EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Thënie nga Buda

Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Thënie nga Buda

Mesazh  Elizza prej 26.02.10 16:17

Thënie nga Buda

Thënie nga Buda 2_el_b10

" Urrejtja nuk pakësohet me urrejtje. Urrejtja pakësohet me dashuri."

" Sikur lulet e bukura, me ngjyra por pa aromë, janë fjalët e ëmbla për atë që nuk vepron në pajtim me to."

" Avanconi këta tre hapa, do të vini më afër perëndive:
- Së pari: Flisni të Vërtetën.
- Së dyti: Mos lejoni të dominoheni nga zemërimi.
- Së treti: Jepni, edhe në qoftë se ju keni shumë pak për të dhënë."

" Çkado që jemi është rezultat i asaj që kemi menduar, është themeluar në mendimet tona dhe është bërë nga mendimet tona."

" Për të mësuar të tjerët, së pari ju duhet të bëni diçka shumë të vështirë: ju duhet të sqaroni (njihni) veten."

" Mendimi është rruga drejt pavdekësisë (Nirvana), mungesa e reflektimit - rruga e vdekjes."

" Budallai i cili pranon marrëzinë e tij është i urtë. Por një budalla që mendon se është i mençur, me të vërtetë është një budalla."

" Nuk është i pasur kush ka më shumë, por ai që ka nevojë për pak."

" Bota e jashtme është vetëm një manifestim i vetë mendjes."
Elizza
Elizza

195


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Re: Thënie nga Buda

Mesazh  Neo prej 10.10.11 18:20

"Nga meditimi lind urtësia."

"Retë nuk zhduken, nëse ato kthehen në shi."

"Ka lot më shumë të derdhur në tokë sesa ka ujë në oqean."

"Ai që bën pyetje gabon, ai që përgjigjet gabon."
Neo
Neo

"Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."


1402


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Re: Thënie nga Buda

Mesazh  Admin prej 10.10.11 18:59

"Kush mposht veten është fitues i çdo beteje."

"Është e lehtë të flasësh për varfërinë nëse nuk je i pasur."

" Mos iu drejto me ton të ashpër ndokujt. Atyre që do ju drejtohesh kështu mund të të përgjigjen në të njëjten mënyrë: plagët janë të dhimbshme ; njëra pas tjetrës do bien mbi ty."

" Duke mbrojtur veten ke mbrojtur tjerët; duke mbrojtur tjerët ke mbrojtur veten ."

" Fjalët kanë fuqinë e të shkatrruarit dhe të krijimit; kur fjalët janë të sinqerta dhe të këndëshme mund të ndryshojnë botën."

" Asgjë e gjallë s’duhet vrarë, as insekti apo kafsha më e vogël, sepse çdo jetë është e shenjtë."

" Jemi ajo që mendojmë."

" Sa më pak të keni , aq më pak duhet të shqetësoheni."

" Aroma e luleve nuk shkon kundër erës, as i Jaseminit , aroma e të mirëve shkon kundër erës : një njeri i drejtë njihet anë e mbanë."

" Është e nevojshme që njeriu t’i afrohet gjithmonë e më shumë të mirës e të përpiqet të ruajë mendjen e tij nga ligësitë . Mendja e atij që bën vepra të mira me gjysmë zemre, në fakt , merr kënaqësi në të keqe."

" Dhuna është frut i dëshirës."

" Njëqind vite të jetës së një njeriu që nuk merr në konsideratë Ligjin Suprem , është e krahasueshëm vetëm me 1 ditë të jetës së atij që e respekton."

" Është e preferueshme të mos bëhet një vepër e bërë keq , sepse më pas do pendohemi. Atë që bëjmë , më mirë ta bëjmë të rrëgullt (mirë) , për të mos u penduar."

" Urrejtja nuk ndalet nga urrejtja , në asnjë kohë ; urrejtja pushon nga dashuria : ky është ligji i përjetshëm."

* Kujdesi shpie në përjetshmëri , moskujdesi në vdekje ; të kujdesshmit nuk vdesin kurrë , të pakujdesshmit janë si të vdekur."

* Nëse doni të arrini ndriçimin, nuk duhet të studioni mësime të panumërta. Thellohuni vetëm të njëra . Cila ? Te dhembshuria e madhe . Kushdo që ka shumë dhembshuri, ka të gjitha cilësitë e Budës në pëllëmbën e dorës."

* Më mirë të jesh endacak e të udhëtosh vetëm , sesa të mykesh në shoqërinë e budallenjve."

* Lëviz nëpër botë duke festuar , kërcyer , kënduar , si një bletë ; shko nga lulja në lule , vetëm duke provuar të gjitha eksperiencat , piqesh."

" Vdekja do jetë shumë e bukur nëse di të komunikosh me të. Është një
shpërbërje , bie prapë në burimin e qënies për tu çlodhur e për tu rinovuar . Do të thotë , të zhdukesh në burimin e ekzistencës dhe të bashkohesh me Zotin – dhe mund të rilindësh prapë , deri sa të bëhesh i Zgjuar."

" Për të parë atë që pak njerëz kanë parë duhet të shkoni aty ku pak kanë qënë."

" Përgojuesi është i ngjashëm me atë që hedh pluhur kundër dikujt tjetër kur era është në drejtim të tij ; kështu pluhuri s’bën gjë tjetër veçse i kthehet atij që e hodhi.
I virtytshmi nuk mund të plagoset dhe dhimbja që tjerët duan t’i shkaktojnë , bie
mbi vetë ato ."

" Mos i beso asgjëje , s’ka rëndësi ku e ke dëgjuar ose kush e ka thënë , edhe sikur ta kem thënë unë , vetëm nëse është e pranueshme dhe e kuptueshme për arsyen tënde."

" Kush nuk ka plagë në dorë mundet të prekë helmin me atë dorë : helmi nuk penetron aty ku nuk ka plagë ; dhe nuk është mëkat (vepra) për ata që nuk e ka mëkat."

" Mos i besoni shkrimeve të vjetra , mos besoni asgjë vetëm se populli juaj i beson, ose sepse ju kanë detyruar t’i besoni që nga fëmijëria . Ndaj çdo gjëje veproni me arsye ; pasi ta keni analizuar , nëse mendoni se është mirë për të gjithë , atëherë besojeni , jetojeni , dhe ndihmoni fqinjin tuaj ta përjetojë edhe ai vetë."

" Është më e rëndësishme të parandalosh që një kafshë të vuajë , sesa të rrish ulur e të meditosh për të kqijat e Universit duke u lutur në shoqërinë e priftërinjve."

" Njeriu duhet të shpëtojë veten me përpjekjet e veta , asnjë nuk mund të bëjë për të , atë që ai duhet të bëjë për vete."

" Vdekja nuk duhet të kihet frikë nga të mënçurit."

* Vetëm virtyti garanton një Karma të mirë dhe virtyti më i lartë është dhembshuria."

" Në të vërtetë kurrë , këtu poshtë (Bota materiale) , nuk mund të shuhen urrejtjet me urrejtje."

" Me të njëjtën thjeshtësi që era çrrënjos një pemë të brishtë , tundimet tërheqin atë që është në kërkim të kënaqësive , që është i pangopur (lakmitar) , dembel dhe i dobët. Por , si era që nuk mund të lëkundë një mal , asnjë tundim nuk lëkund të urtin , energjikun , të besueshmin që jeton thjeshtë."

" Në këtë botë të gjithë do vdesim . Kujto , si mund të mbash armiqësi?"

" Në këtë botë urrejtja nuk mund t’i japi fund urrejtjes . Vetëm dashuria është e aftë ta shuajë atë . Ky është Ligji i Përjetshëm."

" Jemi ajo që mendojmë . Ajo që jemi është produkt i mendjes sonë . Çdo fjalë ose vepër që lind nga ndonjë mendim i turbullt , ndiqet nga vuajtje , ashtu si rrota e karrocës që ndjek këmbët e demit."

" Mos mbivlerëso atë që ke marrë dhe mos lakmo tjetër : Ai që lakmon tjetër nuk do arrijë paqen e mendjes."

" Kjo udhë Ariane me 8 rrugë, dmth : vizion i drejtë , qëllim i drejtë , fjalë e drejtë , veprim i drejtë , jetë e drejtë , përpjekje e drejtë , vëmëndje e drejtë, meditim i drejtë."

" Katër të vërtetat fisnike : të lindësh , të jetosh , të vdesësh , të ringjallesh."

" Për të arritur gjetjen e thelbit tonë të vërtetë , duhet që më parë të jetojmë të tështatë mëkatet . 36-Udhëtari , nëse nuk takon një shoqërues më të mirë ose të ngjashëm me veten , azhdon i bindur vetëm : nuk bëhet shoqëri me budallain ."

" Ashtu si një shkëmb masiv nuk tundet nga era , ashtu edhe të mënçurit nuk lëkunden mes fajsimeve dhe lavdrimeve."

" Uji kanalizon burimet , harkëtarët lakojnë shigjetat , marangozët përkulin drurin , të mënçurit vetëbinden."

* Nuk kërkoj kompensim rilindjen në Qiell , por kërkoj të mirën e njerëzve , kërkoj të ridrejtoj ata që kanë humbur dritën e tyre , ata që jetojnë në errësirë dhe të zhduk nga bota të gjitha dhimbjet e vuajtjet.

* Ai që vesh rrobën e verdhë pa u pastruar , pa fituar dominimin e vetes e pa kërkuar të vërtetën , është i padenjë për ta veshur atë.

* Mposht njëmijë herë , njëmijë burra në betejë : vetëm ai që mund veten është luftëtari më i madh.

* Asgjë nuk është konstante, përveç ndryshimit.

* Nuk ka zjarr të barabartë me pasionin, ose peshkaqen me urrejtjen , as kurth me çmendurinë , ose përrua me lakminë .

* Çdo gjë vjen nga asgjëja dhe nga ky burim i përbashkët rrjedh detyra e vllazërisë dhe i mëshirës ndaj të gjitha krijesave."

"Çdo njeri është autor i shëndetit ose sëmundjes së tij."
avatar
Admin

1132


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Re: Thënie nga Buda

Mesazh  Estilen prej 10.10.11 19:01


Thenie nga Buda  1. Ai që ka zili të tjerët nuk ka paqe të plotë në mendje.
  2. Ne duhet të kuptojmë mirë, për të menduar më mirë.
  3. Mesoni mirë se çfarë ju çon përpara dhe çfarë ju mban prapa, dhe ne fund zgjidhni rrugën që ju çon në urtësi..
  4. Ka tre lloje ndjenjash:të këndshme, të pakëndshme, dhe as të këndshme e as të pakëndshme(indiferente)..
  5. Një njeri shumë i aftë,i drejton si duhet mendimet e padisiplinuara...
  6. Nuk frikësohet aq shumë nga vdekja, ai i cili ka jetuar me mençuri.
  7. Duke marrë atë që nuk të është dhënë (vjedh),arrin rrallë liri të madhe nga armiqtë
avatar
Estilen

713


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Re: Thënie nga Buda

Mesazh  Jetmira prej 15.07.13 13:23

Kush nuk ka plagë në duar, mund ta prekë pa frikë helmin. Helmi nuk depërton dot atje ku nuk ekziston plaga; ashtu siç nuk ekziston mëkat për atë që nuk ka kryer të tillë.
Jetmira
Jetmira

409


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Thënie nga Buda Empty Re: Thënie nga Buda

Mesazh  Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi