EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zbulohen gjurmët njerzore 800 mijë vjecare në Angli

Shko poshtë

Zbulohen gjurmët njerzore  800 mijë vjecare në Angli Empty Zbulohen gjurmët njerzore 800 mijë vjecare në Angli

Mesazh  Agamemndon 15.02.14 15:29

Zbulohen gjurmët e këmbëve të njeriut 800 mijë vjecare në Angli

Zbulohen gjurmët njerzore  800 mijë vjecare në Angli 13021-1050

Janë gjetur në Angli gjurmët më të vjetra të njeriut të zbuluara ndonjëherë në Evropë . Këto janë gjurmët e para njerëzore jashte nga kontinenti Afrikan .Keta njerz kane jetuar rreth 800 mije vjet më parë , duke lene gjurme me këmbët e tyre në baltën e bregut te grykëderdhjes se gjerë e te lashtë te Happisburghut , në verilindje të Norfolkut .

Zbulimi eshte bërë nga një ekip shkencëtarësh të Quen Mary College, Muzeut Britanik dhe Muzeut te Historisë Natyrore te Londres.Ndoshta ishin gjurme vetëm te një familjeje britanike te cilat ngelen ne baltovine 800 mije vjet më parë .

Në fakt , ato janë gjurmët më të vjetra të njeriut të gjetura ndonjëherë në Evropë, provat më të hershme të jetës njerëzore në kontinentin e vjetër , dhe i pari gjetur ndonjëherë jashtë Afrikës .

Zbuluesit i identifikuan gjurmët e lena nga një maksimumi prej pesë njerëzve të cilet kishin shkelur në baltën e një grykëderdhje të lashtë të Happisburgh , në bregdet në lindje të vendit .

" Në fillim ne nuk e dinim se çfarë ishim duke parë , " thotë Dr Nick Ashton i Muzeut Britanik . " Por,pasi kemi hequr  mbetjet nga rëra , ishte e qartë se zgavrat ngjanin me gjurmët e këmbëve dhe se ishte e domosdoshme për ti analizuar në sipërfaqe,sa më shpejt të ishte e mundur,mbasi rrezikoheshin nga batica . "

Sipas perfundimeve të Dr Nick Ashton , zbulimi i cili eshte reklamuar në revistën PLoS ONE,na tregon lidhjet e prekshme me të afërmit e hershem te njeriut tonë .

" Koha ishte shumë e rëndësishme , " thotë Dr Simon Lewis i Shkollës së Gjeografisë në kolegjin Queen Mary. " Pozicioni i gjurmëve u zbulua në momentin në të cilin shkencetaret ishin në ate vend . Sikur të kishim qenë me vonë se dy javë , batica do të dëmtonte dhe fshinte gjurmët. Zbulimi i këtyre gjurmëve është i nje rëndësie te vecante dhe te rralle" .

Zbulimi

Per gazeten Telegraph, Dr Martin Bates ,nje gjeo-archaeologist në Universitetin e Uellsit . thote-" Ne ishim duke bërë disa sondazhe gjeofizike në ate zonë , kur kemi pare të gjithë një seri gjurmesh në baltë . "

" Ne kemi gjetur vetem në këtë sipërfaqe disa forma të çuditshme. Për më tepër , një vit më parë kisha bërë disa punime per kerkim në disa gjurmë të neolitit në sedimente të ngjashme në bregun perëndimor të Uellsitpor,por nuk hasem ne te tilla shenja,vetem tashti rame ne gjurmët e këmbëve të njeriut 800 mije vjecar. "

Ghjurmet ishin vetëm pak metra nga mbrojtjet e lashta artificiale te instaluar në vitin 1953 për të ndalur përmbytjet dhe erozionin bregdetar .

" Mbrojtjet janë ndërtuar pothuajse afër gjurmëve , me rrezikun e shfarosjen se tyre ne menyren me të lehtë , " spiegon Bates . " Në kete vend mbrojtjet e kanë mbrojtur në masë të madhe zonen." Shenjat e gishtave , në fakt , janë ruajtur nga një shtresë balte dhe rërë për qindra e mijëra vjet përpara se të ekspozoheshin ndaj valës .

Para se shenjat e gishtave te ishin shkatërruar nga deti , ekipi përdori disa pajisje të përparuara të imazhit për të kapur fotografi tre- dimensionale dhe nje scaner-gjurmësh në shkëmb .

Shkencëtarët kanë frikë se shumë  gjurmë arkeologjike kanë humbur në mënyrë të pakthyeshme në dy muajt e fundit për shkak të stuhive të rënda dhe shterngatat që kanë shkatërruar brigjet e Norfolk .

Por cfare ishin ato gjurmë këmbësh ?

Zbulohen gjurmët njerzore  800 mijë vjecare në Angli 13021-1051

Gjurmet  e gishtave të hapur te kalcifikuar ne baltovine e grykderdhjes,me kalimin e kohës, na lejuan për të parë 'live ' gjurmët e paraardhësit tanë më të hershme . Ndoshta , ato u lanë nga një grup njerëzish,të paktën dy fëmijë dhe një i rritur mashkull . Ajo mund të ketë qenë një familje e angazhuar në proçesin e grumbullimit të bimëve pranë lumit .

Ashton thote se shenjat e gishtave mund të jenë në mes të një milion deri ne 800 mijë vjet me per, të paktën 100 mijë vjet me para para se c'ishin percaktuar e propozuar nga shkencëtarët për shfaqjen e parë të njeriut në Britani . Kjo është një gjetje e rëndësishme sepse na tregon se Britania e 700-800 mijë vjet më parë kishte një klimë mesdhetare

Hulumtuesit mendojnë se shenjat e gishtave janë të lidhura me Homo Antecessor-in , një specie e zhdukur Hominidi,qe datonë në mes të 2 milionë deri 800 mijë vjet më parë ,dhe konsiderohet si një fazë e ndërmjetme mes Homo Heidelbergensis  dhe Homo georgicus..

" Ky është një zbulim jashtëzakonisht I rëndësishëm , " tha Clive Gamble , profesor i arkeologjisë në Universitetin e Southampton , i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim . " Kjo është prova më konkrete që ne kishim për të vëzhguar këta njerëz kaq te vjetër . "

Hulumtimi do të vazhdojë në Happisburgh dhe shkencëtarët shpresojnë të gjejnë edhe mbetjet fosile të njerëzve të lashtë , ose gjurmët e shtëpive të tyre, kështu që mund të ndërtohet një tablo më e plotë të mënyrës së tyre të jetës . Gjetja do të jetë pjesë e një ekspozite të organizuar nga Muzeu i Historisë Natyrore ne  Britani i titulluar: një milion vjet të historisë njerëzore .
Agamemndon
Agamemndon

Besim do të thotë të besosh diçka që e di që s'është ashtu.

— Mark Tuein

195

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi