EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ushqimi i së ardhmes

Shko poshtë

Ushqimi i së ardhmes  Empty Ushqimi i së ardhmes

Mesazh  Luli prej 21.06.13 23:14

Ushqimi i së ardhmes

Ushqimi i së ardhmes  Largea_insekte1371678010


Më shumë se 2 miliardë njerëz në botë shijojnë ushqyerjen me brumbuj, grerëza dhe insekte të tjera si pjesë e vakteve normale të tyre. Kjo kulturë e të ushqyerit perceptohet në mënyra të ndryshme. Jo çdokush dëshiron të konsumojë insekte.

Një raport i Organizatës së Bujqësisë dhe Ushqimit pranë Kombeve të Bashkuara thotë se po të merrte përhapje më të gjerë do të ishte një mënyrë shumë frytdhënëse për të luftuar urinë në botë dhe për të eleminuar ndotjen.

Duke iu referuar këtij raporti, bujqësia e insekteve është “një nga mënyrat e shumta që çon drejt sigurisë së ushqimit dhe ushqyerjes”. Specialistët sugjerojnë që jo vetëm ne mund të ushqehemi me ta, por edhe gjëja e gjallë.

Insektet janë një burim shumë i mirë ushqyerjeje. Ato kanë përqindje të lartë nutrientesh. Kërkojnë 12 herë më pak ushqim sesa bagëtitë për të dhënë një produkt me të njëjtën sasi proteinash.

Rritja dhe grumbullimi i insekteve ofron një mundësi për punësim dhe të ardhura. Përmes prodhimit industrial ose grumbullimit lokal, “tregtia e insekteve” mund të kthehet në një veprimtari gjeneruese të tregjeve në zhvillim.

Në mënyrë që njerëzit të mësohen me idenë e ngrënies së insekteve, sipas këtij raporti ftohen që restorantet t’i përfshijnë ata në menu, gjë që mund të ndihmojë në një pranim më të natyrshëm si pjesë e dietës ushqimore.

Organizata e Bujqësisë pretendon se konsumimi i insekteve do të ndihmojë në ushqyerjen e 9 miliardë njerëzve që do të popullojnë tokën në vitin 2050.
Mushkonjat janë një burim shumë i rrezikshëm për përhapjen e sëmundjeve infektive. Drejtoria e Shëndetit Publik ka vënë së fundmi alarmin për mundësinë e përhapjes së malaries nga ky vektor.

Më të rrezikuara janë zonat moçalore, ndonëse është një kanosje që nuk përjashton njeri. Sezoni veror na bën edhe më të ekspozuar ndaj sëmundjeve infektive që përhapen si nga mushkonjat ashtu edhe mizat, milingonat, merimangat, akrepat apo minjtë.

Tashmë, për t’i parandaluar është vonë, por ajo që mund të bëni së paku është t’i eleminoni këto insekte dhe vektorë të rrezikshëm duke bërë dezinfektim, dezinsektimin dhe deratizimin.

Me rëndësi është të zgjedhësh njerëz profesionistë të cilët përdorin preparate që kanë efektin e duhur, pa shkaktuar efekte anësore në shëndet. Një pjesë e tyre mund të përdoren vetë duke ndjekur instruksionet. Por, për disa të tjera është e domosdoshme prania e specialistit në terren.
Në ambientin e shtëpisë furrtaret e mushkonjat janë shqetësimet kryesore. Ato zhvillohen më shumë në tualet dhe kuzhinë. Zgjidhja do të ishte spërkatja e ambienteve përkatëse. E veçanta e produkteve të viteve të fundit është se aplikimi mund të bëhet ndërkohë që familjarët zhvillojnë aktivitetin e tyre normal në shtëpi.

E njëjta procedure bëhet edhe në industrinë e ushqimit, ku edhe shkalla e ndjeshmërisë është shumë e lartë.

Dhimitri Stathis, administrator i GENAP, thekson: “Produktet që ne përdorim janë të lehta. Ato nuk duhet të bien në kontakt me ushqimin, por pikat që ne vendosim nuk janë të rrezikshme, nuk kanë aromë…”

Kujdes të veçantë kërkojnë ndërmarrjet e mëdha. Gjithmonë ekziston rreziku që gjatë dezinfektimit të shtohet dëmi në shëndet: “Ne vendosim kurthe për të monitoruar prezencën dhe sasinë e insekteve që fluturojnë. Nëse ka shumë, duhet të spërkasim për t’i eleminuar ato. Spërkasim përreth për ato që ecin dhe vendosim kurthe me ngjithës për minjtë sepse ata nuk duhet të ngordhin brenda ambienteve për të mos kontaminuar ushqimin.”

Me të njëjtin kujdes dhe profesionalizëm mund të mbrosh edhe mjediset e jashtme. Ekzistojnë shumë produkte të cilat arrijnë rezultatin e kërkuar duke ngordhur insektet e rrezikshme e duke mbrojtur kafshët shtëpiake.
Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi