EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Numri 13

Shko poshtë

Numri 13 Empty Numri 13

Mesazh  Jon prej 13.06.09 1:25

Numri 13 Treze_10

Numri 13 është në qendër të shumë supersticioneve.

Termi teknik për të përshkruar frikën nga numri 13 është triskaidekafobi, dhe për frikën e së premtes së 13 paraskevidekatriafobi. Për disa njerëz numri 13 mund të sjellin lumturinë.

Shumë efekteve të ndryshme në numri 13 e rrethojnë boten, fetare, historike ose matematikore.

Në religjionin e krishterë , shifra 13 është një simbol i interpretimit të darkës së fundit ku Jezusi kishte dymbëdhjetë Apostujt të mbledhur rreth tij, e personi i trembëdhjetë, Juda, i konsideruar si tradhtar që solli Jezusin para vdekjes me kryqëzim, shifra 13 u shoqëruar me dhimbje dhe vuajtje e Jezusit. Për të krishterët, 13 i referohet Judas në darkë.

Fobia nga numri 13 mund të vij nga antikitetit.

Në shekullin e katërt para Krishtit Philip II i Maqedonisë, kishte idenë që në statujën e tij të i shtoi 12 zotat. Për fat të keq të tij, ai u vra menjëherë pas kësaj.

Shkronja e  trembëdhjetë e alfabetit hebre, lidhet me vdekjen.
Në tarot, e nuk ka asnjë emër numri 13, vetëm se paraqitet një skelet duke korrur.Disa në këtë numër e shohin vdekjen, ndërsa të tjerë rilindje.

Kalendarët maja dhe aztekë përmbanin njëzet muaj dhe trembëdhjetë ditë.
Në Babiloni në muajin e 13-të të vitit të brishtë shaqej një korb kobsjellës.

Trembëdhjeta vjen pas numrit dymbëdhjetë, numri simbolizon arritje dhe përfundimin e ciklit në mitologjinë e krishterë, ku ai është një numër i "shenjtë".

Ka 12 muaj në vit, 12 orë në ditë dhe 12 në natë, ka 12 shenja të zodiakut, 12 zotat në Olimp, 12 punimet e Herculesit, 12 fiset e Izraelit dhe 12 Apostujt e Jezusit.

Numri është i ndashëm me 2, 3, 4 ose 6 ndërsa 13 është i ndashëm me vetëm 1 ose vetëm nga vetë ai.

Trembëdhjetë është më shumë një burim i mosbalancimit dhe bie në pjesën e kundërt të hyjnores, dhe shënon një evolucion drejt vdekjes, përfundimin e një fuqie dhe të një arritje.

13 E Premte


Zanafilla e paragjykimit mund të vijë nga një legjendë nordike.

Të Premten ishte emri i Frigga-se, perëndeshë e dashurisë dhe pjellshmërisë.
Kur nordiket dhe fiset gjermanike janë konvertuar në krishtërimin, Frigga është mallkuar dhe  dërgohet në një mal dhe duke u konsideruar si një shtrigë.

Që atëherë, çdo të premte, perëndesha plotë pakënaqësi mbledh njëmbëdhjetë shtriganët dhe djallin (pra, ata janë trembëdhjetë!)  për bërë komplote keqadashëse gjatë javës në vijim.

Dihet që në antikitet, e premtja ishte një ditë kushtuar perëndeshë së dashurisë, që ajo është quajtur Afërditë, Venus apo Frigga.

Kjo ditë janë konsideruar më të gëzueshmet e javës. Për më tepër, edhe sot, e premtja duket të jetë një ditë me fat për disa popuj dhe komunitete fetare.

Sipas disa studiues biblik, një të premte  Adami dhe Eva kanë kafshuar mollën e ndaluar.
Të jesh i 13 në tryezë njofton zhdukjen një prej të ftuarve të pranishëm.

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk do të gjeni dhomë hoteli nr 13, sepse ajo nuk ekziston.

Indianët e Meksikë e shohin në numrin 13 shenjën e kohës .

Në traditën çifute, 13 është i lidhur me metamorfozë, si simbol i fatit. Kështu, shpesh është konsideruar si një numër fatsjellës.

© ExplorerUnivers
Jon
Jon

1159


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Jon prej 30.08.09 11:48

Misteri i numrit 13 !

Evropianët, veçanërisht anglo-saksonët janë shumë supersticiozë, kur bëhet fjalë për numrin 13. Sipas tyre, nëse 13 persona ndodhen të ulur në të njëjtën tryezë, njëri prej tyre do të vdesë brenda vitit.

E premtja e datës 13 konsiderohet një datë shumë e keqe dhe një ditë e mbrapshtë. Dita e 13 e vitit, kati i 13, numri 13, të gjitha konsiderohen si ndjellës të fatkeqësive. Me një fjalë, çdo gjë që përmban 13 është “e mallkuar”.

Edhe në Rusi, numri mendohet se ka lidhje me djallin. Por nga vjen i gjithë ky supersticion negativ për numrin 13 dhe përse popuj e kultura të tjera nuk e kanë një fiksim të tillë? Triskaidekaphobia është frika nga numri 13.

Fjalët që përbëjnë termin e mësipërm janë marrë nga latinishtja dhe greqishtja e vjetër, edhe pse në ato kohë mbi këtë numër nuk kishte rënë hija e zezë e mallkimit. Zakonisht njerëzit e kanë lidhur numrin 12 me bollëkun dhe me plotësinë e gjërave.

Kështu ka 12 zotër olimpikë, 12 shenja të horoskopit, apo 12 dishepuj. Nëse këtij numri të plotë i shtohet një tjetër, atëherë situata bëhet e paqartë dhe e paparashikueshme.

Juda ishte i ftuari i 13 në Darkën e Fundit dhe kjo është një nga arsyet që ky numër konsiderohet si ndjellës i fatkeqësive. Në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar pati disa teori në lidhje me këtë numër, sipas të cilave në Sabath kishte 13 shtriga.

Megjithatë, kisha nuk e konfirmoi kurrë një gjë të tillë. Po të kërkosh një shpjegim në Fjalorin e Supersticioneve të Oksfordit, numri 13 lidhet me të premten e datës 13, e cila u përmend për herë të parë në vitin 1913,700 vjet pas shpërbërjes me dhunë të Urdhrit të Kalorësve të Tempullit.

Të premten e datës 13 të vitit 1307, të gjithë kalorësit tempullarë u kapën në Francë dhe kështu urdhri reshti së ekzistuari.Një tjetër fakt për cilësimin e numrit si “të mbrapshtë” është se letra e 13 e Tarotëve është letra e vdekjes.

Kjo është vendosur në Italinë e shekujve 15-16, por nuk ka të bëjë aspak me Darkën e Fundit. Shumë interesant është edhe fakti se numrit 13 nuk i ishte kushtuar ndonjë vëmendje e veçantë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës deri në shekullin e 19.

Emri zyrtar i Deklaratës së Pavarësisë është: “Deklarata e Pavarësisë së 13 Kolonive” dhe brenda 15 vitesh vendi quhej 13 Shtetet e Bashkuara. Në fund të shekullit të 18,numri 13 simbolizonte pavarësinë dhe bashkimin e vendit të ri.

Më 4 korrik, në Ditën e Pavarësisë,kishte 13 të shtëna me top dhe disa rituale të tjera tradicionale, të cilat përsëriteshin 13 herë rresht.

Vetëm kur 13 shteteve iu shtua shteti i 14, ai i Vermontit në vitin 1791, çdo ritual bëhej me numrin e ri, pra me numrin 14 i cili u konsiderua si numri i fatit.Deri në shekullin e 19 kishte një tjetër supersticion të lidhur me 13-n ai i 13 miqve të ulur rreth së njëjtës tryezë.

Për të shpjeguar frikën e disa popullatave ndaj këtij numri ka një mori librash që merren me zanafillën e kësaj fobie që vazhdon edhe sot në Evropë, por edhe në vende të tjera.

Në fund të shekullit të 19, ky supersticion u përhap edhe përtej oqeanit Atlantik. Shkrimtarë nga vende të ndryshme, si Fjodor Dostojevski, Henrik Ibsen, Leon Tolstoi, Zhul Verni apo Oskar Uajld e kanë përmendur jo pak këtë numër në veprat e tyre.

Në vitin 1880, disa njujorkezë vendosën që të hiqnin këtë paragjykim që ishte kthyer në një fiksim të vërtetë. Kështu një veteran i Luftës Civile dhe një njeri i njohur në rrethet e larta, William Fowler vendosi që të krijonte një klub, anëtarët e të cilit të darkonin datën e 13 të çdo muaji dhe rreth tryezës të uleshin 13 anëtarë të klubit.

Darka e tyre e parë u organizua në hotelin “Knickerbocker”, të premten e 13 janarit të vitit 1881, në dhomën numër 13. Kjo nuk ishte vetëm një luftë kundër këtij numri që ishte bërë shumë i famshëm dhe i rrezikshëm, njëherazi, por edhe një luftë kundër të gjitha llojeve të bestytnive e supersticioneve të kohës.

Duhet thënë se njerëzit, të gjithë pa përjashtim, po jepeshin shumë pas shenjave, falleve e dukurive të tjera okulte e misterioze, dhe kjo ishte kthyer në një epidemi, pasi i kishte kaluar përmasat e një fiksimi të përkohshëm.Gjatë rrugës drejt vendit të darkës, të ftuarit kaluan nën një shkallë të posaçme, hodhën kripë në tryezën e tyre dhe i vendosën pirunjtë në tryezë në formë kryqi.

Në një tabelë të madhe të varur në mur ndodhej parulla: “Nos Morituri Te Salutamus” (“Ne të vdekshmit të përshëndesim”). Ky klub u bë shumë i famshëm dhe ajo që nisi si një kundërshti ndaj supersticioneve, e kryesisht ndaj fiksimit për numrin 13, u shndërrua në një klub aventurierësh që ndërmorën shumë veprime të rrezikshme për të hedhur poshtë paragjykimet e kohës.

Po për sa i përket darkës së famshme, menyja u soll në gurë varri, ndërsa tryeza e darkës ishte ndriçuar nga kafka boshe me qirinj brenda, tamam si në netët e Hollouinit. Sallatat dhe ushqimet e ndryshme erdhën në pjata që kishin formën e arkivoleve.

Ndërkohë i gjithë ambienti rrotull ishte zbukuruar me sende që sjellin fat të keq, si pasqyra të thyera apo silueta macesh të zeza. Në vitin 1887,klubi ishte shndërruar në një institucion shumë popullor dhe numëronte 487 anëtarë.

Në vitin 1895, krijuesi i tij deklaroi se numri i vetëvrasjeve mes anëtarëve të klubit ishte shumë më i vogël se përqindja mesatare e vendit. Pavarësisht të gjitha veprimtarive zbavitëse që bëheshin në të dhe mesazhit që ata synonin të përcillnin, klubi i të 13-ve u shpërbë në vitin 1914 për shkak të fillimit të Luftës së Parë Botërore.

Të gjithë anëtarët ranë dakord se mungesa e respektit për vdekjen në një epokë lufte do të ishte e pavënd.

Nga Serxhio Prelashi
Jon
Jon

1159


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty numri 13

Mesazh  gjoniradovani prej 03.11.09 22:47

Numri 13 paraqet vetem fillimin e nje cikli te ri, sepse shumica e gjerave jane 12 psh dishepujt, imamet, oret.
Psh ora 1 quhet edhe e nates edhe e dites pra 13.

Numri 13 paraqet shfaqjen e dickaje te re kur cikli 12 mbaron por me te njejtin emertim dhe pamje. Nqs do perkthehet shqip-shqip trembedhjete don me than tre mbi dhe, ku tre do me thene te re ose e re dhe dhet - ku dhet eshte dheu ose toka.

Thuhet se pas 12000 vjetesh toka peson nje ndryshim ne bosht e cila pasohet me ardhjen e nje klime te re ne pozicione te ndryshme gjeografike.

Megjithate une mbes ne iden se cdo gje eshte NJESH, ndersa numrat e tjere tregojne vetem se sa eshte ndare ky NJESH.
gjoniradovani
gjoniradovani

14


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Neo prej 04.05.10 13:16

Frika dhe mallkimi i 13-ës

Zanafilla e kësaj fobie që vazhdon ende sot, i ka rrënjët shumë të hershme

Evropianët, veçanërisht anglo-saksonët janë shumë supersticiozë, kur bëhet fjalë për numrin 13. Sipas tyre, nëse 13 persona ndodhen të ulur në të njëjtën tryezë, njëri prej tyre do të vdesë brenda vitit. E premtja e datës 13 konsiderohet një datë shumë e keqe dhe një ditë e mbrapshtë.

Dita e 13 e vitit, kati i 13, numri 13, të gjitha konsiderohen si ndjellës të fatkeqësive. Me një fjalë, çdo gjë që përmban 13 është "e mallkuar". Edhe në Rusi, numri mendohet se ka lidhje me djallin.

Por nga vjen i gjithë ky supersticion negativ për numrin 13 dhe përse popuj e kultura të tjera nuk e kanë një fiksim të tillë? Triskaidekaphobia është frika nga numri 13. Fjalët që përbëjnë termin e mësipërm janë marrë nga latinishtja dhe greqishtja e vjetër, edhe pse në ato kohë mbi këtë numër nuk kishte rënë hija e zezë e mallkimit.

Zakonisht njerëzit e kanë lidhur numrin 12 me bollëkun dhe me plotësinë e gjërave. Kështu ka 12 zotër olimpikë, 12 shenja të horoskopit, apo 12 dishepuj. Nëse këtij numri të plotë i shtohet një tjetër, atëherë situata bëhet e paqartë dhe e paparashikueshme.

Juda ishte i ftuari i 13 në Darkën e Fundit dhe kjo është një nga arsyet që ky numër konsiderohet si ndjellës i fatkeqësive. Në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar pati disa teori në lidhje me këtë numër, sipas të cilave në Sabath kishte 13 shtriga. Megjithatë, kisha nuk e konfirmoi kurrë një gjë të tillë.

Po të kërkosh një shpjegim në Fjalorin e Supersticioneve të Oksfordit, numri 13 lidhet me të premten e datës 13, e cila u përmend për herë të parë në vitin 1913, 700 vjet pas shpërbërjes me dhunë të Urdhrit të Kalorësve të Tempullit.

Të premten e datës 13 të vitit 1307, të gjithë kalorësit tempullarë u kapën në Francë dhe kështu urdhri reshti së ekzistuari. Një tjetër fakt për cilësimin e numrit si "të mbrapshtë" është se letra e 13 e Taroteve është letra e vdekjes.

Kjo është vendosur në Italinë e shekujve 15-16, por nuk ka të bëjë aspak me Darkën e Fundit. Shumë interesant është edhe fakti se numrit 13 nuk i ishte kushtuar ndonjë vëmendje e veçantë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës deri në shekullin e 19.

Emri zyrtar i Deklaratës së Pavarësisë është: "Deklarata e Pavarësisë së 13 Kolonive" dhe brenda 15 vitesh vendi quhej 13 Shtetet e Bashkuara. Në fund të shekullit të 18, numri 13 simbolizonte pavarësinë dhe bashkimin e vendit të ri.

Më 4 korrik, në Ditën e Pavarësisë, kishte 13 të shtëna me top dhe disa rituale të tjera tradicionale, të cilat përsëriteshin 13 herë rresht. Vetëm kur 13 shteteve iu shtua shteti i 14, ai i Vermontit në vitin 1791, çdo ritual bëhej me numrin e ri, pra me numrin 14, i cili u konsiderua si numri i fatit.

Deri në shekullin e 19 kishte një tjetër supersticion të lidhur me 13-n, ai i 13 miqve të ulur rreth së njëjtës tryezë. Për të shpjeguar frikën e disa popullatave ndaj këtij numri ka një mori librash që merren me zanafillën e kësaj fobie që vazhdon edhe sot në Evropë, por edhe në vende të tjera. Në fund të shekullit të 19, ky supersticion u përhap edhe përtej oqeanit Atlantik.

Shkrimtarë nga vende të ndryshme, si Fjodor Dostojevski, Henrik Ibsen, Leon Tolstoi, Zhul Verni apo Oskar Uajld e kanë përmendur jo pak këtë numër në veprat e tyre. Në vitin 1880, disa njujorkezë vendosën që të hiqnin këtë paragjykim që ishte kthyer në një fiksim të vërtetë.

Kështu një veteran i Luftës Civile dhe një njeri i njohur në rrethet e larta, William Fowler vendosi që të krijonte një klub, anëtarët e të cilit të darkonin datën e 13 të çdo muaji dhe rreth tryezës të uleshin 13 anëtarë të klubit.

Darka e tyre e parë u organizua në hotelin "Knickerbocker", të premten e 13 janarit të vitit 1881, në dhomën numër 13. Kjo nuk ishte vetëm një luftë kundër këtij numri që ishte bërë shumë i famshëm dhe i rrezikshëm, njëherazi, por edhe një luftë kundër të gjitha llojeve të besëtytnive e supersticioneve të kohës.

Duhet thënë se njerëzit, të gjithë pa përjashtim, po jepeshin shumë pas shenjave, falleve e dukurive të tjera okulte e misterioze, dhe kjo ishte kthyer në një epidemi, pasi i kishte kaluar përmasat e një fiksimi të përkohshëm. Gjatë rrugës drejt vendit të darkës, të ftuarit kaluan nën një shkallë të posaçme, hodhën kripë në tryezën e tyre dhe i vendosën pirunjtë në tryezë në formë kryqi.

Në një tabelë të madhe të varur në mur ndodhej parulla: "Nos Morituri Te Salutamus" ("Ne të vdekshmit të përshëndesim"). Ky klub u bë shumë i famshëm dhe ajo që nisi si një kundërshti ndaj supersticioneve, e kryesisht ndaj fiksimit për numrin 13, u shndërrua në një klub aventurierësh që ndërmorën shumë veprime të rrezikshme për të hedhur poshtë paragjykimet e kohës.

Po për sa i përket darkës së famshme, menyja u soll në gurë varri, ndërsa tryeza e darkës ishte ndriçuar nga kafka boshe me qirinj brenda, tamam si në netët e Hollouinit. Sallatat dhe ushqimet e ndryshme erdhën në pjata që kishin formën e arkivoleve.

Ndërkohë i gjithë ambienti rrotull ishte zbukuruar me sende që sjellin fat të keq, si pasqyra të thyera apo silueta macesh të zeza. Në vitin 1887, klubi ishte shndërruar në një institucion shumë popullor dhe numëronte 487 anëtarë.

Në vitin 1895, krijuesi i tij deklaroi se numri i vetëvrasjeve mes anëtarëve të klubit ishte shumë më i vogël se përqindja mesatare e vendit.

Pavarësisht të gjitha veprimtarive zbavitëse që bëheshin në të dhe mesazhit që ata synonin të përcillnin, klubi i të 13-ve u shpërbë në vitin 1914 për shkak të fillimit të Luftës së Parë Botërore. Të gjithë anëtarët ranë dakord se mungesa e respektit për vdekjen në një epokë lufte do të ishte e pavend.
Neo
Neo

"Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."


1402


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Kati i trembedhjete

Mesazh  Estilen prej 19.06.10 9:24

Kati i trembedhjete

Shume kujt i ka qelluar te ngjise nje qiellgervishes ne Shtetet e Bashkuara dhe duke shkuar per tek kati i 50,sheh ndryshimin e kateve tek ashensori.Kur vete tek kati i 12 ashensori direkt kalon tek kati i 14.

Numri 13 Elevator_1


Po keshtu ndodh dhe kur gratacelen e ngjit nepermjet shkalleve,kur vete tek kati i 12 e nisesh per tek kati i 13,para te del kati i 14.Atehere si i behet per te vajtur tek kati i trembedhjete...?

Po ne se ka nje ka te 12 dhe te 14 duhet te kete dhe nje kate te 13 ..!
Thjeshtë permendja e numrit 13,shume njerzeve ne Amerike, u dërgon atyre një ndjenjë të shpejt shqetesimi dhe në varësi nga shkalla e sëmundjes mund të arrijne ne panik të plotë.

Te gjithe ata që vuajnë nga paniku qe ju shkakton numri 13,vuajne nga semundja e triskaidekaphobia.

Gjithe inxhinieret dhe investitoret katin e trembedhjet e kane quajtur si katin e fatkeqsive,dhe keshtu nuk e rregjistrojne fare kete kat,duke e quajtur kati 12A ose kati 12B.

Kjo ka lidhje me nje sere ngjarjesh e legjendash qe kane ndodhur ne katet e trembedhjeta.

Një legjendë urbane tipike tregon per një djale te ri qe po hipte ne katin e 20 ne zyren e nje godine nepermjete ashensorit Ishte nje nate e vone dhe ne ndertese nuk kishte njerez kështu sa po hipen ne ashensor,pa se dikush e kishte ngritur tashmë numrin trembëdhjetëë dhe ishte i habitur.

Si arriti në katin e trembëdhjetë, ai ka vërejtur i cakerdisur se si dyert e ashensorit u hapen me një skenë ndryshe nga çdo gjë që ai e kishte menduar

Disa dishmitare thonë se skena ka ndodhur ne nje gratacele të braktisur, të tjerët sugjerojnë një krijesë e çuditshme është parë në katin e trembëdhjetë,të tjerët thonë se një grua merr për në katin e trembëdhjetë dhe pastaj zhduket në gjysmë të rrugës pa thënë asgjë.

Kur djali i ri pyet,diikush në lidhje me incidentin,i thotë: "Kjo ndërtesë nuk ka një kati i trembëdhjetë. Ai shkon nga kati 12 ne te 14. "Djaloshi shkon përsëri më vonë në ashensor për të konfirmuar se paneli ka nje kat te trembedhjete i shqetsuar disi nga incidenti qe i ndoidhi.

Kjo histori është zmadhuar deri ne permasat e nje filmi me 1999
" Kati i trembëdhjetë''.

Per sa thame larte ne se ne katin e trembedhjete do binte nje zjarr,atehere pergjegjsia do binte mbi inxhinierin projektues dhe jo mbi shkakterin e vertete te zjarrit.

Pra ky paragjykim per katin e trembedhjete i ka bere inxhiniertet supersticioze ne lidhje me emertimin e katit te 13.

Dhe e verteta eshte se shume ngjarje kane ndodhur edhe ne katet e tjera,por me shume jane dokumentuar dhe ''zmadhuar ne panik''ngjarjet e keteve te trembedjeta.

Per shume amerikan kati me numrin trembedhjete,u shkakton tmerr,keshtu ndertesat po ndertohen pa kat te 13.
avatar
Estilen

713


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Blak Devill prej 11.06.11 14:46

numuri 13 eshte hadi perendia i botes se te vdekurve
Blak Devill
Blak Devill

33


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  ludovigtarot prej 11.06.11 15:42

Ne tarot letra qe mban vleren 13 quhet letra e vdekjes....dhe vizatohet ne pergjithesi me nje skelet plus gjera te tjera por ne pergjithesi skeleti esht gjithnj i pranishem....ne tarotin me te famshem qe esht ai i Rider Waite ne te cilin bazohen sh tarote moderne ne vizatimin e letrave, Vdekja (13) vizatohet me nje skelet ne nje armature te zeze hipur ne nje kal te bardhe dhe qe mban nje flamur:

Numri 13 Death

Poshte tij sic mund ta shihni ne linkun e mesiperm jane femije, pleq, te pasur te varfer, nje pape etj,,,per te dhene idene se vdekja (transformimi) kur vjen vjen njesoj per te gjithe pa dallim feje, krahine, moshe, gjinie, pasurie etj,,,pra ne pergjithsi lidhet me ndryshimin transformimin e nje situate. ketu poshte keni vizatime te se njejtes leter ne lloje letrash tarot te ndryshme,,,per te krijuar nje ide me te sakte te saj ne tarot dhe mbase rreth nr 13:

Numri 13 Death
Numri 13 Old-tarot-death
Numri 13 Mystic-dream-06478

e shume e shume te tjera...

Numri 13 ashtu sic thoni edhe ju esht numri qe vjen pas 12-ciklit...pra 13 ne tarot esht fundi i nje situate dhe fillimi i nje situate te re te panjohur me pare dhe nuk do pare si gje e keqe sepse thuhet se nese te del letra e vdekjes dhe te ka shkuar mbare ath behu gati se do te shkoje ters,,,ama nese te ka shkuar ters shpreso se dit me fatsjellese do te vijne...

Lidhet astrologjikisht me akrepin sepse "nga pickimi i akrepit vjen vdekja"...
dhe absolutisht nuk esht letra me e keqe e tarotit pasi ka edhe me te keqija...
ludovigtarot
ludovigtarot

12


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  cosmiclove prej 15.07.11 0:13

gjoni radovani me pelqen shume komenti juaj. numri trembedhjete nuk eshte nje numer i frikshem ashtu sic e konsiderojne shumica. numri trembedhjete simbolizon thjesht fillimin e nje cikli te ri dhe ne fakt eshte teper i fuqishem. ne alkimi besohej se numri trembedhjete kishte fuqi te vacanta dhe mund ti jepte pushtet apo shkaterrim atij qe e perdorte. trembedhjeta eshte e perdorur gjeresisht ne vulen e amerikes tek nje dollari. psh kemi 13 shkronja tek fjala 'epluribus unum' ose 'annuit coeptis'. mbi shqiponje jane 13 yje ne formen e simbolit te davidit dhe ajo mban 13 shigjeta me nje dege ulliri me 13 gjethe dhe 13 kokrra. gjithsej ka 13 shkalle te piramida. 13 rrathe ka fruti i jetes dhe figura e metatronit. kuptohet qe masonet qe e kane modeluar ate e kane ditur kuptimin e 13. jo me kot ishin 13 kolonite te parat qe krijuan shtetin amerikan. 13 eshte fillimi i nje cikli te ri.
cosmiclove
cosmiclove

35


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Gerta Gerta prej 15.07.11 15:03

per mendimin tim 13 eshte thjesht nje numer ...jemi ne qe e bejme te rendesishem,kur ne fakt nuk eshte...jane thjesht bestytni
avatar
Gerta Gerta

PEACE and LOVE

55


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Berti69 prej 15.09.11 22:14

Shkronja M eshte shkronja e 13 e alfabetit anglez

Numri 13 Macdolog

Numri 13 Macdolo2
Berti69
Berti69

"Si është lartë, ashtu është edhe poshtë, e si është poshtë, ashtu është edhe lart"


411


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  gjilanasi prej 08.09.14 23:00

Cfarë ka kaq të pafat numri 13?

Numri 13 Thirteen

Studiuesit vlerësojnë se të paktën 10 % e popullsisë së SHBA ka frikë nga numri 13, dhe cdo vit që kalon, një frikë edhe më të madhe nga E Premte, 13, e njohur si paraskevidekatriafobia.

Kjo frikë shkakton humbje deri 800 milion dollarë në vit, pasi njerëzit shmangin martesat, udhëtimet apo në rastet më të rëndë, edhe punën. Po cfarë ka kaq të pafat numri 13, dhe ku nisi ky supersticion numerik?

Një legjendë e hershme që rrethon origjinën e frikës ka të bëjë me një prej dokumentave ligjorë më të vjetër të botës, Kodi i Hamurabit, që thuhet se ka fshirë një ligj të 13 nga lista e rregullave të tij. Në realitet, ky nuk ishte asgjë më shumë se sa një gabim klerik i bërë nga një prej përkthyesve më të hershëm të dokumentit, i cili nuk arriti të përfshijë një resht teksti, në fakt kodi nuk u vë fare numra ligjeve të tij.

Matematicienët dhe shkencëtarët ndërkohë, vënë theksin në dominimin e numrit 12, shpesh herë i konsideruar “numri i përsosur”, në botën e lashtë. Sumerianët e lashtë zhvillonin një sistem numerik të bazuar në përdorimin e 12-ës, që edhe sot e kësaj dite vlen në matjen ekohës. Shumica e kalendarëve kanë 12 muaj. Një ditë e vetme përbëhet nga dy gjysmë dita 12 orëshe. D

uke qenë se vinte menjëherë pas numrit të “përsosur”, i gjori 13 ishte i destinuar të dukej i pafat dhe i pazakontë. Kjo frikë nga e panjohura duket se shkonte në favor të përhapjes së teorive të tjera duke marrë një konotacion pafatësie, . Në dy raste kemi shfaqjen e një mysafiri të trembëdhjetë në dy ngjarje të lashta: Në Bibël, Judë Iskarioti, apostulli i 13 që erdhi në Darkën e Fundit, është njeriu që tradhëton Jezusin.

Ndërkohë, legjendat e lashta nordike thonë se e keqja dhe trazirat u futën fillimisht në votë nga shfaqja e perëndisë tradhëtare Loki, në një festë në Valhalla. Ai ishte mysafiri i 13, duke prishur ekuilibrin e 12 perëndive që ishin tashmë të pranishëm.

Duket gjithashtu se frikërat e pashpjegueshme që lidhen me numrin 13 janë kryesisht një prurje perëndimore. Disa kultura, duke përfshirë egjiptianët e lashtë, në fakt e konsideronin këtë numër si me fat ndërkohë që të tjerë thjeshtë kanë ndërruar numrat në bazë të fobive të tyre – 4-a shmanget shumë në Azi, për shembull.

/bota/
gjilanasi
gjilanasi

361


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  syri i art prej 09.09.14 10:08

Fati esht diqka qe e krijojm vet,sa per numrin 13,ky esht vetem nje fiksim mendor...ndoshta i qellimshem.! ...po nese ka nje lidhje me henen,e 13 kjo esht e munshme...!!!
syri i art
syri i art

Qdo gje esht natyr,ska te keqe ska te mir...

100


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  syri i art prej 26.10.14 17:54

Cdo numer esht mister, dhe 13 esht ashtu, po nese ka dicka te vecant per nr 13 atehere e verteta eshte se jane 13 hen...
syri i art
syri i art

Qdo gje esht natyr,ska te keqe ska te mir...

100


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Siroco prej 01.04.16 22:33

Pse njerëzit kanë frikë nga numri 13?!

Numri 13 Largea_numer1459529246

Studiuesit tregojnë se të paktën 10 % e popullsisë amerikane është e frikësuar nga numri 13, dhe aq më tepër kur data 13 përkon me ditën e premte.

Njerëzit shmangin martesën në këtë datë, udhëtimet janë më pakta, madje dhe ditët e punës.

Por çfarë ka kaq të pafat numri 13 dhe si ka filluar ky supersticion numerik?

Miti i hershëm përreth origjinës së frikës është përfshirë në një nga dokumentet më të vjetra ligjore në botë, Kodi i Hamurabit, në të cilin thuhet se mungon ligji i 13 nga lista e rregullave ligjore.

Por në fakt, lënia jashtë e këtij ligji nuk ishte gjë tjetër veç se një gabim klerik i bërë nga një prej përkthyesve më të hershëm të dokumentit i cili nuk përfshiu një linjë të tekstit.

Matematicienët dhe shkencëtarët, ndërkohë, vënë theksin te numri 12, shpesh i konsideruar si numri i përsosmërisë në botën e lashtë.

Sumerët e lashtë zhvilluan sistemin numëror të bazuar në përdorimin e 12­s, që ende përdorët për të matur dhe kohën e sotme: Kalendarët me 12 muaj, gjysma e ditës me 12 orë etj.

Frika për numrin 13 duket edhe në disa teori popullore, të cilat kanë të bëjnë të dyja me të ftuarin e 13-­të në evente në antikitet. Në Bibël, Juda Iskarioti, i ftuari i 13 që arriti në Darkën e Fundit, është personi që tradhëtoi Jezusin.

Gjithashtu duket sikur frika e pashpjegueshme që rrethon numrin 13 është një konstrukt kryesisht perëndimor.

Disa kultura, duke përfshirë egjiptianët e lashtë, e konsiderojnë si numër me fat, ndërsa disa kultura të tjera shmangin numra të tjera si për shembull në Azi, numri 4 shmanget.

Sipas Qendrës së Menaxhimit të Stresit në Karolinën e Veriut, më shumë se 80% e ndërtesave të larta në SHBA nuk e kanë katin e 13, dhe po ashtu hotelet, spitalet dhe aeroportet shmangin përdorimin e dhomës me numër 13.
Siroco
Siroco

Unë e dëgjoj këngën e zogut jo për zërin e tij, por per heshtjen që vjen pas.


200


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Numri 13 Empty Re: Numri 13

Mesazh  Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi