EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Enderrat Lucide

Mesazh  Neo prej 29.06.08 2:43

ËNDËRRAT LUCIDE

Gjatë ëndërrës së zakonshme njeriu nuk është i vetëdijshëm se ndodhet në ëndërr, në një realitet imagjinar që arrihet kur thellësishtë relaksohet trupi. Për të ëndërra është i vetmi realitet, që do të thotë se në atë gjendje njeriu nuk është i vetëdijshëm për jetën e vetë në këtë realitet.

I vetmi realitet që ekziston për njeriun në ëndërrat e zakonshme është ajo botë imagjinare - ëndërra. Për dallim nga kjo, te ëndërrat e quajtura "LUCIDE" përveq realitetit ëndërr, eksiston edhe realiteti tjetër - bota e vërtetë e njeriut, e që kjo bëhet e mundshme kur njeriu është i vetëdijshëm edhepse ndodhet në gjumë.

Gjatë ëndërrës së zakonshme njeriu nuk është i vetëdijshëm se ndodhet në ëndërr, në një realitet imagjinar që arrihet kur thellësishtë relaksohet trupi. Për të ëndërra është i vetmi realitet, që do të thotë se në atë gjendje njeriu nuk është i vetëdijshëm për jetën e vetë në këtë realitet.

Pra i vetmi realitet që ekziston për njeriun në ëndërrat e zakonshme është ajo botë imagjinare - ëndërra. Për dallim nga kjo, te ëndërrat e quajtura "LUCIDE" përveq realitetit ëndër eksiston edhe realiteti tjetër - bota e vërtetë e njeriut, e që kjo bëhet e mundshme kur njeriu është i vetëdijshëm edhepse ndodhet në gjumë. Pra ai e dinë se ndodhet në gjumë - ëndërr.

Te ëndërrat e zakonshme njeriu nuk është në gjendje të bëjë asgjë përveq që në mënyrë pasive ta përjetoj ngjarjen "sikurse në ndonjë film" që e përjeton ngjarjen me emocione. Mirëpo, paramendoni sikur ju të mund ta kontrollonit atë film dhe të shëtiteni edhe nëpër pjesët tjera të skenës, që në ekran nuk duken!

Nëse mund të paramendoni këtë, atëherë do të keni më të kjartë se ç'ka janë ëndrat lucide. Me fjalë tjera ëndërra lucide është "ëndërrimi i vetëdijshëm", dhe pikërisht ajo mundësi që ëndërra të kontrollohet nga personi që e sheh atë.

Gjatë ëndërrave lucide, ju mund të merrni pjesë aktivisht në ngjarjet dhe t'i formësoni ato apo t'i krijoni në njëfarë mënyre. Për herë të parë termin "Ëndërr lucide" e përdori psikologu Holandez - Frederik van Eeden, termin ky me të cilin e emërtoi ëndërrat e tija në të cilat kishte një dozë të caktar të kontrollit.

Në varësi nga individët, me anë të ushtrimeve mund të arrihet me sukses për disa muaj që të përjetoni ëndërra lucide. Ndoshta tashmë edhe keni përjetuar ndonjë herë ëndërr lucide spontanisht!? A keni patur ndonjë ëndërr në të cilën sadopak keni pas një dozë të vetëdijes? P.sh., keni ëndërruar dhe e keni ditur se jeni në ëndërr, dhe se përveq saj eksiston edhe realiteti jashtë saj.. etj.

Në pyetjen, pse të arrihet një ëndërr e tillë, ne nuk mund t'ju përgjigjemi. Pse-në duhet vet ju të dini. Ne këtu më tepër do të merremi me metodën si të arrihet ajo.

Natyrisht, ata që ia kanë aritur të kenë një vetëdije të caktuar në ëndërr, pra të përjetojnë ëndërr lucide, shumë më letë mund të arrijnë projeksionin astral apo madje edhe gjendje e quajtur autohipnoza.

Të gjitha janë këto përjetime pak a shumë të ngjashme por që megjithatë dallohen mes vete dhe kanë të bëjnë me një përvojë të quajtur "përvoja jashtë trupit" dhe të gjitha shpiejnë drejt komunikimit më të mirë të vetëdijes me ndërdijen për të arritur njohuri më të mëdha mbi shumëçka në jetë.

Për gjitha këto do të shkruajmë së shpejti në faqet e Mjellmës, ndërsa tash le t'i kthehemi ëndrave lucide.

Shumë ëndërra nuk mbahen në mend. Këtu është dhe problemi edhe me ëndërrat lucide. Ju mund t'i arrini ato spontanisht apo me ushtrime, por si të mbahen mend?

Shumë mjeshtër, për këtë dukuri, preferojnë që së pari vëmendjen në ushtrimet tuaja t'i kushtoni ëndërrave të zakonshme dhe mëpastaj të filloni me ëndërrat lucide. E për t'i mbajtur mend ato hapi i parë do të duhej të ishte Ditari i ëndërrave.

Hapi i parë - Ditari i ëndërrave

Që të arrini të vendosni një dozët ë vetëdijes në ëndërrat tuaja, unë ju propozoj ta mbani një fletore dhe laps nën jastëk. Në fillim, ndoshta disa ëndërra të para do të duhet t'i regjistroni pak më detalisht, mirëpo më vonë kjo nuk do të jetë e nevojshme. Pse ju them nën jastëk? Ngase qëllimi është që menjëherë sa të zgjoheni ta regjistroni ëndërrën tuaj.

Me kalimin e kohës ëndërra harrohet, kështu që pas një ore mund të ndodh ta harroni madje edhe gjzsmën e ëndërrës, ndërsa brenda ditës, vështirë se do t'ju kujtohet më tepër se 10% e përmbajtjes së ëndërrës.

Është shumë me rëndësi të mbahen mend detajet, dhe të shkruhen, p.sh; kush ishte në ëndër, çka ka ndodhur, çka keni folur, si jeni ndier, ku keni qenë etj. Pra si po e vëreni, duhet t'i përgjigjeni pesë pyetjeve të cilët i përdorin gazetarët: KUSH? KU? PSE? ÇKA? SI? Dhe mos harroni është me rëndësi çdo ditë ta mbani këtë ditar të ëndërrave.

Është shumë mirë që nëse dëshironi të avansoheni me këtë teknikë sa më parë, të zgjoheni vetëm pa përdorur orë apo zile. Posa t'ju delë gjumi, mos lëvizni shumë, mbani sytë mbzllur, relaksohuni dhe mo lejoni t'ju ikë ndjenja që shfaqet në çastin kur kaloni nga ëndërra në ketë realitet, pra thjeshtë relaksohuni që të qëndroni sa më shumë në njëfar mesi, as në ëndërr as në realitetin tonë.

Nuk duhet të mundoheni që të qëndroni me çdo kusht në atë gjendje, ngase çdo tentim i dhunshëm do t'ju zgjojë.

Përpiquni t'ju kujtohet se çka keni ëndërruar, mendoni në ëndërrën që e keni parë. Pas një kohe thjesht mund t'i rekonstruktoni detajet dhe t'ju kujtohen ëndërrat tuaja, detajet, fotografitë etj.

Është interesante se eksperimenti me gjendjen as në gjumë as në ëndërr te personat e ndjeshëm (më senzitiv) mund të sjellë gjer te ëndërra lucide, madje edhe te projektimi astral. Po ashtu në gjendjen gjysmë të zgjuar ndodheni edhe kur të shtriheni për të fjetur. Ajo është gjendja pikërisht kur ju hyni në ëndërr, ndrsa ende e keni vetëdijen. Këtë unë më së shumti e adhuroj.

Të paramenduarit - Vizualizimi

Sikurse që për ndriqimin e një poqi elektrik, nevojitet energjia elektrike, ashtu edhe për arritjen e ëndërrës së vetëdijshme nevojitet energji. Ajo energji në fillim është vizualizimi.

Vizualizimi është një llojë paramendimi apo imagjinimi i ngjarjes dhe gjërave, por që për dallim nga paramendimi i thjeshtë, këtu marrin pjesë dhe janë shumë aktive edhe ndjenjat dhe emocionet. Para se të fillohet vizualizimi, trupi duhet të relaksohet mirë, pra së pari duhet të mësoni të relaksoni trupin tuaj. Ja një teknikë që unë e preferoj për të arritur vizualizimin e suksesshëm.

-Vendosuni në ndonjë vend të këndshëm, ku do të mund të relaksoni krejt trupin tuaj. Për metodat e relaksimit lexoni në temën: Disa teknika për ta arritur relaksimin fizik dhe psikik. Pasi të jeni relaksuar filloni procesin e vizualizimit.

Paramendoni, se posa të shtriheni dhe relaksoheni, automatikisht shtrati i juaj ngritet lartë në ajër për rreth 20 m, dhe aty ju pretë një fluturake. Ngriteni nga shtrati dhe hyni në fluturake.

Ajo ju shpien mbi qendër të qytetit dhe aty në lartësi ndalet, hapet dera e fluturakes dhe ju dilni jashtë. Po sa e bëni hapin e parë, qëndroni pezull në ajër. Provoni, mund të lëvizni. E ndjeni ajrin e freskët.

Shikoni qytetin që shihet sikur nga perspektiva e zogut. Provoni të ecni apo të fluturoni përreth objekteve, ndërtesave etj. Pra është me rëndësi që sa me besnikërisht t'i përjetoni gjërat gjatë vizualizimit.

Mos u mundoni me forcë me aritë këtë. Nëse ju zë gjumi, në rregull është. Le të jetë e gjithë kjo me një spontanitet dhe lehtësi. Do ta keni vështirë në fillim, por për disa ditë mësoheni.

Pra me forcë asgjë nuk do të arini, përkundrazi do ta humbni koncentrimin. Pas pak serish ngrituni lartë, ecni apo fluturoni dhe kthehuni në fluturake e cila do t'ju sjellë gjer te vendi mbi banesën tuaj, aty ku ju pret shtrati.

Dilni nga fluturakja, shtrihuni në shtrat dhe shtrati kthehet në vendin e vet...E gjithë kjo duhet të jetë e përcjellur me ndjenjë reale, sikur të ndodhte në realitetin fizik e jo në botën mendore.

Është me rëndësi që çdo ditë të paramendohet - vizualizohet skenari i njëjtë pa ndryshime, ngase çdo ndryshim mund ta kthej avancimin tuaj në fillim. Pasi të ktheheni në shtrat, bindeni veten duke i sygjeruar me përsëritje mendjes suaj: "Unë dë të vetëdijësohem në ëndërr dhe do ta kem kontrollin e plotë".

Disa herë do t'ju zë gjumi para kohe, tjera herë do të keni pengesa të ndryshme... Duroni dhe bëhuni këmbëngulës. Çdo natë përsëritni t njëjtin vizualizim. Një mesnatë duke qenë në gjumë do të zgjoheni në ëndërrën tuaj dhe do të ndodheni në vendin e vizualizuar deri tash dhe nga aty do të mund të shkoni kudo që dëshironi duke e pasur vetëdijen e plotë.

Edhe pse trupi i juaj fizik ndodhet në gjumë, ajo me të cilin ju udhëtoni gjatë ëndrave lucide quhet trupi astral, prandaj për këtë kjo dhe quhet Projektim Astral apo Përvojë jashtëtrupore (Out of Body Experience).

Se çfarë ndjenje është, do të kuptoni vetëm atëherë kur e përjetoni këtë? .

Nga Arsim Gjinoci
Neo
Neo

"Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."


1402


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Neo prej 29.12.08 16:18

Endrrat Lucide përkatësisht ëndrrat e vetëdijshme

Për herën e parë e përdori termin “ëndrrat lucide” shkencëtari Holandez Frederik Van Eeden në fillimin e shekullit XX-të. Kurse vetë termi lucid vjen nga latinishtja lucidus që do të thotë i shkëlqyeshëm, i ndritshëm; i qartë, i kthjellët.

Me një fjalë tjetër ëndrrat Lucide nuk janë asgjë tjetër përveç vetëdija e njeriut i cili gjendet në mesin e ëndrrës dhe atë e drejton në mënyrë të vetëdijshme, ashtu siç ai dëshiron.

Individi është i vetëdijshëm se është në gjumë dhe flenë po ashtu është i vetëdijshëm se gjendet në i zhytur në botën e ëndrrave dhe ai tani e merr timonin në duart e veta dhe manipulon sipas dëshirës me botën e ëndrrave, ai nuk është i kufizuar as nga bota fizike, as nga vendi, nga koha as nga morali individi është krejtësisht i lirë.

Ai mund të eci në kohë, të shkojnë në kohën e kaluar sa ia dëshiron në thellësinë e historisë, mund të ecin në kohën e ardhshme (futur), bile me profetizuar edhe vdekjen e vetes apo të tjerëve përkatësisht fatin, mund të shkojë me mija vitet përpara.

Madje mund të shkoi në planet tjera bile edhe në Galaktikë, të fluturojë (Matrix Style), të vizitojnë vendet që kurrë nuk ka qenë përpara. Mund të shndërrohet në një person tjetër, mund të shndërrohet po ashtu edhe nga mashkulli në femër ose anasjelltas, ose mund të shndërrohet me ndonjë kafshë, ose bime ose në diçka tjetër.

Po ashtu mund të dalin me dashurin ose dashurën të bëjnë aventurier së bashku, madje mund të kenë dashuri ose marrëdhënie seksuale pa kufi.

Mos të flasim mund të takohet me shpirtrat e të vdekurve, mund të mësojë gjërat që nuk i di, ta hapin njohurin e vetë në ço lëmi shkence në mënyrë të pakufizuar, po ashtu të pasurohet me përvojat e llojllojshme, pastaj për tu shëruar nga ndonjë sëmundje, këshillime për t’i kapërcyer problemet aktuale, këshillime me udhëheqin shpirtëror, ndikimin në vetë zhvillimin psikik dhe fizik etj. etj. etj.

Dallimi nga ëndrrat e zakonshme, për ëndërrta zakonshme është i vetmi realitet, që do të thotë se në atë gjendje njeriu nuk është i vetëdijshëm për jetën e vetë në këtë realitet.

Pra i vetmi realitet që ekziston për njeriun në ëndërrta e zakonshme është ajo botë imagjinare - ëndrra. Për dallim nga kjo, te ëndërrta e quajtura "LUCIDE" përveç realitetit ëndrra ekziston edhe realiteti tjetër - bota e vërtetë e njeriut, e që kjo bëhet e mundshme kur njeriu është i vetëdijshëm edhe pse ndodhet në gjumë. Pra ai e dinë se ndodhet në gjumë - ëndërr.

Te ëndërrta e zakonshme njeriu nuk është në gjendje të bëjë asgjë përveç që në mënyrë pasive ta përjetoj ngjarjen "sikurse në ndonjë film" që e përjeton ngjarjen me emocione.

Kurse te ëndrra lucide është "ëndërrimi i vetëdijshëm", dhe pikërisht ajo mundësi që ëndrra të kontrollohet nga personi që e sheh atë. Gjatë ëndrrave lucide, ju mund të merrni pjesë aktivisht në ngjarjet dhe t'i formësoni ato apo t'i krijoni në njëfarë mënyre.

Pakëz histori sa i përket ëndrrave lucide

Deri para dhjetar viteve ëndërrta lucide ishin nga bota shkencore vetëm një dukuri e një imagjinatës pa vlera shkencore dhe si të tilla fare nuk ekzistofshin.

Sepse vetëdija e njeriut gjatë gjumit tejkalon në pavetëdije. Kurse sipas shkencëtarëve materialist ëndrrat lucide nuk ishin asgjë tjetër përveç një fiksion, dukuri okulte pa vlerë shkencore.

Pas viti 1970 shkencëtari i njohur Dr. Stephen LaBerge dhe Alan Worsley bënin shumë eksperimente laboratorike në dhomat e fjetjes përkatësisht gjumit dhe ia dhanë një kahe tjetër “ëndrrave lucide” duke përmbysur mendimet e shkencës empirike deri tanishme.

Ashtu rrëzohet miti i deritanishëm i ëndrrave dhe nga këto eksperimente e marrin kahen shkencore dhe njeriut i hapet një botë e re, epi i ri duke zbuluar edhe një botë të re që deri tani në qarqet shkencore temë e anatemuam.

Një paraqitje telegrafike ëndrrave lucide gjatë historisë së njerëzimit
Edhe pse ëndrrat lucide fillojnë të trajtohen shumë vonë në rrafshin shkencorë përkatësisht pas vitit 1970, por ato ishin të pranishëm në gjirin njerëzor që nga zanafilla e njeriut.

Ku i gjejmë edhe sot e kësaj dite në gojëdhënën e fiseve primitive, në dokumentet e shkruara, nga tradita, antropologjia, etnografia, arkeologjia etj.

Aborigini

Gjatë historisë dhe kulturës si dhe qytetërimit të njerëzimit, fiset e llojllojshme të planetit tonë jo vetëm se u besofshin ëndrrave lucide por ato i përdoreshin për nevojat e veta, me një fjalë ishin udhërrëfyese për të zgjedhur problemet e fisit, lufta, sëmundjet etj.

Një prej këtyre fiseve ishin banorët e vjetër të Australisë të quajtur sot e kësaj dite Aboriginet, që gjenden në Australi më se 40 000 vjet. Ky fis i shfrytëzonte ëndrrat lucide për të udhëtuar në botën e ëndrrave (Dream Time), për të kërkuar përgjigjet për nevojat e fisit.

Ecja në kohë apo në botën e ëndrrave në mënyrë të vetëdijshëm për të arrit deri te shpirtrat e parëve të tyre si dhe deri edhe te “Krijuesi i botës”. Ashtu kishin kontaktet me parët e tyre, ku merreshin prej tyre këshilla, udhëzime për të zgjedhur problemet aktuale të fisit.

Ky fis përvojat e veta nga bota e ëndrrave lucide i paraqitnin në artin figurativ si fjala vjen, pikat e ngjyrosura me vizat e llojllojshme.

Afrika

Po ashtu është i njohur edhe në Afrikë fisi i vjetër i quajtur Shamanë, të cilët po ashtu i shfrytëzofshin ëndrrat lucide si ndihmesë dhe udhërrëfyes për t’i zgjedhur problemet e fisit. Ata kishin kontaktet nëpërmes ëndrrave lucide me parët e tyre, prej të cilëve kërkofshin këshillime, udhëzime bile edhe për t’i shëruar anëtarët e sëmurë të fisit.

Shamanët dallohen nga Aborginët, sepse tek Aborginët të gjitha anëtarët e fisit mund të ëndërrojnë dhe t’i përjetojnë ëndrrat lucide kurse te Shamantë jo, vetëm Shamani.

Shamani i viziton shpirtrat e vdekur, ai këshillohet me shpirtrat e të parëve dhe ai në fund i ndihmon anëtarëve të fisit për t’i shëruar nga sëmundjet e llojllojshëm, ndërmjetëson në mes politikanëve dhe shpirtrave të parëve për çështje politikës etj.

Shamani e kishte një pozitë të lartë dhe autoritet të madh në kirakinë e fisit.

Tibet

Joga tibetane në mënyrë të vetëdijshëm i ka ushtruar dhe stërvitur për t’u zhytur në botën e ëndrrave lucide, bile tibetanët, ëndrrat e tilla i quheshin “realitet”. Është e njohur një anekdotë: disa perëndimorë dëshironin për të ngjitur në bjeshkët e Himalajeve.

Dhe një prej tibetianëve thote: “Sa të çuditshëm janë perëndimorët, e mundojnë trupin për të dalë në këto bjeshkët e larta, në vend që ta lënë trupin të pushojnë dhe të dalin me trupin shpirtëror dhe t’i shijojnë këto bjeshkët e bukura!”

Sipas tibetianëve si jeta e përditshme ashtu edhe jeta pas vdekjes janë një realitet, që nuk është asgjë tjetër përveç një ëndrrës.

Ata e shfrytëzojnë ushtrimet shpirtërore për t’ia arrit deri tek ëndrrat lucide.

Kur trupi shpirtëror e lëshon trupin fizik, dhe individi si i tillë vazhdon të jetojë në botën e ëndrrave. Po qe se individi vetëdijesohet kësaj vërtetës atëherë ai është i çliruar nga rrethi dhe rishtas rilindë.

Malezia

Fisi i njohur Seno nga Malezia, besonin që bota e ëndrrave ndërlidhet me botën e shpirtrave. Ashtu çfarë do ëndërrt sipas tyre është mjaft e rëndësishëm.

Sepse ëndrrat çfarë do llojit ato qofshin mund të përmbajtën porosinë e shpirtrave, të cilët mund t’iu ndihmojnë fisit për t’i kapërcyer problemet, sëmundjet dhe konfliktet e fisit.

Fëmijët i mësojnë që nga mosha më e njomë që të dinë t’i përdorin ëndrrat lucide për t’i mposhtur rreziqet e jetës.

Ky fis para Luftës së Dytë Botërore kishte një qytetërim dhe kulturë të lartë lidhur me botën e ëndrrave. Fatkeqësisht nën ndikimin e komunizmit shkatërrohet kjo traditë e lartë e botës së ëndrrave lucide.

Roma

Gjatë vitit 451 para Krishtit mjeku i njohur me emër Gennadius brengosej nga “mungesa e besimit”, ai nuk besonte se jeta vazhdon edhe pas vdekjes.

Robert van de Castel në librin e tij e shpjegon se si ky mjeku i quajtur Gennadius, e përjeton një ëndërr lucide.

Në botën e ëndrrës i shfaqet një djalosh që e shoqëron me një pamje impozante, cili e fton që ta shoqëroi. Udhërrëfyesi i ëndrrës e çon në një vend, ku dëgjohet një muzikë e mrekullueshëm, që ai kurrë nuk e kishte dëgjuar diç aq madhështore.

Dhe mjeku e pyeti shoqëruesin, “çfarë është kjo muzikë magjike”? Djaloshi i përgjigjet: “kjo muzikë është himni i bekimit dhe i shenjtërisë!

Që e përkujton Qiellin përkatësish parajsën!” Djaloshi vazhdon dhe e pyeti mjekun, “ku ai gjendet tani?” Mjeku i përgjigjet: “unë gjendem në dhomën e fjetjes, në shtrat.”

Por Gennadius pas kësaj ëndrrës kurrë nuk dyshoj më në ekzistencën e jetës andej varrit. Dhe ai pohon se është gjet nëpërmes kësaj ëndrrës lucide përpara portës së parajsës.

Shekulli XX

Njerëzit gjatë historisë ëndrrat lucide i kanë emërtuar me termet e llojllojshme, kuptohet me përputhjen e qytetërimit dhe të kulturës.

Kurse emërtimin që ne e përdorim “ëndrrat lucide” e kanë djepin nga shkencëtari holandezë Frederik Van Eeden, i cili e përshkrojë dukurinë ë ëndrrave lucide në librin e njohur “Studimet mbi ëndrrat” që e pa dritën më 1914.

Ai eksperimentoi më se 9 tip ëndrrave të llojllojshme për një hark kohorë prej 16 viteve, kështu tipin e shtatë (7) e quajti “ëndrra lucide”.

Ashtu ai gjatë kohës 16 vjeçare nga 20. janar 1898 deri më 26 dhjetor 1912 i regjistroi 352 ëndrra lucide. Pas botimit të librit në fjalë, ai u maur kryesisht me ëndrrat e veta personale deri në vdekje.

Pas viteve 1960

Në kohën e zbulimit shpirtëror dhe të lirisë. Grupet muzikore si fjala vjen, The Doors, Moody Blues dhe Jefferson Airplane këndofshin për ndryshimin e vetëdijes dhe mbi ndriçimin e mendjes.

Ëndrrat lucide e personifikojnë shpirtin dhe mënyrën e menduarit të gjashtëdhjetës (1960), ashtu kuptohet vetvetiu se rinia filloi të zgjojë kureshtje dhe të merren me këtë tematik.

Ati Coonan, specialist në fushën e ëndrrave lucide na përkujton se muzika ka nxitë interes për ëndrra dhe për Zotin (Break through to the other side). Po ashtu gjatë këtyre viteve është kontributi i pamohueshëm Stephen LaBerge në hulumtimet e ëndrrave lucide.

Stephensoni i përjetoi ëndrrat e para lucide në moshën gjashtë vjeçare. Cili u gjet nën ujë dhe i thotë vetes: “oh, si të marr frymë?” i vërejti se kjo është ëndërr dhe filloi të gjurmojnë thellësinë e oqeanit dhe t’i kërkojnë thesaret e mbytur në fund të detit dhe përjeton aventurierë me piratët e detit.

Nga mosha 6 vjeçe deri më 23 nuk i kujtohet as një ëndërr lucide. Nga natyra ishte i mbyllur në vetvete dhe në bodrum ai filloi të punojnë bomba.

Diplomoi nga matematika në Universitetin e Arizonës. Madje u interesuar shumë për studime budizmit tibetian, zen meditacion, tai chi dhe psikologjia.

Në këtë moshë përjetojë një ëndërr lucide, dhe vendosi që kryekëput të hulumtoi botën e ëndrrave. Ma vonë u punësuar në Stanford një prej laboratorët e saj.

Një prej eksperimenteve të para deshi të shohin se çfarë ndodh njeriut gjatë ëndrrave lucide. Kur individi gjatë fjetjes ose gjumit arrin fazën REM, asistenti i tij e zgjojë, se e ka lexuar kur ka kapërcyer në këtë fazë dhe nuk ka harruar të ëndërrojnë.

Sipas Dr. LaBerge nuk janë të gjitha ëndrrat lucide të përdorshme.

Po ashtu konstaton truri atij që ëndërron jep valët e posaçme gjatë ëndërrimit lucid, që e pohon vetëdija gjatë ëndërrimit.

Gjatë vitit 1980 , refuzohet referati i tij, që gjoja nuk mund t’i besohet. Ai nuk dorëzohet por gjatë verës mbledh hulumtimet e veta edhe njëherë. Këtë radhë në këndvështrimin studimet psikofiziologjike të ëndrrave, cili pohon se posedon argumentet e forta për ekzistencën e ëndrrave lucide.

Në një intervistë në revistën e njohur Life dr. Stephen LaBerge pohon, se ëndrrat e tija lucide i shfrytëzon për të përjetuar përvojat e reja nga jeta, që gjatë fazës së zgjuar u frikësonte. Një prej shembujt e tillë, kur u ngjitë në Himalaje mre një maicë pa maka, dhe papritmas ka vërejtur se ai ëndërron. I shtriri duart dhe kërcej në ajër dhe fluturoi.

Sipas dr. LaBerge çdo i dhjeti njeri mund të mësojnë t’i përjetojnë ëndrrat lucide.

Madje ai e zhvilloi tekniken induktive përkatësisht metodën MILD, që nuk është asgjë tjetër përveç zgjimin nga gjumi dhe ëndrra dhe pas një pushimit të shkurtër kohorë rishtas flejë dhe vazhdojmë me botën e ëndrrave, për tu vetëdijesuar se jemi të zhytur në botën e ëndrrave.

Po ashtu ai e shpiku edhe “Dream Light”, një vegël që e bartim me vete si syzat dhe shërben për ta konstatuar fazën e REM. Kur vegla konstaton se ai që ëndërron gjendet në këtë fazë, fillon të ndezën dhe shqimen dritat e kuqe, që i ndihmon të ëndrrës lucide.

Ëndërruesi ndezjen dhe shqimen e dritave i përjeton si pulsin e ëndrrës dhe në këtë mënyrë i kujton se ai gjendet i zhytur në mesin e ëndrrës.

Dr. Stephen LaBerge u përkushtuar ëndrrave lucide për njerëzit të cilët dëshirojnë ti njohin ëndrrat.

Nga Don Nosh Gjolaj
Neo
Neo

"Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."


1402


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Shkallë e ëndrrave lucide

Mesazh  Neo prej 29.12.08 16:26

Shkallë e ëndrrave lucide

Ëndrrat lucide mund t’i paraqesim në disa shkallë, po ashtu ato mund t’i ndajmë në ëndrrat e mira dhe ëndrrat e këqija. Madje ai që i ëndërron është i vetëdijshëm si dhe i bindur se përjeton çdo gjë që ekziston.

a) Ëndrra para-lucide

Ëndrrat para-lucide i përjetojmë atëherë kur ëndërruesi ka ndjenjat e veçanta gjatë ëndrrës, se diçka po ndodh por nuk e di si dhe qysh. Ëndërruesi e di se është në botën e ëndrrave por vetëdija nuk është e plotë gjatë ëndrrës.

b) Ëndrra lucide me intensitet të dobët

Ëndërruesi gjatë ëndërrimit përjeton momentet e shkurtra dhe të vetëdijshme të ëndrrës lucide. Madje në mënyrë të pavetëdijshme zhyena në ëndrrat e zakonshme. Kalimi bëhet pa u vërejtur fare nga vetëdija e ëndërruesit.

c) Ëndrrat lucide të mira.

Shkalla e tretë i quajmë ëndrrat lucide të mira. Është atëherë kur ëndërruesi është i vetëdijshëm gjatë ëndrrës si diçka po ndodh rreth tij. Ai është i vetëdijshëm se trupi fizik gjendet në dhomën e gjumit përkatësisht në shtrat, kurse ai gjendet në botën e gjallë të ëndrrave.

I përjeton ngjyrat e gjalla dhe të qarta, po ashtu i përjeton aromën si dhe ndjehemi mirë dhe mund të shohim në largësi të pakufizuar. Në gjendjen e tillë ëndërruesi përjeton si dhe i shijon ndodhitë e ëndrrës lucide.

d) Ëndrrat absolute - lucide

Ëndërruesi është menjëherë i vetëdijshëm se ëndërron edhe pse e di se trupi fizik i gjendet në dhomën e fjetjes, kurse botën e ëndrrave i ka nën kontroll të plotë.

Në vend të jetë lucid në mesin e ëndrrës, ai zhytet nga zgjuarsie në botën e ëndrrave lucide me vetëdijen e plotë. Ashtu ai del jashtë, kohës, vendit, logjikës, dhe manipulon me ëndërr sipas dëshirës së tij.

Luciditeti nuk është sinonim i kontrollit të ëndrrave. Ne mund të jemi lucidë kemi shumë pak ose aspak mbikëqyrjen e ëndrrave ose anasjelltas, nuk jemi lucidë por e kemi kontrollin e plotë mbi ëndrrat që i ëndërrojmë.

Qëllimi i çdo njeriut është për t’ia arritur shkallen absolute të ëndrrës lucide që nënkupton kontrollin ose mbikëqyrjen e plotë të ëndrrës.

Reality checks (RC)

Kuptimi dhe qëllimi i “reality checks” është për ta verifikuar realitetin (a jemi vërtet në botën e ëndrrave apo në realitetin e përditshëm), që nëpër mes ëndrrës t’ia arrijmë luciditetin.

Me këtë metodë mund t’i verifikojmë vetveten, a jemi në ëndërr apo jo. Kështu gjatë ditët ushtrojmë sa më shumë, që një mënyrë bëhet rutinë. Ashtu nëpërmes kësaj metode RC do të arrijmë që bota e ëndrrave të shndërrohet në ëndrra lucide.

RC është pothuajse një element i domosdoshëm për çdo ëndërr. Jo vetëm se e verifikojmë a jemi vërtet në botën e ëndrrave por me ndihmën e saj stabilizohemi dhe e ruajmë përkatësisht e grisim më lartë luciditetin.

Kur ne e verifikojmë realitetin është shumë e rëndësishme që këtë mostër ta bëjmë në mënyrë automate, por duhet shumë herë dhe në mënyra të ndryshme ta përsërisim dhe ta verifikojmë, jo në realitet por në botën e ëndrrave kur ëndërrojmë.

Kuptohet verifikimi na merr kohë, por kjo është e domosdoshme po qe se dëshirojmë deri te përjetimet dhe shijimet botës së ëndrrave lucide.

Po ashtu kërkohet nga ne që të jemi serioz gjatë verifikimit gjatë fjetjes dhe ëndërrimit, që vërtetë ëndërrojmë apo jemi të zgjuar përkatësisht duke ëndërruar me sy hapur.

Ky verifikim nuk bënë të bëhet një rutinë automatike apo shprehi, që e verifikojmë shkel e shko. Për çdo lloj verifikimit kërkon që të marrim një kohë të mjaftueshëm.

Dikush pat thënë: “se çelësi i botës së ëndrrave duhet ta kërkojmë në botë e zgjuar. Që nuk është asgjë tjetër përveç lucidi paradoks”!
Para se t’i shohim disa teknika apo teste është mjaft me rëndësi ta pesëfishim RC disa herë.

Po qe rezultati është negativ rishtas ta përsërisim RC përkatësisht e marrin testin e ri tjetër. Sepse mund të ndodhin disa prej testeve përkatësisht teknikave nuk na përshtatën apo dështojnë. Po ashtu mund të ndodhin RC do ta përsërisim edhe 5x dhe më tepër.

Në rrugën e juaj drejt tek bota e ëndrrave lucide, kur do të vetëdijesoheni se jeni në gjumë duke ëndërruar, atëherë do të kini vështirësi të mbeten në luciditet, se me siguri do t’iu kaplojë entuziazmi për të shijuar dhe përjetuar, që fatkeqësisht do t’iu çoi kah zgjimi nga gjumi dhe ëndrra lucide.

Ja disa teste përkatësisht metoda e verifikimit: “vërtet ne ëndërrojmë!”:

Gjashtë gishtërinjtë

E shtrijmë dorën dhe fillojmë t’i numërojmë me mend gishtërinjtë. Po qe se na dalin gjashtë apo më shumë gishtërinjtë përkatësisht më pak se pesë, atëherë e dimë se jemi në ëndërr.

Rishtas e shtrimë dorë dhe fillojmë të numërojmë, zakonisht dalin 6 ose tetë gishtërinjtë. E pa besueshme por e vërtetë. Testi apo teknika që përdoret më së shumtit dhe sipas disave mjeti më i suksesshëm për verifikim, vërtetë jemi në ëndërr apo zgjuar!

Leximi i tekstit

Testi i dytë përkatësisht teknika është leximi i teksti, shikojmë atypari ku gjendemi në botën e ëndrrave ndonjë tekst nga ndonjë libër, gazet, revistë, ku e hapim një faqe dhe e lexojmë.

Madje e përsërisim leximin të njëjtës faqe edhe njëherë apo më shumë. Po qe përmbajta e teksti ndryshon dukshëm, atëherë e dimë se jemi në botën e ëndrrave.

Kujdes me këtë test apo metodë duhet të jemi mjaft kritik. Po qe se nuk jeni krejtësisht të sigurt, atëherë mund të kombinoni me ndonjë test tjetër nga RC.

Depërtimi me gisht apo me dorë, në pasqyrë ose ndonjë dërrasë
Testi përkatësisht teknika e tretë është depërtimi me dorë apo me gisht ndonjë dërrase, pasqyre a diçka tjetër.

E shtrijmë gishtin dhe tentojmë fjala bie, ta depërtojmë shuplaken e dorës, ose ndonjë sipërfaqe tjetër që ndodhet aty pari. Po qe se gishti e shpon dorën dhe del në anën tjetër, atëherë e dimë se jemi në botën e ëndrrave.

Shtrirja e gishtërinjve

Testi tjetër përkatësisht teknika është shtrirja e gishtërinjve. Po qe se gjatësia e gishtërinjve ndërron, atëherë e dimë se jemi në ëndërr.

Frymëmarrja nëpër mes hundës

Teknika tjetër ose testi për verifikim është frymëmarrja nëpërmes hundës. Me gishtërinj ne e mbudhim huhen. Po qe marrim frymë lirshëm, është shenjë se jemi në ëndërr, po qe se ndjeni mungesën e frymës atëherë është shenjë se ju jeni të zgjuar.

Mbyllja e njërit sy

Madje teknika përkatësisht testi tjetër është mbyllja e njërit sy. Tentojmë ta mbyllin njërin sy dhe shikoni për ta shikuar hundën. Po qe se jemi të zgjuar ne do ta shohim hundën, po qe se jemi vërtetën në botën e ëndrrave ne nuk mund ta shohim hundën. Këtë test e përsërisim herë me njërin herë me tjetrin sy.

Fluturimi

Testi në vijim e quajmë fluturimi, ndoshta është më interesanti nga të gjitha testet tjera. Gjatë ëndrrës tentojmë të shkëputemi nga toka dhe të ngrihemi në ajër dhe të fluturojmë. Po qe se jemi vërtetë në botën e ëndrrave ne do të shkëputemi nga toka dhe ngrihemi në ajër dhe fluturojmë me lehtësi.

Kujdes gjatë këtij testimit mos e bëri para tjerëve, po ashtu as të tjerët mos t’iu shohin!

Ky test është shumë i mirë për fillestarët, të cilët ende nuk i aftësojnë lëvizjet e trupit gjatë ëndrrave lucide, sepse shumica i drejton me mendje kurse “trupi” zakonisht bllokohet. Po qe se dëshirojmë të fluturojmë, fillojmë të kërcejmë!

Akrobatika

Testi në vijim është mjaft interesant i quajtur akrobatika. Gjatë ëndrrës ju tenton me gjuhen e juaj ta prekni bërrylin. Në botën e zgjuar është e pamundshme, po qe se vërtetë ne ëndërrojmë këtë e bëjmë me lehtësi.
Kujdes, që tjerët mos t’iu shohin!

Pasqyra

Po ashtu edhe testi përkatësisht teknika në vijim është mjaft e bukur e quajtur pasqyra. Gjatë ëndrrës shkoni dhe shikoni fytyrën e juaj në pasqyrë.

Po qe se fytyra e juaj është e shëmtuam, e çuditshme si dhe ndërron formën e vetë, atëherë ta dini se jeni në botën e ëndrrave. Po ashtu tentoni ta shponi pasqyrën me dorë përkatësisht të hyni ju në pasqyrë, kush di se çka do të shihni dhe të përjetoni!

Elektronika

Teknika përkatësisht testi tjetër janë aparat elektronike (ora, telefoni, llamba elektrike etj.) po qe se ëndërrojmë zakonisht telefoni, përkatësisht ora ose llamba e elektrike nuk funksionojnë.

Fjala vjen, drita nuk na ndezët përkatësisht nuk na shqimet, ora i ka numrat e çuditshme, me telefon nuk mund ta thirrin as një numër ose marrin ndonjë funksion shtesë fjala vjen porosit e reklamave etj.

Si jam gjetur në këtë vend

Metoda përkatësisht testi në vijim e quajmë “se si jam gjetur në këtë vend?” Ja shtojmë vetes pyetjet se si kam ardhur në këtë vend. Dhe hap pas hapit e analizojmë fjala vjen, tani gjendem në dhomën e fjetjes,. E kam ndezur dritat. Para se i kam hap herën kam hyrë brenda.

Përpara isha në korridor. Nga korridori kam ardhur në tulet ku i kam larë dhëmbët ashtu me radhë. Po qe se jemi gjetur në ndonjë lokacion dhe nuk e dimë se si kemi arritur aty, atëherë sigurish jemi në botën e ëndrrave.

I mbyllim sytë

Teknika tjetër e quajmë mbrydhja e syve. Tentoni ti mbrydheni sytë. Dhe pasi që të hapni shikoni mjedisin, po qe se mjedisi ose renditë kanë ndryshuar, ose jeni gjetur diku gjeti, atëherë ju sigurisht ëndërroni, po qe se gjërat nuk ndërrojnë atëherë ju fatkeqësisht jini të zgjuar. është mirë ti mbani mend gjërave që i shikoni, atëherë i mbyllni sytë, dhe pasi që t’i hapeni shikoni a janë të njëjta apo kanë ndryshuar!

Ndërrimi i vendit

Testi tjetër apo teknika e quajmë ndërrimi i mjedisit përkatësisht vendit në të cilin gjendemi. Mundohuni me mend ta ndërroni mjedisin, vendin ose elementet, orenditë të ndërroni. Fjala vjen, madhësia, ngjyra, forma, telekinezinë, madje me mendim i largojmë apo i lëvizim gjërat. Po qe se jemi në botën e ëndrrave atëherë i ndërrojmë formën, ngjyrën, vendin etj.

Po qe se ndonjë prej këtyre metodave përkatësisht teste nuk vepron, mos e humbin durimin, por tentoni t’i zgjidhni ato që ju duken më efikase dhe më të mira, përkatësisht ato që] veprojnë.

Nga Don Nosh Gjolaj
Neo
Neo

"Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."


1402


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Zattoo prej 14.05.11 21:09

Enderrat me sy hapur

Kush prej nesh nuk ka provuar te pakten nje here pervojen e gjumit me sy hapur? Kjo lloj pervoje eshte nje enderr ne te cilen ju jeni koshient qe po enderroni.

Normalisht ne kete enderr ka nje doze te caktuar “kontrolli” mbi te; dhe kjo na lejon qe te fluturojme, te krijojme objekte, te bejme te mundur shfaqjen e nje dhome pas deres sikurse hapet nje portofol, ose mund te jemi ne gjendje te trasformohemi ne nje kafshe ose, akoma me shume, te krijojme nje bote teresisht tonen!

E gjithe kjo mund te ngjaje sikur te ishit nje regjizor filmi. Eksperimente shkencore kane provuar egzistencen e ketyre lloj endrrave. Stephen LaBerge ka kryer shume eksperimente dhe kerkime ne The Lucidity Institute, duke perdorur nje makine te veçante e cila thith informacionet gjate rrotullimit te syve ne gjume (siç ndodh ne fazen REM).

Ndonjehere ndodh qe enderrat me sy hapur te trasformohen ne makthe te tmerreshme dhe te padallueshme nga realiteti. Ndonjehere enderrat me teme paranormale ose aliene lene ne mendjen e personit nje ndjenje sikur eshte rrembyer nga alienet.

Por le te nisim me nje shpjegim te nevojshem. Gjate nates trupi yne pershkon nje seri ciklesh te gjumit. Mesatarisht, ne nje te rritur qe fle 8 ore, nje cikel i plote perseritet 4-5 here. Secili prej tyre zgjat rreth 90-110 minuta dhe perbehet nga faza te ndryshme.

Cdo person ka faza te gjumit personale te cilat dallohen nga njera-tjetra ne menyre te pagabueshme dhe mund te ndikohen nga ushqimi, aktiviteti fizik, ilaçet, alkooli, drogat, shqetesime te gjumit dhe mungesa e pushimit.

Gjate fazes 1 gjumi eshte i lehte.

Gjate fazes 2 gjumi behet gjithnje e me i thelle.

Ne fazat 3 dhe 4, te quajtura dhe DELTA, arrihet thellesia maksimale e gjumit. Ne keto faza trupi shplodhet nga lodhja e dites.

Faza 5 e gjumit, e quajtyr ndryshe REM, karakterizohet nga ndryshime te dukshme fizike si frymemarrje e pershpejtuar, aktivitet me i shpejte cerebral, levizje e shpejte e syve dhe shlodhje e muskujve. Gjate kesaj faze enderrohet.

Gjate gjumit REM truri yne nuk pushon asnjehere. Elektroencefalogrami (EEG) tregon vale te çrregullta, te shpejta dhe me voltazh te ulet, shume te ngjashme me ato te fazes kur jemi zgjuar.

Konsumi i oksigjenit nga truri, qe eshte nje parameter per te treguar konsumin e energjise, eshte me i larte gjate fazes REM se sa gjate gjendjes se zgjuar kur kerkon te zgjidhe probleme te veshtira matematikore.

Gjate kesaj faze muskujt e trupit tone jane te paralizuara (atonia) sepse aktiviteti i motoneuroneve jane te dobesuara, dhe si rrjedhoje urdherat e trurit nuk arrijne ne destinacion (me perjashtim te muskujve shume te vegjel te veshit te brendshem dhe te atyre qe levizin syte qe jane shume aktive).

Kjo eshte ajo faze e gjumit gjate se ciles bejne ato endrra qe karakterizohen nga tema te gjalla, te detajuara, plot fantazi dhe te çuditshme qe marrin shkas nga ngjarje (edhe te largeta) te jetes sone.

Emocionet qe provojme ne endrra mund te ndikojne ne gjendjen tone shpirterore te dites tjeter, pasi jemi zgjuar, edhe pse mund t emos mbajme mend se çfare kemi enderruar. Gjate kesaj faze bejme shume endrra te cilat i kujtojme sikur te ishin ngjarje reale, sidomos ato me teme aliene.

Ne gjumin jo-REM karakteristikat e EEG-se jane vale te avashta me voltazh te larte dhe kjo tregon se shume celula nervoze te kores se trurit lekunden ne sintoni.

GJate gjumit jo-REM trupi eshte ne gjendje te levize, por vetem rralle truri urdheron muskujt te kryejne ndonje levizje, psh per te nderruar pozicion.

Truri pushon dhe perdorimi i energjise eshte ne minimumin e saj gjate te gjithe dites. Edhe gjate kesaj faze mund te enderrohet, por duket sikur ne te shumten e rasteve behet fjale per mendime te turbullta, pa arritur ne ato skena te çuditshme dhe reale qe truri prodhon gjate fazes se gjumit REM.

Si te kontrollojme nje enderr me sy hapur dhe te mundim friken.

Ushtrim gjate gjendjes se zgjuar

Perpara se te formuloni qellimin per te enderruar me sy hapur dhe ne menyre sa me frekuente (te pakten 3 here ne dite), beni pyetjen vetes : “Po enderroj?” Verifikoni stabilitetin e perceptimeve te zakonshme:

Vezhgoni nje objekt duke pare karakteristikat e veçanta te tij, pastaj shkepusni shikimin; rishikojeni nje çast me vone. Eshte njelloj? Psh, nje dhome ruan te njejten forme dhe madhesi?

Verifikoni efiçencen e memories tuaj: Rregulloni ne mendjen tuaj te gjitha momentet qe sapo keni pare. A keni patur ndonje boshllek ne memorie?

Pas kesaj “prove mbi realitetin”, imagjinoni me sa me shume intensitet qe po enderroni vertet. Imagjinoni veten ne nje enderr gjate se ciles keni kontrol te plote mbi ate qe po enderroni.

Thoni bindshem vetes tuaj: “Heren tjeter qe do te enderroj, do te mbaj mend saktesisht ate qe kam enderruar“.

Do te jete me mire qe te zgjidhen me pare disa raste per te provuar ushtrimin. Mund te pyesni psh: “Po enderroj?”, ne momentin kur perdorni çelesat e shtepise apo te makines…

Pamja ndihmon ne mbajtjen mend te rrethanes ne lidhet me pyetjen. Nese doni te verifikoni realitetin faktik te perdorimit te çelesit, imagjinoni veten ne ate moment ndersa kujtoni qellimin dhe vazhdoni duke e verifikuar.

Ushtrim perpara se te shkoni te flini

Perpara se te flini, shtrihuni qetesisht per disa minuta duke ndjekur keto menyra :
- Yoga ose ushtrime te tjera shplodhjeje;
- Shplodhje progresive: per gati dhjete sekonda terhiqni dhe relaksoni supet, duart dhe krahet, kembet dhe shputat, mesin, barkun, qafen, faqet, nofullen dhe muskujt e fytyres.
Harroni çdo shqetesim, merrni fryme thellesisht dhe krijoni brenda jush kenaqesi dhe qetesi duke ndjekur ritmin e frymemarrjes.
Riktheni ne kujtese nje nga endrrat e fundit qe keni bere.
- Imagjinohuni ne kete enderr dhe vini re çdo gje te pazakonshme ose te çuditshme qe e karakterizon si enderr.
- Mendoni te fokalizoni keto anomali, tregues te gjendjes onirike, kur naten tjeter do te jeni duke enderruar.

Psh, nese ju ndodh te flisni me nje kafshe, mendoni per çudine e kesaj bisede dhe toni : “Eshte e çuditshme, kafshet nuk flasin. Do jem duke enderruar”.

Thoni me veten tuaj, me kembengulje: “Ne endrren tjeter, do te kuptoj qe jam duke enderruar”. Sa me shume te thoni kete fraze qpo qellim vetes, aq me mire ky ushtrim do te funksionoje.

Ushtrim naten (pas nje zgjimi te pare gjate nates apo pas endrres)

Eshte me rendesi te praktikoni kete ushtrim pas çdo zgjimi, per te evituar qe ushtrimet e tjera te humbin vleren e tyre.

Qendroni pa levizuar per 1 apo 2 minuta: kjo mundeson nje kujtese me te mire te endrres.
Zgjohuni plotesisht: vendosja e nje shamie te lagur mbi sy do t’ju ndihmoje.
Memorizoni me kujdes gjithçka qe mund te mbani mend nga endrra. Analizoni te gjitha deri ne detaj dhe mbani mend qartesisht ndjesite qe keni provuar.
Ndizni driten dhe lexoni diçka per rreth 10 minuta ne menyre qe te zgjoheni plotesisht dhe te rivendosni funksionimin e kapacitetit mendor dhe logjik.
Kur te riktheheni ne gjume, thoni: “Ne endrren tjeter, do te kuptoj qe po enderroj“.
Pastaj, ne menyre sa me intensive, parafytyroni trupin tuaj ne gjume, te shtrire ne krevat. Vezhgoni nen qepallat e mbyllura levizjen e shpejte te syve qe tregon gjendjen onirike. Imagjinoni veten ne endrren qe keni kujtuar ndersa rifitoni ndergjegjen per faktin qe po enderroni. Sa me shume te perserisni kete ushtrim, aq me teper rezultat do te keni.
Perserisni: “Ne endrren tjeter, do te kuptoj qe po enderroj“
Zattoo
Zattoo

600


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  urimG prej 19.08.11 17:34

Kam ndegjuar me pare per keto lloj endrra por jo me kete emer por thjeshte ( shkeputja e mendjes nga trupi )..kur ma shpjegonin shoket fatkeqsisht qeshja me ta..por tani e kuptoj esencen dhe me ka rastisur shpesh here kjo lloj endrre spontanisht..madje i degjoja zerat ne shtepi por prap kisha mundesin te vazhdoja "fantazine"..
respekt.
urimG
urimG

1


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty pjes e shkeputur nga libri jasht trupit

Mesazh  Albi4all prej 25.08.11 10:42

Si thekson Anthony Martini, koha më adekuate për të provuar projeksionin është në çastet kur trupi fizik është i lodhur, por edhe i aftë për relaksim të shpejtë. Mendja duhet që relativisht të jetë e zgjuar, kurse dëshira për arritjen e projeksionit astral mjaft e fortë.
Koha më e qëlluar ashtë pas mesit të natës, kur organizmi përgjithësisht fundoset në pushim.
Bini në dysheme. Kjo është më mirë sesa të bini në krevat. Shtrihuni dhe relaksohuni. Provoni t’i dëboni të gjitha mendimet të cilat nuk kanë lidhje me dëshirën tuaj për ta arritur çlirimin e dublantit astral. Në dhomë duhet të mbizotëroj qetësia e butë, kurse gjysmerrësira është veçanërisht e rëndësishme për përjetimin e projeksionit.
Harrojini të gjitha shqetësimet dhe brengat që ju kanë përcjellë atë ditë. Muskujt tuaj dhe mendja juaj duhet të jenë të relaksuar, pasi që çdo shqetësim, madje edhe ai më i vogli, mund të ndikojë negativisht në rrjedhën e eksperimentit. Dhe, edhe pse dëshira, siç kemi thënë, është e një rëndësie të madhe, në rastin e mossukseseve të para mos lejoni që kjo të ju persekutojë dhe të ju bëhet opsesion. Përfundimisht, krejt këtë duhet kuptuar si një 163
lojë të vogël, interesante, e cila mund të ketë apo të mos ketë sukses.
Përndryshe, kur veçse flasim për d ë s h i r ë n , ka ndodhur në rastet e jashtëzakonshme kur ajo e mobilizon tërë energjinë mentale për t’i shkaktuar të ashtuquajturat paraqitje. Rasti më i njohur është i lidhur për shkrimtarin e famshëm suedez të teatrit, August Strinberg, dhe është përshkruar hollësisht në shumë vepra kushtuar projeksionit astral.
Drejtpërdrejt pas ndarjes me gruan e tij të dytë, në gjendje çrregullimi mental intensiv, Strinbergu më 1895, ka udhëtuar për Pariz që sa më lehtë ta “mbijetonte” shpartallimin sentimental. Kjo, siç do të shihet, nuk ka qenë edhe gjithaq e lehtë. Një natë ka ndier gjakimin e papërmbajtur që edhe njëherë të ishte në rrethin e familjes së vet, dhe, shih çudinë: befasisht e ka parë veten në shtëpinë e tij të dashur! Është ulur në kolltukun e tij të adhuruar gjersa vjehrra e tij qetësisht ka muzikuar në piano.
Disa ditë më vonë ka marrë letër nga e vjehrra ku pyeste për shëndetin e tij, pasi që: “Para disa netësh, gjersa i kam rënë pianos, e kam parë hijen tënde sesi pushonte e hedhur në kolltukun tënd të preferuar”!
Albi4all
Albi4all

“Kur të shohësh një njeri të mirë, mundohu të tejkalosh
shembullin e tij, kur të shohësh ndonjë njeri të keq, kthehu e
hulumtoje veten mos i ke edhe ti të njëjtat të meta.”

36


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Ufo prej 03.09.11 12:35


Endrrat dhe sekretet e nenndergjegjes


Ëndrrat janë ato çfarë ne duam të na realizohen, thoshte babai i psikanalizës, Zigmund Frojd.

Por kur shohim një ëndërr të keqe, çfarë përfaqëson ajo në ndërgjegjen tonë? Çfarë lidhje ka ajo me jetën reale? Dhe në fund të fundit, çfarë domethënie ka? Prej kohësh njerëzit i ka shtyrë kurioziteti dhe dëshira e madhe për të interpretuar ëndrrat dhe për të bërë një lidhje mes tyre dhe asaj që pritet të ndodhë në jetën e vërtetë.

Por në fakt, përgjigjja vjen nga studimi më i madh i bërë kohët e fundit mbi këtë argument që mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë ankthet, të kuptojmë se çfarë tregojnë ëndrrat tona, apo dëshirat tona të pandërgjegjshme. Për shembull, të biesh në një hapësirë boshe nga një lartësi, në përgjithësi do të thotë se je duke u dashuruar me dikë tjetër, ose e kundërta që një dashuri është duke përfunduar: një ëndërr tipike që e shohin gjatë gjithë jetës si burrat ashtu edhe gratë, ndoshta për të treguar se pa dashuri nuk mund të jetohet.

Të ëndërrosh sikur të bien flokët apo dhëmbët, që është një ëndërr kryesisht që shohin femrat jo shumë të reja në moshë, tregon për një gjendje ankthi për plakjen, frika e të mos qenit më tërheqëse. Po ashtu, të ëndërrosh sikur të përjashtojnë nga ndonjë provim, një ëndërr që bëjnë zakonisht adoleshentët, por edhe të rriturit, madje shumë i përhapur si ankth, të jep mesazhin e mungesës së besimit në vetvete, një ulje të vetëvlerësimit.

I kryer nga psikologët e “International Assocation for the Study of Dreams” dhe i publikuar nga “European Archives of Psychiatry and Clinical Neurosciense Journal”, ky studim ka marrë në shqyrtim një kampion prej 2 mijë meshkujsh dhe femrash. Sipas rezultatit ka dalë se 48 për qind nuk kanë pasur asnjëherë një ankth gjatë gjumit ose që nuk e kujtojnë sapo zgjohen për fatin e tyre të mirë. 10 për qind e të pyeturve thonë se shohin ëndrra të këqija me një periodicitet të caktuar, por jo shumë shpesh. Kjo u ndodh vetëm disa herë të caktuara në vit. 5 për qind tregon se zgjohen të tmerruar nga frika mesatarisht çdo 15 ditë, për shkak të një ankthi, që gjithmonë është i njëjti.

Domethënie të tjera që autorët e studimit i atribuojnë interpretimit të ëndrrave kanë të bëjnë me: kur të krijohet përshtypja se je i paralizuar apo nuk ke mundësi të lëvizësh do të thotë se je në kurth në një lidhje apo një marrëdhënie. Të ëndërrosh sikur gjendesh në një makinë, përfshihesh në një aksident, apo në një avion që bie, aludon për një humbje kontrolli të jetës.

Pesë ëndrrat më të këqija dhe më të shpeshta sipas studimit janë: të biesh nga lartësi të mëdha, të ndiqesh nga dikush, të ndihesh i paralizuar, përshtypja se je me vonesë në një takim të rëndësishëm, vdekja e një njeriu të dashur. “Të ëndërrosh sikur bie, ndiqesh nga dikush apo ndihesh i paralizuar, jo gjithmonë korrespondojnë në mënyrë të drejtpërdrejtë me përvojat e provuara në jetën reale. Por mund të kenë njëlloj domethënie duke iu përgjigjur frikës së trashëguar, dëshirave të pandërgjegjshme”. Një konfirmim, i maksimës së vjetër të Frojdit: burrat dhe gratë gjykohen më mirë nga ajo që ëndërrojnë se nga ajo që mendojnë.

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Images

Kjo sidomos kur ëndrrat që bëjnë nuk janë shumë të këndshme. Sipas Frojdit, ëndrrat nuk janë produkt i rastësisë ose të pakuptimta. Më përpara thuhej se ëndrra është një gënjeshtër, një vegim, që nuk ka kuptim dhe qëllim, kështu që njeriun nuk e lidh asgjë me ëndrrat. Për të, ato janë ndërmjetëse midis botës së ndjenjave tona të fshehura dhe asaj që i nënshtrohet arsyetimit tonë. Çdo ëndërr ka një domethënie, e cila ka kuptimin e saj, burimin e së cilës mund ta lidhim me ngjarjet e përjetuara më përpara. Ajo është shprehje e një dëshire të fshehtë, të parealizuar, të paplotësuar, të ndrydhur dhe përbëhet nga pjesa e dukshme dhe e padukshme.

Ëndrrat erotike

Të shohësh një ëndërr me përmbajtje erotike, është një eksperiencë që herët ose vonë u ndodh të gjithëve. Ëndrrat erotike janë shumë të shpeshta te njerëzit. Në fakt, shumë veta që ëndërrojnë të kenë raporte seksuale me një partner të ndryshëm, më pas ndihen në faj dhe u vjen turp se si kanë arritur të mendojnë diçka të tillë edhe pse ajo ka ndodhur në ëndërr. Sigurisht, gjithçka varet nga përmbajtja e ëndrrës, por asnjëherë nuk duhet të ndihemi në siklet ose të frikësohemi.

Në fund të fundit, ëndrrat janë vetëm shprehje të dëshirave që shfaqen në mendjen tonë, pa kaluar në ndërgjegje. Kështu, sipas Frojdit, forca e natyrës sonë i detyrohet në radhë të parë libidos, një dëshirë me origjinë seksuale, që i përket së pandërgjegjshmes. Kështu, ato që nuk arrijnë të shprehen në jetën e përditshme, shprehen përmes fantazive, ëndrrave dhe shumë veprimeve të tjera të pandërgjegjshme. Në shumë ëndrra, Frojdi arrin të gjejë simbole domethënëse seksuale.

Kështu, pjesa më e madhe e ëndrrave ndodh gjatë fazës së gjumit REM (lëvizja e shpejtë e syve) dhe pikërisht gjatë kësaj periudhe humbet kontrolli muskulor i trupit nga qafa e poshtë dhe kjo shërben si për të çlodhur muskulaturën, si dhe për të ndaluar personin që ëndërron të lëvizë në një mënyrë të tillë sa të "përfaqësojë" atë që po ëndërron në realitet, me rrezikun për t’i bërë keq vetes dhe të tjerëve.
Me pak fjalë, është një lloj "paralize" që lë tërësisht në gjendje aktive zonën gjenitale, shpesh duke u dhënë shtysë edhe ereksioneve dhe orgazmave. Jo rastësisht flitet edhe për "ëndrra të lagura", pasi shumë persona, duke parë ëndrra erotike dhe duke i përjetuar thellë ato, mund të arrijnë në orgazëm. Shpesh ëndrrat erotike ndodhin atëherë kur jeta seksuale aktive pëson rënie të dukshme, duke i dhënë kështu një efekt kompensues "mungesës" në jetën reale.

Këto ëndrra mund të përfaqësojnë edhe një dëshirë për të pasur raporte fizike me dikë që adhuron në jetën e përditshme. Ëndrra mund të jetë tërësisht seksuale, por që në thelb mund të flasë për gjëra të tjera, që nuk kanë lidhje me seksin. Në fakt, zgjedhja e aktorëve sipas shpjegimeve të ndryshme psikologjike, mund të jetë e rastësishme, por mund të jetë edhe tregues i dëshirës për lidhje të pandërgjegjshme, për sa u përket këtyre personave. Në ëndrrat erotike, raporti seksual ndodh me një person të njohur, me të cilin nuk ke shumë lidhje: një fqinj, një i afërm ose ndonjë mik.

Burimi Shqipëria.com
Ufo
Ufo

134


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Dimitrov Xhunga prej 04.09.11 22:19

Ne moshen nga 11-13 vjec besoj do kem qene shihja veten time ne enderr duke fluturuar permbi pallate dhe fluturimi behej me hapjen e kraheve njesoj sikur notoje me stil bretkose.Kam patur rendom raste qe ne te njejten menyre me ndodhte edhe ne vazhdimesi me ndodh edhe ne kete moshe dhe bile kjo me se shumti per ti shpetuar edhe ndonje rreziku qe me kanoset nga ndonje ndjekje.Ne subkoshiencen time e di se jam ne enderr por prape se prape fluturimi ne formen e notimit me vjen ne ndihme per ti shpetuar ndjekjeve.A jane keto enderra lucide ?
Dimitrov Xhunga
Dimitrov Xhunga

100


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Gon! prej 29.12.11 11:35

Ëndrrat mund të kontrollohen dhe të mësohen shkathtësi në to

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme 29endrra_2912111106_1

Ata të cilët në ëndërr kanë ushtruar hedhjen e monedhës, më vonë këtë gjë e kanë bërë më mirë në realitet, ndërsa ekspertët tani hulumtojnë ëndrrat dhe mundësinë e të mësuarit më të mirë në ëndrra lucide.

Ideja të cilën na e ka shfaqur filmi hollivudian “Inception”, për manipulimin e ëndrrave dhe “mbjelljen” e idesë së ëndrrës në nënvetëdijen e dikujt nuk është joreale, pohojnë hulumtuesit e Universitetit Yale. Njerëzit të cilët kanë ëndrra lucide apo ëndërrojnë zgjuar më të vërtetë mund të manipulojnë ngjarjen në to, apo të mësojnë shkathtësi të reja në ëndrrat e tyre. Ekipi i shkencëtarëve është duke përpunuar idenë e trajnimit të njerëzve për të ëndërruar atë që u caktohet.

Njerëzit të cilët kanë ëndrra lucide mund të kontrollojnë pjesë të trurit dhe t’i detyrojnë që të “hapen”. Këtë e bëjnë madje edhe ata që kanë vetëm indikacione të ëndrrave lucide, prandaj edhe ata mund të mësohen të kontrollojnë ëndrrat.

Po ashtu, ata që ëndërrojnë me sy hapur më mirë i kryejnë detyrat me bastet dhe detyrat tjera që tregojnë efikasitetin e pjesës së trurit përgjegjës për ndërveprim shoqëror dhe vendosje, kanë shpjeguar shkencëtarët për revistën “New Scientist”. Ky rajon i trurit mund të trajnohet me ushtrimet e veçanta autogjene, me çka përmirësohen shkathtësitë e vendimmarrjes dhe kontrollet shoqërore të njeriut.

“Me vënien në lëvizje të rajoneve të caktuara të trurit mund të ndryshojmë arkitekturën dhe punën e këtij organi të jashtëzakonshëm”, ka thënë udhëheqësi i studimit, Peter Morgan.

Një studim i mëhershëm zviceran ka treguar që ëndërruesit lucidë, të cilët në ëndrra kanë ushtruar hedhjen e monedhave, e kanë bërë më mirë atë pasi që janë zgjuar, sesa e kanë bërë pa “treningun në ëndrra”.Edituar për herë të fundit nga Gon! në 10.01.12 11:46, edituar 1 herë gjithsej
Gon!
Gon!

294


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Gon! prej 10.01.12 11:45

Realiteti dhe ëndrrat

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Dream

Realitetin e konsiderojmë shpesh si diçka konkrete dhe ëndrrat si diçka abstrakte.

Mjaft njerëz pavarësisht realitetit të ashpër, gjejnë pak kohë të ëndërrojnë dhe në shumë raste nuk e humbin shpresën se ëndrrat e tyre mund të jenë vërtëtë nje zanafillë për tu bërë realitet.

Sipas disa zbulimeve të botuara nga psikologia Hazel Markus e Universitetit të Miçiganit, "ëndërrat ditore"ose përfytyrimi, duket se është një pjesë integrale e mënyrës se si e perceptojmë ne veten tonë, përparimin tonë në të ardhmen dhe rolin tonë në Univers.

Ënddrat e ashtuquajtura “me mendje dhe syhapur” mund të na ndihmojnë për të përballuar të pranishmen dhe për të kontrolluar më mirë të ardhmen dhe ne mund ta shtrijmë këtë kontroll deri në ëndërrat tona.

Ideja e kontrollit të ëndërrave njihet në Perëndim qysh nga 1950 kur psikologu Kilton Stjuart botoi raporte mbi fisin Senoi të Malajzisë, të cilët u mësonin fëmijëve të tyre se si t′i trajtonin ëndërrat. Ai raportonte se njerëzit e fisit Senoi besonin se çdo ëndërr duhet të jetë e tillë që të japë një rezultat pozitiv.

Të rinjtë që shihnin ëndërra të këqia inkurajoheshin që t′i tregonin ëndërrat e tyre dhe këshilloheshin që t′a përballonin atë që i friksonte ata, dhe pastaj të mësonin se si t′i trajtonin ëndërrat.

Parimi është se ata do të mësonin të bënin të njëjtën gjë edhe në realitet. Këtu nuk ka asgjë të re.

Ka rreth 5000 vjet që këtë e bëjnë okultët dhe mistikët. Ajo që është e re është fakti që shkenca e fizikës, në përgjithësi esëll, ka filluar të përpiqet që të shpjegojë lidhjet e mjegullta midis vizioneve tona dhe realitetit.

Për ata që janë të interesuar të shikojnë se si funksionon vizioni ose përfytyrimi ose për ata që thjesht duan ta vënë në provë atë që pretendohet këtu, Markus ofron metodën e mëposhtme.

1. Mendoni atë që ju nuk doni të ndodhi. Përfytyroni gjëndjen më të rëndë në të cilën ju mund të hyni ose të ndodheni. Prezantimi juaj me atë që ju keni frikë më shumë nuk duket se do t′i përmirësojë gjërat, por ju ndihmon juve që të analizoni atë që ju nuk doni t′ju ndodhi në asnjë mënyrë. Kjo është, kuptohet, më mirë se sa të jetoni nën hijen konstante të një pasigurie të mjegullt dhe nën frikën e së panjohurës.

2. Tani analizoni situatën tuaj aktuale. Vlerësoni potencialin tuaj, aftësitë dhe drejtimin aktual në jetë.

3. Përfytyroni fuqishëm veten tuaj siç do të dëshironit të bëheshit. Përpunojeni këtë ′vete′ sa më shumë që të jetë e mundur. Jepini sa më shumë realizëm që mundeni. Bëjeni përfytyrimin të gjallë dhe specifik. Imagjinoni se si do të dukeshit, se si do të ndjeheshit dhe se si do të vepronit po të realizohej ëndërra juaj. Familjarizimi me synimin tuaj do të tentojë të ushqejë suksesin.
Gon!
Gon!

294


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Jon Sh prej 03.04.12 0:15

Kur kam qene me i vogel kisha qef te shihja endrra "lucide",keshtu sa here qe doja para se te flija mendoja qe sapo te fillonte ndonje enderr,do te kujtohesha qe isha ne enderr.Por nuk kam pasur kontroll te plote,keshtu ishte e bezdisshme.Nje (ose disa) here kam dashur te hap syte,por o gjithmone e kam arritur.


Ndersa,endrra me sy hapur s kam pare ndonjehere.Kam pare nje here motren qe levizte syte kur filnte.Kur u zgjua me tha qe po shihte enderr.


Persa i perket mbatjes mend te endrrave,une i perseris ne mengjes sapo zgjohem,gjate dites dhe ne ditet ne vijim.Po ti perseris edhe me vone behen gati te paharrueshme.
Jon Sh
Jon Sh

25


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme Empty Re: Endrrat Lucide - ëndrrat e vetëdijshme

Mesazh  Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi