EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vegjetarianet jane me te zgjuar

Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Luli 07.09.11 20:26

Vegjetarianet jane me te zgjuar

Nje studim i publikuar nga British Medical Journal cili i shqyrtoi mijera burra dhe gra gjeti se ata qe mbajne diete vegjetariane kane nje IQ pese pike me lart se ata te cilet rregullisht hane mish.

Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Xhemajl 07.09.11 20:49

luli shkruajti:Vegjetarianet jane me te zgjuar

Nje studim i publikuar nga British Medical Journal cili i shqyrtoi mijera burra dhe gra gjeti se ata qe mbajne diete vegjetariane kane nje IQ pese pike me lart se ata te cilet rregullisht hane mish.

Dhe perse??
Xhemajl
Xhemajl

187


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 07.09.11 21:25

Ja te te jap une nje shpjegim.
Njerezit vegjetarian ushqehen vetem me fruta dhe perime ku ne pergjithesi nuk perdorin vaj por i ziejne ushqimet. Eshte provuar se ne fruta dhe perime gjenden shume antioksidante te cilat bejne te mundur mbajtjen e qelizave sa me te reja.
Mos harroni qe qelizat e trurit nuk shumohen por vdesin. Nqs ne me ate te ushqimeve te duhura i mbajme ata sa me te reja atehere ato nuk do te vdesin shpejt
nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 07.09.11 21:39

Por kjo vlen per moshen mbas 40 vjeteve kur qelizat filloj te mos riprodhohen me .Per mendimin tim njeriu qe te kete iq te larte duhet te haje gjitha llojet e ushimeve , qe te mare te gjitha ato qe i nevojiten trurit.
Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 07.09.11 22:10

USHQIMI OPTIMAL (4)

Yndyrat janë burimi i vetëm i energjisë së njeriut. Por nuk janë të gjitha yndyrat në mënyrë të njëjtë të shfrytëzueshme dhe nuk bëjnë efekte të njëjta. Me rëndësi është përmbajta e kalorive. Me rëndësi është që gjatë të shpenzuarit të tyre, të lirohet sa ma shumë energji e të ketë sa ma pak gazra të dëmshme. Yndyrat janë hidrokarbure, ku karboni është në lidhje me hidrogjenin dhe me një sasi të oksigjenit.PËRDORIMI I DIETËS OPTIMALE NË JETËN E PËRDITSHME

Para se të fillojë përdorimi i ushqimit optimal duhet të respektohen dy rregulla.

Së pari, duhet menjëherë të ndërpritet principi i vjetër i të ushqyerit: duhet menjëherë të ndërpriten karbohidratet dhe të fillohet me yndyrat shtazore. Për t’iu përshtatur ushqimit të ri lypset një kohë rreth një muaj tek të rinjtë ose të shëndoshët, kurse tek të sëmurët ose tek pleqtë përshtatja zgjat deri në tre muaj.

Së dyti nëse shkojmë në pushim ose në vizitë diku, nuk bën t’i ndryshojmë rregullat tona sipas të tjerëve, por mundësisht duhet t’i përmbahemi disiplinës sonë.KUR DHE SA DUHET TË HAMË

Më së miri është të mos hamë ushqime tjera në mes mëngjesit, drekës dhe darkës.

Mëngjesi duhet të hahet më së shumti me yndyrë, ashtu që të jemi të ngopur për tërë ditën, si p.sh. me vezë të ziera ose të fërguara, tëlyen lope (gjalpë) ose kajmak 35% me yndyrë.

Mëngjesi hahet në orën 8.00. Dreka diku ka ora 16.00, e po qe se jemi pak të uritur edhe në orën 21 - 22. Kaq vonë mund të përdorim diçka me karbohidrate, por më mirë është të mos hamë fare kaq vonë.

Nëse mëngjesi nuk na hahet, bën ta hamë vetëm drekën në ora 12.00 dhe darkën diku ka ora 18 - 20.ÇFARË DUHET TË HAMË

Duhet të hamë kryesisht prodhime shtazore, si dhe ato produkte që kanë sasi të madhe të yndyrës; proporcioni 2.5 me 1 gram albumina.

1. Ushqimi më i rëndësishëm është veja e pulës, sidomos të kuqët e vezës i cili është shumë i pasur me materie ushqyese. Të kuqët e vezës përmban në vete vlera biologjike të yndyrës, e përmban edhe aminoacidin cholin i cili është shumë i rëndësishëm për organizmin e njeriut.

2. Grupi i dytë i ushqimit janë prodhimet e qumështit: kajmaku, yndyra, gjalpi, gjiza, djathi etj.; mundësisht të jenë sa më të pasura me yndyrë: prej 30% deri në 80%.

3. Në grupin e fundit bëjnë pjesë llojet e mishrave. Organet e brendshme shtazore janë më të lehta për tretje dhe shumë të pasura me vitamina. Mos të harrohet se mishi përmban sasi të madhe të albuminave, por nuk është mirë të hamë shumë albumina, sepse ato shndërrohen në yndyrë, e nuk është mirë ta ngarkojmë organizmin shumë me yndyra. Albuminat janë të mjaftueshme prej 50 - 80 gramë në ditë; nëse kjo sasi teprohet, është e rrezikshme për veshkat dhe për mëlçinë e zezë.Çfarë ndodh nëse njeriu në organizmin e tij futë shumë albumina?

Ata të cilët hanë 120 - 150 gramë albumina në ditë, duhet ta kenë parasysh se kjo është e tepërt për organizmin dhe e rrezikshme, sepse albuminat kanë përbërje të përbashkët me azotin. Albuminat e tepërta, së bashku me azotin, trupit ia humbin së tepërmi hidrogjenin, kurse ky element është lëndë djegëse e rëndësishme. Për çdo nxjerrje të atomit azotik duhet trupi t’i shndërrojë në amoniak 3 atome hidrogjeni, kurse 2 atome hidrogjeni nxirren në ure. Urea dhe amoniaku e mundojnë veshkën dhe mëlçinë e zezë.

Principi i shëndoshë është që organizmit mos t’i çojmë materie të panevojshme, sepse po qe se nuk harxhohen duke u shndërruar në energji, ato mbesin në trupin e njeriut si mbeturina.

Njeriut të shëndoshë do t’i mjaftonin edhe 50 gramë albumina, nëse janë me prejardhje shtazore, prandaj nuk është fare mirë të teprohet me albuminat, sikurse as me karbohidrate.

Trupi ka nevojë për një sasi të kufizuar karbohidratesh. Nëse këto nuk i marrim me ushqim, atëherë organizmi do të detyrohet t’i prodhojë vetë ato përmes albuminave. Karbohidratet gjenden në patate, bukë, oriz, pemë etj.

Duhet ta dimë se pemët dhe perimet përmbajnë diçka më pak karbohidrate në vete sesa drithërat e ëmbëlsirat. Pemët dhe perimet në dietën optimale nuk janë aq të preferuara, sepse vlerat ushqyese i plotëson prodhimi i shtazëve. Pemët dhe perimet nëse teprohen në të ushqyer, ato e ngarkojnë organizmin vetëm për së koti.

Principi i ushqimit optimal është që sa më shumë të kursehet puna e panevojshme në organizmin tonë, prandaj mos të përdorim tepër albumina, e sidomos karbohidrate.

YNDYRA E SHTAZËVE: PRODHIMI-BAZË I USHQIMIT OPTIMAL

Yndyrat janë burimi i vetëm i energjisë së njeriut. Por nuk janë të gjitha yndyrat në mënyrë të njëjtë të shfrytëzueshme dhe nuk bëjnë efekte të njëjta. Me rëndësi është përmbajta e kalorive. Me rëndësi është që gjatë të shpenzuarit të tyre, të lirohet sa ma shumë energji e të ketë sa ma pak gazra të dëmshme. Yndyrat janë hidrokarbure, ku karboni është në lidhje me hidrogjenin dhe me një sasi të oksigjenit.

Më së miri është për organizmin e njeriut që yndyra të ketë sa ma shumë atome të hidrogjenit, dhe mundësisht sa ma pak atome të karbonit. Vetëm produktet biologjike mund t’i kenë këto vlera.

Dihet dhe është e njohur se çfarë fuqie liron hidrogjeni (ai fut në lëvizje raketën kozmike me djegien e ujit të pastër). Kurse lokomotivën e trenit e shtynë në lëvizje karboni, ku rezultati i djegies liron helmin e dyoksid karbonit. Djegia e benzinës tek makinat e ndot ambientin jetësor, e tek njeriu prania e karbonit e helmon organizmin.

Energjinë që e harxhon trupi i njeriut vjen nga djegia e hidrogjenit. Karboni është burim i panevojshëm energjetik për trupin e njeriut.

Një krahasim: 1 gram hidrogjen digjet me 8 gramë oksigjen, liron fuqinë 34,3 kilokalori (kcal).

Dhe 1 gram karbon digjet me 2,6 gramë oksigjen, liron 7,8 kcal; shih, pra, se ç’dallim i madh është ky.

Yndyrat e shtazës konsiderohen si të ngopura me oksigjen. Kur të bëhet djegia e yndyrës në organizëm të njeriut lirohet edhe nxehtësi. Kjo energji na shërben si lëndë djegëse për procesin jetësor dhe për t’na vënë në lëvizje. Nxehtësia ndihmon që të ruhet temperatura konstante dhe normale. Energjia përbëhet prej hidrogjenit dhe nxehtësia prej karbonit.

Gjatë ftohjes së trupit, organizmi mund të marrë energji nga nxehtësia, por nuk mund të ndodhë e kundërta.

Kur ushqehemi me yndyrat shtazore, me një përbërje të lartë të hidrogjenit, energjia mund të shndërrohet në nxehtësi; nëse ne hamë yndyra bimore, organizmi ka pak mundësi për të manovruar.

Më së miri është që të hamë yndyrë e cila na jep më shumë energji dhe më pak mbeturina. Yndyrat shtazore jo vetëm se kanë shumë energji, por kanë edhe vlerë më të lart biologjike, ku në vete e përmbajnë tërë kompleksin e enzimave, vitaminave, mineraleve si dhe shumë vlera tjera biologjike për djegien e energjisë sonë. Vetëm yndyrat shtazore i posedojnë të gjitha substancat optimale me një marrëdhënie optimale. Ky lloj i ushqimit jo vetëm se na jep nxehtësi dhe energji, por i plotëson kërkesat më të rëndësishme të zhvillimit trupor. Nëse hamë diçka të yndyrshme, p.sh. kajmak, tëlyen, vezë ose diçka shumë të yndyrshme, por shtazore, atëherë në organizëm e kemi “lëndën djegëse” edhe” stufën” në të njëjtën kohë, kurse nëse hamë margarinë ose diçka tjetër bimore, e shfrytëzojmë vetëm “lëndën djegëse” dhe atë shumë të dobët. Prandaj djegia e yndyrave shtazore bëhet lehtë dhe lirohet mjaft energji.

Yndyrat që përdorim sot me ushqimin e zakonshëm, e ngritin nivelin e kolesterinës në gjak dhe zvogëlojnë shfrytëzimin e energjisë së pastër në organizmin tonë. Trupi e zvogëlon djegien e sheqernave dhe e fuqizon shndërrimin e triglicerinës në kolesterinë. Nëse trupi nuk ka nevojë ta djegë sheqerin, sepse ka burim më të mirë të energjisë (yndyrat shtazore), atë do ta shndërrojë në triglicerinë dhe kolesterinë.

Nuk është e saktë ajo që thuhet se njeriu trashet nëse han yndyrë; yndyrat nuk rezervohen nëse në të njëjtën kohë nuk hamë ushqime të pasura me sheqerna ose karbohidrate.

Yndyra kurrë nuk shndërrohet në yndyrë, por albuminat, dhe karbohidratet shndërrohen gjithmonë në yndyrë. Sa herë të hamë ushqim të pasur me karbohidrate, është shumë më keq sesa të hamë yndyra. Albuminat dhe karbohidratet patjetër duhet të shndërrohen në yndyrë, sepse yndyra është ajo e cila e bën djegien e energjisë për organizmin tonë, vetëm energjia është ajo e cila na mban në jetë – të fortë dhe aktiv.

Yndyrat deponohen vetëm kur përdoren karbohidratet. Gjatë të ushqyerit me sasi të madhe yndyrash, por në principin e dietës optimale – nuk ndodh rezervimi i yndyrës, bëhet djegia e lehtë e saj dhe njeriu nuk trashet, sepse yndyrat e rezervuara shndërrohen në energji. Njeriu han shumë yndyra dhe e humb peshën.Produktet shtazore të cilat përmbajnë në vete yndyra të mjaftueshme:

Vlerën më të madhe ushqyese e ka të kuqtë e vesë. Vlerat biologjike të vezës 30% kanë ndikim në ushqimin e njeriut. Veza e zë vendin më të rëndësishëm në ushqimin optimal. Shumë të mira janë edhe yndyrat e eshtrave. Prodhimet qumështore kanë vlera të rëndësishme sidomos ato që kanë sasi të madhe të yndyrës, si djathi, gjiza, kajmaku, gjalpi dhe tëlyeni.

Yndyra të dorës së dytë janë yndyrat e bimëve; ato në krahasim me yndyrat shtazore konsiderohen si jo të përshtatshme për njeriun. Yndyrat e bimëve nuk kanë përbërje të hidrogjenit. Sa ma pak hidrogjen që ka yndyra, aq më e keqe është. Hidrogjeni është energji e pastër, e lirë e fortë.

Margarina (gjalpi bimor) ka tretje të ngadalshme dhe të dobët. Yndyrat e bimës në organizmin e njeriut oksidohen, në lidhjet e dyfishta takohet me oksigjenin. Pasojë është lidhja e oksideve, peroksideve, hiperoksideve; domethënë: me paraqitjen e hidrogjenit peroksid në trupin e njeriut, së bashku me oksigjenin, ai mbyt gjithçka që jeton në organizëm. Në indet të ndryshme bën kalljen, duke i dëmtuar ato njërën pas tjetrës.

Ekziston një mbrojtje e vitaminës A, por për ta fituar këtë vitaminë duhet ngrënë në ditë: 6 të kuq të vesë ose 150 gramë gjalpë, e kjo është ngarkesë e panevojshme për organizmin.ALBUMINA ËSHTË JETË

Edhe albuminat e shtazës dallojnë njëra prej tjetrës. Ushqimet jo-biologjike kane vlera energjetike më të dobëta. Albumina dhe proteina e vezës biologjike është shumë e shëndoshë. Vezën, të njomë, nuk është mirë ta pimë ose ta hamë, shkaku i baktereve salmanele; nëse e lypë nevoja mund ta përdorim të njomë në maksimum një vezë. Vezët si ushqim mund t’i hamë 3 - 5 në ditë. Albuminat gjenden në prodhimet e mishrave dhe të atyre qumështore. Një prej vlerave më ushqyese janë organet e brendshme të shtazëve dhe tëlyeni i qumështit.

Qumështin nuk bën ta pimë shumë, sepse përmban sheqerna, laktozë, mund ta pimë një gotë në ditë. Për ushqimin optimal më së miri është ta përdorim qumështin që ka sasi të madhe të yndyrës.

Mishi është një produkt që nuk bënë të teprohet, sepse len pasoja të mëdha. Proteinat dhe albuminat luajnë rol të rëndësishëm në zhvillimin e muskujve, por nuk do të thotë se zhvillimit muskulor i duhet patjetër një sasi e madhe e albuminave ose e proteinave. Mishi që nuk është i pjekur mirë, nuk preferohet të hahet, është i dëmshëm për shëndetin. Mishi i pulës është më i dobët se mishi i viçit apo i deles. Mishi i peshkut nuk është i preferuar për ushqimin optimal, sepse ky mish përmban në vete shumë ujë dhe mbeturina.

Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Xhemajl 07.09.11 22:18

nert shkruajti:Ja te te jap une nje shpjegim.
Njerezit vegjetarian ushqehen vetem me fruta dhe perime ku ne pergjithesi nuk perdorin vaj por i ziejne ushqimet. Eshte provuar se ne fruta dhe perime gjenden shume antioksidante te cilat bejne te mundur mbajtjen e qelizave sa me te reja.
Mos harroni qe qelizat e trurit nuk shumohen por vdesin. Nqs ne me ate te ushqimeve te duhura i mbajme ata sa me te reja atehere ato nuk do te vdesin shpejt
Ne rregull me duket nje spjegim i arsyshem, sepse edhe une mirrem me kto gjera,, dhe besoj te jete ashtu,, mirpo nuk dmth qe vetem njerzit vegjetarian, te mund te ushqehen me fruta, dhe perime,, sepse qdo njeri si do qe te jete mund te ushqehet ne mas te kufizuar me pem dhe perime..
Xhemajl
Xhemajl

187


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nitty 07.09.11 22:37

Pse gjithë këto llafe për një gjë e cila dyshohet a e përfshinë gjithë njerëzimin?!

Tash ky studim rezultoi të jetë i saktë në Britani,po Gjermanët,Spanjollët,Rusët,Kinezët,Shqiptarët tek këta popuj nuk është bërë ky ekspreimnet pra këto janë veti të Britanikëve dhe të asnjë populli tjetër.

Njerëzit në botë kanë zakone të ndryshme siç kanë dhe mënyrën e të ushyqerit,prandaj nëse vegjetrianët tek Britnaikët janë më të mençur,s'do të thotë që kështu ndodh kudo në botë ku ka njerëz?!
nitty
nitty

72


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 07.09.11 22:49

Ku e ke gjetur kete material i cili eshte i gjithi i rreme
[quote="lapsi"]

Yndyrat janë burimi i vetëm i energjisë së njeriut.

Ke edhe proteinat dhe karbohidaratet, ku karbohidratet duhet te konsumohen me shume, ane dhe me te asimilueshme se yndyrnat madje dhe proteinatduhet menjëherë të ndërpriten karbohidratet dhe të fillohet me yndyrat shtazore.

Ku e ke pare e degjuar kete, aq me keq shtazoret ku cdo industri ushqimore po mundohen ti eliminojne ne maksimum keto,


Mëngjesi duhet të hahet më së shumti me yndyrë, ashtu që të jemi të ngopur për tërë ditën, si p.sh. me vezë të ziera ose të fërguara, tëlyen lope (gjalpë) ose kajmak 35% me yndyrë.

Ku e gjete yndyren te veza e ziere ec mo te skuqura , po te e ziera???


1. Ushqimi më i rëndësishëm është veja e pulës, sidomos të kuqët e vezës i cili është shumë i pasur me materie ushqyese. Të kuqët e vezës përmban në vete vlera biologjike të yndyrës, e përmban edhe aminoacidin cholin i cili është shumë i rëndësishëm për organizmin e njeriut.

A ka mundesi qe veza te konsumohet te pakten 2-3 here ne jave pasi permbak kolesterol te demshem dhe albumine ne sasi te medha

2. Grupi i dytë i ushqimit janë prodhimet e qumështit: kajmaku, yndyra, gjalpi, gjiza, djathi etj.; mundësisht të jenë sa më të pasura me yndyrë: prej 30% deri në 80%.

Te cili nga bulmete duhet ta kete % yndyre, rekomondahet djathi per kalciumin, proteinat por jo per yndyren

3. Në grupin e fundit bëjnë pjesë llojet e mishrave. Organet e brendshme shtazore janë më të lehta për tretje dhe shumë të pasura me vitamina. Mos të harrohet se mishi përmban sasi të madhe të albuminave, por nuk është mirë të hamë shumë albumina, sepse ato shndërrohen në yndyrë, e nuk është mirë ta ngarkojmë organizmin shumë me yndyra. Albuminat janë të mjaftueshme prej 50 - 80 gramë në ditë; nëse kjo sasi teprohet, është e rrezikshme për veshkat dhe për mëlçinë e zezë.


Ku ma gjetet albuminen te mishi e para, e dyta me ngrene kete sasi albumine e shkreta veshke ku shkon, mos duhet te jete mg ajo???Trupi ka nevojë për një sasi të kufizuar karbohidratesh. Nëse këto nuk i marrim me ushqim, atëherë organizmi do të detyrohet t’i prodhojë vetë ato përmes albuminave. Karbohidratet gjenden në patate, bukë, oriz, pemë etj.

A ma jep pak dhe mua ate reksionin e kalimit nga albumina ne karbohidrate ????

Margarina (gjalpi bimor) ka tretje të ngadalshme dhe te dobet.

Ku e ke pare kete ti, a e di se yndyrnat shtazore jane yndyrna te pangopura (me me pak h)

Mishi i peshkut nuk është i preferuar për ushqimin optimal, sepse ky mish përmban në vete shumë ujë dhe mbeturina.

A e di se eshte me i rekomanduar mishi i peshkut, pasi asimilohet me shpejt, te ndihmon ne kujtese, dhe permban omega3, nqs se ke degjuar quhet kolesteroli i mire???


Po te doni te vetvriteni perdoreni kete diete (vetem po deshet te jetoni ne Antarktide po mund ta ndiqni)


Ps: mos merrni inf nga interneti dhe beni copy paste kur se dini se cfare ka dhe ne eshte e vertet ajo gje .

[/b][b]
nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  maqomaqo3 07.09.11 23:28

seshte fare e vertet sepse ne shume dokumetare serioze thuhet se nese nuk mer kalori dhe proteina nga mishi truri e ngadaleson punen .njerezit qe luajne shah ushqehen mire perpara se te luajne .
maqomaqo3
maqomaqo3

96


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Nikolaos 07.09.11 23:30

luli shkruajti:Vegjetarianet jane me te zgjuar

Nje studim i publikuar nga British Medical Journal cili i shqyrtoi mijera burra dhe gra gjeti se ata qe mbajne diete vegjetariane kane nje IQ pese pike me lart se ata te cilet rregullisht hane mish.

S'ka lidhje fare. Zgjuarsia varet nga data e lindjes. Ndikimi i Merkurit kryesisht. Ai kontrollon dhe drejton trurin dhe mendjen.
Nikolaos
Nikolaos

"Kthejeni fytyrën nga Dielli dhe çdo hije mbetet mbrapa jush"

249


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Luli 07.09.11 23:36

Nuk them qe eshte determinate per zgjuarsi por ka nje lloj ndikimi...
Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 08.09.11 0:34

e kam gjetur tek www.sa-ra.ch
Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 08.09.11 0:38

mendova se ishte nje adrese serioze pasi i ka bere reklame edhe ketij forumi
Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 08.09.11 0:46

Thjesht doja ti jepja nje kontribut ketij forumi . Me falni per gabimet.
Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Lapsi 08.09.11 0:50

Thjesht doja ti jepja nje kontribut ketij forumi . Me falni per gabimet.Pasi e lexova me kujdes pash qe kishe te drejt ,por ngaqe i besoja asaj faqe nuk e lexova fare dhe e postova ketu.
Lapsi
Lapsi

67


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Gon! 08.09.11 8:26

Të përgëzoj për mirësjelljen, dëshirën humane dhe sinqeritetin që ke Lapsi. Kështu duhet të jetë njeriu i vërtet. Nëse gabon, nuk ngurron, ai kërkon falje dhe e pranon gabin që ka bërë.
Gon!
Gon!

294


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 08.09.11 17:18

lapsi shkruajti:Thjesht doja ti jepja nje kontribut ketij forumi . Me falni per gabimet.Pasi e lexova me kujdes pash qe kishe te drejt ,por ngaqe i besoja asaj faqe nuk e lexova fare dhe e postova ketu.

Te me falesh dhe mua per tonin e zerit (fjaleve), por kur e pashe si material su permbajtja dot, pasi ishte i gjithe falsitet. Se kuptoj se kush dhe si mund ta kene publikuar ate vec ne mos qofte ndonje fermer???

nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Cimi Elezi 08.09.11 21:13

lapsi shkruajti: Mishi i peshkut nuk është i preferuar për ushqimin optimal, sepse ky mish përmban në vete shumë ujë dhe mbeturina.
Nga te gjithe llojet e mishrave peshku eshte me i vecanti.Organizmi yne e tret me shpejt,qoft edhe idhjamur yndyrnat e peshkut nuk te shendoshin.Une vet e konsumoj 2,3 here ne jave,raste te radha 1 here ne jave.
Cimi Elezi
Cimi Elezi

108


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 08.09.11 21:38

maqomaqo3 shkruajti:seshte fare e vertet sepse ne shume dokumetare serioze thuhet se nese nuk mer kalori dhe proteina nga mishi truri e ngadaleson punen .njerezit qe luajne shah ushqehen mire perpara se te luajne .


Trurit i duhen karbohidrate (sheqerna ) qe te punoje me mire, dhe jo proteina.
nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Xhemajl 08.09.11 21:48

nert shkruajti:

Trurit i duhen karbohidrate (sheqerna ) qe te punoje me mire, dhe jo proteina.
Eshte e vertet kjo Nert,,,

Maqo, proteinat jane per funksionimin me te mir te muskujve, ndersa per trurin jane karbohidratet..
Xhemajl
Xhemajl

187


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 08.09.11 22:15

xhemajl shkruajti:
nert shkruajti:Ja te te jap une nje shpjegim.
Njerezit vegjetarian ushqehen vetem me fruta dhe perime ku ne pergjithesi nuk perdorin vaj por i ziejne ushqimet. Eshte provuar se ne fruta dhe perime gjenden shume antioksidante te cilat bejne te mundur mbajtjen e qelizave sa me te reja.
Mos harroni qe qelizat e trurit nuk shumohen por vdesin. Nqs ne me ate te ushqimeve te duhura i mbajme ata sa me te reja atehere ato nuk do te vdesin shpejt
Ne rregull me duket nje spjegim i arsyshem, sepse edhe une mirrem me kto gjera,, dhe besoj te jete ashtu,, mirpo nuk dmth qe vetem njerzit vegjetarian, te mund te ushqehen me fruta, dhe perime,, sepse qdo njeri si do qe te jete mund te ushqehet ne mas te kufizuar me pem dhe perime..

Po te drejte ke ne kete qe ke shkruar po te mos harrojme qe dieta e nje vegjetariani duhet ti marre ato 2000 ckal /dite dhe per ti mar duhet te furnizohen vetem me fruta dhe perime, duke eliminuar yndyrnat e shumta dhe te demshme shtazore, te cilat dihet sesa ndikojne per keq ne organizem, te mos harrojme se mishi nuk duhet te konsumohet ne sasira te medhaja.
Mgjs dhe ndoshta mund te ndikoje ne inteligjence dieta vegjetariane per mua nuk eshte e pershtatshme , pasi trupi i njeriut duhet te furnizohet dhe me proteinat te cila nuk mund ti sintetizoje vet por duhet ti marre te gatshme nga ushqimet kryesisht mishi.
nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  nert 08.09.11 22:34

Pasi e lexova materialin e publikuar ne lidhje me temen, lexova se femijet qe kane nje IQ te larte inteligjence priren qe kur te rriten te jene vegjetarian, jo se behen me te zgjuar duke ndjekur nje diete vegjetariane
nert
nert

63


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Luli 23.10.11 0:42

Mishngrënës VS Vegjetarianë, të jesh apo të mos jesh

Vegjetarianet jane me te zgjuar Food8-300x200

Ndonëse ata mbeten pakicë në tendencën e tyre sërish ekzistojnë dhe janë shumë të vendosur për të qenë vegjetarianë. Madje ata përdorin të gjitha argumentet se pse janë kundër mishit dhe produkteve shtazore.

Në fakt në vendin tonë asnjë institucion shtetëror nuk ka bërë qoftë edhe një studim të vetëm në lidhej me këtë kategori njerëzish edhe pse ata janë prezent ashtu si edhe në vendet e tjera. Në lidhje me njerëzit vegjetarianë flasin vetë njerëz të kësaj rryme, dietologia klinike, Blerina Bombaj dhe psikologë.

Duhet apo nuk duhet të jesh vegjetarian dhe a duhet të ketë ndikim mënyra e kësaj ushqyerje edhe tek fëmijët…?

Dikur hante mish si gjithë të tjerët por sot nuk ulet në një tavolinë që ka mish. Që në vitin ’97 ka vendosur të mos konsumojë mish, por të jetë vegjetarian. Ky vendim i Genci Muçollarit erdhi në mënyrë graduale kur informacioni që kishte marrë në lidhje me të këqijat që të vijnë nga konsumi i mishit ishte i bollshëm për t’i thënë “stop” mishit dhe për tu bërë vegjetarian. Në fakt Genci pohon se ushtron edhe joga.

Por lind pyetja a ka ndikuar ai në familjen e tij për të qenë edhe pjesëtarët e familjes vegjetarianë. “Unë kam bashkëshorten dhe vajzën time të vogël Ëmbla. Unë nuk kam ndikuar që ato të jenë vegjetariane si unë, por për shkak të informacionit që ka marrë bashkëshortja kemi vendosur të jemi të gjithë vegjetarianë.

Duhet të dini se ky vendim është për faktin se konsumi i mishit sjell shumë pasoja negative për shëndetin sepse mishngrënësit kanë më shumë sëmundje dhe vdesin më shpejt dhe kjo sipas të dhënave shkencore”,- pohon Genci Muçollari.

Dietologia klinike, Blerina Bombaj thotë se të jesh vegjetarian ka edhe pasoja negative, madje ajo është kundër faktit se fëmijët duhet të jenë vegjetarianë. “Duhet të theksoj se për fëmijët e vegjël është jo vetëm e pakëshillueshme të jenë vegjetarianë aq më tepër veganet (ata që nuk përdorin as vezën, qumështin dhe nënproduktet e tij), por është thuajse e pamundur.

Fëmijët të cilët janë mbi 1 vjeç sipas saj duhet të fillohet tu jepet mishi i kuq në të kundërt ata bëhen anemikë”, pohon Blerina Bombaj. Sipas saj të jesh vegjetarian është një zgjedhje personale dhe fëmijët para se të bëhen të rritur nuk duhet t’iu thuhet nëse duan apo jo të jenë vegjetarianë, sepse është zgjedhje personale e njerëzve.

Më tej ajo shpjegon se vegjetarianët janë një pakicë edhe në botë kurrë nuk kanë mundur të kthehen në tendencë. Njerëzit kanë nevojë të ushqehen me mish edhe nga pikëpamja tipologjike e tyre. Sipas dietologes sigurisht që studimet tregojnë se të jesh vegjetarian ka edhe anë pozitive si fakti që kjo kategori bën më pak sëmundje kardiovaskulare apo tumorale, por kurrsesi nuk duhet të thuhet se mishi duhet mënjanuar.

Kjo sipas dietologes sepse produktet shtazore janë superiore sa i takon vlerave ushqyese krahasur me produktet bimore. Vetëm soja mund të llogaritet me vlera të krahasueshme me ato shtazoret. Duhet të theksojmë se asnjë fe nuk e ka si rregull moskonsumin e mishit madje as budistët këta të fundit e konsumojnë, por thjesht nuk i therin vetë. “Mendoj se edhe me disa të meta që kanë produktet shtazore ato mbeten me vlera të larta kuptohet kur ato janë natyrale”, pohon Blerina Bombaj.


Psikologia: Të qenurit vegjetarian ka lidhje me psikologjinë e personitEdukimi i fëmijëve për të ngrënë në mënyrë të shëndetshme është padyshim i rëndësishëm, por shmangia krejtësisht e një ushqimi si mishi, mund të ngadalësojë mirërritjen dhe përfitimin e proteinave të nevojshme për trupin e tyre.

Por të qenit vegjetarian ose jo ka lidhje të drejtpërdrejtë edhe me efektet psikologjike të personave sidomos të fëmijëve. “Nëse një fëmijë do të shikonte ndonjë kafshë duke u therur dhe pasi të gatuhej ti thuhej se ai është mishi i viçit që u ther zor se do ta hante. Pra kjo ka edhe efekt psikologjik”, pohon psikologia Ilisa Polena.

Sipas saj numri i familjeve vegjetariane nuk është shumë i lartë në Shqipëri, por ajo beson se do të rritet pasi në vend ka hyrë një kulturë e re e të ushqyerit. Ajo pohon se studimet e fundit tregojnë se si fëmijët e nënave vegjetariane, të privuar nga proteinat shtazore, lindin më të vegjël dhe rriten më ngadalë, një efekt që mund të kthehet në problem të vazhdueshëm për jetën e tyre të mëvonshme.

Në rast se mjekëve u duhet t’i kthejnë këta fëmijë me një organizëm normal, atyre u duhet që për dy vjet, të hanë një sasi të kufizuar mishi në ditë, që të kthehen në njerëz më energjikë dhe aktivë. Ushqimet me origjinë shtazore përmbajnë disa substanca ushqyese që nuk gjenden tek asnjë produkt tjetër ushqimor.


ISHP: Nuk kemi asnjë studim për vegjetarianëtNdonëse ata përbëjnë një kategori njerëzish dhe gjenden në vendin tonë askush nuk është marrë me ata. Nuk dihet fare se sa për qind e popullsisë janë vegjetariane në Shqipëri dhe aq më tepër të ketë studime për ta.

“Më vjen keq, por nuk mund të them asgjë në lidhje me vegjetarianët, sepse nuk kemi asnjë të dhënë dhe aq më tepër të flasim nëse është mirë apo keq të jesh vegjetarian”, pohon specialistja e Institutit të Shëndetit Publik, Danjela Nika. Ndërsa kreu i këtij dikasteri, Enver Roshi mungesën totale të studimeve në lidhje me vegjetarianët e shpjegon me faktin se institucioni që drejton është marrë më gjëra më të rëndësishme dhe ende nuk i ka ardhur radha vegjetarianëve.


Historia e dietës vegjetariane


Që nga fillimet e historisë së shkruar, gjejmë se dieta vegjetariane konsiderohej si dieta natyrore për njerëzimin. Grekët e hershëm, Egjiptianët, dhe hebrejtë i përshkruanin qeniet njerëzore si frutëngrënës.

Priftërinjtë e mençur të Egjiptit nuk hanin kurrë mish. Shumë filozofë të mëdhenj Grekë-duke përfshirë Platonin, Sokratin, dhe Pitagorën- ishin mbrojtës të fuqishëm të dietës vegjetariane.

Qytetërimi i madh i Indianëve Inkas bazohej në një dietë vegjetariane. Në Indi, Buda i nxiti dishepujt e tij që të mos hanin mish. Shenjtorët Taoistë ishin vegjetarianë. Edhe krishterët dhe hebrejtë e hershëm ishin gjithashtu vegjetarianë.

Bibla e shpreh qartë: “Dhe Perëndia tha, ‘Dëgjoni, unë ju kam dhënë çdo farë që lëshon bimë, e cila gjendet mbi sipërfaqen e tokës dhe çdo pemë, në të cilat ka fruta; për ju, ato do të jenë si mishi.’ (Zanafilla 1 : 29).” Dhe më tej Bibla e ndalon ngrënien e mishit; “Por mishin e gjallë dhe gjakun, ju nuk duhet t’i hani. (Zanafilla 9 : 4). Pali, një nga dishepujt më të mëdhenj të Jezusit, shkroi në letrën e tij për Romakët, “Është mirë të mos hani mish… (Romakët 14 : 21).” Kohët e fundit historianët kanë zbuluar tekste të hershme të ngjashme me Dhiatën e Re që përshkruajnë jetën dhe ligjëratat e Jezusit.

Në një nga këto shkrime Jezusi thotë: “Dhe mishi i kafshës së therur në trupin e njeriut, do të bëhet varri i tij. Sepse unë me të vërtetë ju them, ai që vret, vret vetveten, dhe kushdo që ha mishin e kafshëve të therura, ha trupin e vdekjes. (Essenë e Ungjillit të Paqes).”Hindutë e hershëm në Indi gjithmonë e ndalonin ngrënien e mishit.

Manu, ligj-vënësi i parë Hindu, shkruante, “Mishi asnjëherë nuk mund të përdoret pa shkaktuar dëm tek krijesat e gjalla, dhe nëse njeriu dëmton qeniet e vetëdijshme, ai nuk mund të fitojë lumturinë qiellore.

Pra, si rrjedhim, largojuni mishit.” Libri i shenjtë i Islamit, Kur’ani, ndalon ngrënien e “kafshëve të ngordhura, gjakut dhe mishit. . .” Një nga dishepujt e parë dhe më të shquar të Muhamedit, nipi i tij, i këshilloi dishepujt më të lartë, “Mos e bëni stomakun tuaj varr për kafshët.” Kështu, pra shohim që gjatë gjithë historisë, shumë njerëz të urtë dhe të njohur kanë përshtatur dietën vegjetariane, dhe i kanë nxitur të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë.


Disa Vegjetarianë të Famshëm

Platoni, Sokrati, Ovidi, Seneka, Klementi i Aleksandrisë, Plutarku, Pitagora, Leonardo da Vinçi, Papa Aleksandër, Sir Isak Njuton, Jean Jacque Rousseau, Volteri, Xhon Milton, Çarls Darvini, Persi Bishi Shelli, Ralf Waldo Emerson, Henri David Thoreau, Richard Wagner, Benjamin Franklin, Leon Tolstoi, Louisa May Alcott, H. G. Wells, Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Xhorxh Bernard Shou, Albert Schëeitzer, Dalai Lama i Tibetit, Albert Ajnshtajn etj.

Nga Eglantina Bardhi
Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Dimitrov Xhunga 23.10.11 8:31

Ushqimi i perditshem eshte edukate.Nje edukate qe kthehet ne tradite dhe mbahet e ruhet fort sepse eshte bindese.Cdo ushqim eshte i nevojshem brenda nje ekuilibri.Por eshte e domosdoshme freskia dhe pjekuria e ushqimeve qe perdorim e konsumojme.Gjithashtu frutat, zarzavatet e ndonje perim eshte pozitive te konsumohen te fresketa dhe ne formen e lengjeve.Kur perdorim rendom lengjet nga frutat e fresketa kontrolloni e vini re freskine qe do te ndjeni ne trup.Provoni nje kokerr molle,nje karrote,nje kivi,nje pjeshke,nje shege,nje banane.Alternoini ato here pas heresipas deshires ne te tjera fruta e perime.Bejeni te domosdoshme nje gje te tille per nje jave rrjesht.Hiqni nga menuja mishin e perditshem por perdoreni ate 1 ose 2 here ne jave,pa dhjamera dhe vetm me gjelle.Ky do te ishte nje rekomandim i dobishem.
Dimitrov Xhunga
Dimitrov Xhunga

100


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  c6-01 24.10.11 1:17

Nje tjeter karakteristike e vegjetarianeve eshte se kane nje kohezgjatje me te madhe te orgazmes si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat.
c6-01
c6-01

2


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Zattoo 02.11.12 19:30

Shtatë arsye për t’u bërë vegjetarian

Vegjetarianet jane me te zgjuar 260px-Vegetarian_diet


1 nëntori është Dita Botërore e Vegjetarianëve. Ja pse zgjedhja për të mos ngrënë ushqime me origjinë shtazore mund të jetë e shëndetshme


Me Ditën Botërore të Vegjetarianëve, që festohet sot më 1 nëntor, çelet edhe muaji që i kushtohet promovimit të këtij regjimi ushqimor dhe njohjes së një filozofie jete që po përvetësohet nga një numër i madh njerëzish. Për të gjithë ata që nuk e dinë, dieta vegjetariane është ajo mënyrë ushqyerje që përjashton të gjitha produktet që vijnë nga bota e kafshëve. Arsyet për t’u bërë vegjetarian janë të shumta, por më e rëndësishmja është ajo e zgjatjes së jetës.

Këtë e tregojnë edhe rezultatet e një studimi të kohëve të fundit të kryer te vegjetarianët (këta persona nuk konsumojnë asnjë lloj mishi, ndërkohë nuk i përjashtojnë ushqimet e tjera, si qumështin, vezën, kosin, etj. Ata që hanë vetëm zarzavate, u shtohet jeta me tetë vjet në krahasim me popullsinë e zakonshme. E njëjta diferencë është vënë re mes duhanpirësve dhe personave që nuk e vënë cigaren në buzë. Sipas specialistëve një ushqyerje korrekte mund të parandalojë, kurojë dhe të sinjalizojë rrugën e sëmundjeve vdekjeprurëse.

Duke u bazuar te patologjitë, po ju tregojmë efektet e dobishme të një regjimi ushqimor vegjetarian.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjes në botë. Por duke ndjekur një dietë vegjetariane, arteriet e bllokuara mund të lirohen nga pllakat që formohen prej kolesterolit pa qenë e nevojshme të përdoren barna ose ndërhyrje kirurgjikale. Kjo gjë konfirmohet edhe nga një studim i gjatë i titulluar “Harvard Nurses Health Study”, ku është mbajtur nën kontroll për 35 vjet shëndeti i një grupi grash adulte.

Futja e kolesterolit në trup, që vjen nga ushqimet me origjinë shtazore, është shoqëruar me një jetëgjatësi të shkurtër, ndërkohë që konsumimi i fibrave dhe ushqimeve bimore është shoqëruar me një zgjatje domethënëse të jetës. Mjafton të thuash që sasia e kolesterolit që merret çdo ditë te një kokërr vezë mund të shkurtojë jetën e një gruaje, po aq sa tymi i pesë cigareve në ditë për 15 vjet. Jetëgjatësia e një gruaje që konsumon çdo ditë një tas me fibra është e barabartë me atë të një gruaje që bën 4 orë vrap në javë.

Kanceri është shkaku i dytë i vdekjes në botë. Shumë studime që bazohen te lidhja dietë-kancer kanë treguar se përqindja e kësaj patologjie të rëndë është më e ulët te personat vegjetarianë. Gjithashtu shumë eksperimente kanë treguar se gratë mund ta përmirësojnë përgjigjen imunitare kundër kancerit në gji, vetëm dy javë pasi i janë nënshtruar dietës me zarzavate.

Sëmundjet pulmonare, si enfizema, mund të parandalohen dhe kurohen duke ngrënë disa lloje zarzavatesh. Një studim tjetër ka treguar se shtimi i boronicës (një frut ekzotik me veti antioksidante) te duhanpirësit ka një efekt mbrojtës kundër enfizemës.

E njëjta gjë vlen edhe për sëmundjen e Alzhajmerit: prej 20 vjetësh dihet se njerëzit që konsumojnë mish, përfshi këtu pulën dhe peshkun, kanë tri herë më shumë propabilitet që të vuajnë nga demenca, në krahasim me ata që ndjekin një dietë vegjetariane. Sipas një studimi të ri, Alzhajmeri mund të kurohet me përdorimin e produkteve bimore siç është shafrani i Indisë.

Dieta me bazë zarzavatet ndihmon në parandalimin dhe kurimin e diabetit të tipit 2. Vegjetarianët janë më pak të prekur nga kjo sëmundje në krahasim me ata që konsumojnë mish dhe peshk. Peshojnë 13 kilogramë më pak se ata që hanë gjithçka dhe mund të kenë një indeks trupor pesë pikë më të ulët se këta të fundit.

Edhe insuficenca renale, shkaku i tetë i vdekshmërisë në Amerikë, mund të parandalohet dhe kurohet me ushqyerjen e duhur. Studiuesit e Harvardit kanë veçuar tri faktorët e rrezikut që ndikojnë në përkeqësimin e funksionit të veshkave: proteinat shtazore, yndyrat shtazore dhe kolesteroli, që të tria gjenden vetëm te produktet me origjinë shtazore.

Në fund janë infeksionet e aparatit të frymëmarrjes. Me ardhjen e stinës së gripit është mirë të dini se konsumimi i frutave dhe zarzavateve mund t’i japë një ndihmë domethënëse sistemit imunitar.

Detaj

Ndihma – Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjes në botë. Por duke ndjekur një dietë vegjetariane, arteriet e bllokuara mund të lirohen nga pllakat që formohen prej kolesterolit pa qenë e nevojshme të përdoren barna ose ndërhyrje kirurgjikale
Parandalimi – Dieta me bazë zarzavatet ndihmon në parandalimin dhe kurimin e diabetit të tipit 2.

Vegjetarianët janë më pak të prekur nga kjo sëmundje në krahasim me ata që konsumojnë mish dhe peshk.
Zattoo
Zattoo

600


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Zattoo 23.11.12 20:56

Vegjetarianët jetojnë më gjatë

Polemikat në mes vegjetarianëve dhe atyre që atyre që hanë gjithçka, gjithmonë janë mjaft të ashpra, por vegjetarianët tani kanë argumentin kundër të cilit është vështirë t'i gjendet kundërpërgjigja.

Kështu hulumtimi ka treguar që njerëzit, ushqimi i të cilëve bazohet në bimë jetojnë gati tetë vjet më gjatë se mesatarja, çka është dallimi i njëjtë si ai mes duhanpirësve dhe joduhanpirësve.

Shkencëtaret kanë vërtetuar që stili i shëndetshëm i jetës dhe ushqimi me bazë vegjetariane parandalon dhe shëron të paktën 15 sëmundje që vrasin më së shumti, ndërsa ndikimin më efikas e ka në karcionomë dhe sëmundjet e zemrës që marrin më së shumti jetë. Madje edhe para njëzetë vjetësh është dëshmuar që sëmundjet e zemrës munden jo vetëm të parandalohen por edhe të shërohen me ushqim vegjetarian,sepse kjo formë zhbllokon arteret pa operacion ose ilaçe.

Kolesterina e cila mund të gjendet vetëm në ushqim me prejardhje shtazore dhe konsumim i i pamjaftueshëm i fibrave bimore shkurtojnë jetën.

Rezultati i hulumtimit më të madh të kryer deri tani për ushqim kanë treguar që shfaqja e kancerit është më e vogla te vegjetarianët, ndërsa qarkullimi i gjakut i personit i cili një vit ushqehet vetëm me ushqim bimor ka tetë herë fuqi më të madhe për ta parandaluar kancerin në trup
Zattoo
Zattoo

600


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Luli 02.12.12 12:56

Një libër shkollor shkakton debat, përmban propagandë vegjetariane

Vegjetarianet jane me te zgjuar Copy-of-libri-ne-indi-239x320

Njerëzit që konsumojnë mish janë më të prirur të “bëjnë me hile, të gënjejnë, të harrojnë fjalën e dhënë dhe të kryejnë krime seksuale”.

Kjo shkruhet në një libër shkolle të shumëdebatuar në Indi. Libri i ri mbi higjienën dhe shëndetin që do t’u mësohet fëmijëve 11 dhe 12 vjeç, është publikuar nga një shtëpi botuese e madhe e Indisë.

Akademikët i kanë kërkuar qeverisë të ushtrojë më shumë kontroll. Por autoritetet thonë se janë shkollat ato që duhet të monitorojnë përmbajtjen e librave dhe se janë pikërisht shkollat ato që kanë detyrën të zgjedhin tekstet shkollore.

“Ky libër është helmues për fëmijët”, thotë Janaki Rajan i Fakultetit të Mësuesisë në Nju Dehli. “Qeveria ka fuqinë të marrë veprime, por thjesht po lajnë duart nga problemi”, tha ajo.

Nuk është e qartë se cilat nga shkollat e Indisë e kanë blerë librin për nxënësit e vet, por korrespondentët thonë se fakti që është i disponueshëm në treg përbën sakaq një shqetësim të madh.

“Argumenti më i madh se pse mishi nuk është ushqim thelbësor është fakti që Krijuesi i këtij Universi nuk e përfshiu mishin në dietën fillestare që dha për Evën dhe Adamin. Ai u dha atyre fruta, bajame dhe zarzavate”, shkruhet në kapitullin me titull: A kemi ne nevojë për mish si ushqim?

Kapitulli detajon “të mirat” e një diete vegjetariane dhe shkon më tutje duke renditur një listë me “karakteristikat” që gjenden te njerëzit që konsumojnë mish.

“Ata mashtrojnë lehtë, thonë gënjeshtra, harrojnë premtimet dhe janë të pandershëm. Thonë fjalë të pista, vjedhin, luftojnë dhe përdorin dhunë për të kryer krime seksuale”, thotë libri.

Kapitulli është përplot me pasaktësi në informacion dhe i referohet popullatës eskimeze të Polit të Veriut si “njerëz dembelë, të ngadaltë dhe me jetë të shkurtër”, për shkak se jetojnë veçanërisht me një dietë të bazuar te mishi.

Pastaj thuhet: “Arabët, të cilët ndihmuan në ndërtimin e Kanalit të Suezit, jetonin me grurë dhe hurma dhe qenë superiorë në krahasim me anglezët që ushqeheshin me mish dhe që po bënin të njëjtën punë”,
Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Zattoo 02.09.13 9:32

Vegjetarianët jetojnë më gjatë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Vegjitarianet_390558

Prej kohësh debatohet nëse vegjetarianët, njerëzit që nuk konsumojnë mish, jetojnë më gjatë ose jo. Por, një studim i realizuar së fundi nga Instituti për hulumtime të kancerit në Heidelberg të Gjermanisë ka sjellë më shumë dritë në këtë debat.

Po, vegjetarianët jetojnë mesatarisht më gjatë se njerëzit tjerë që konsumojnë mishin dhe peshkun, shkruan handelsblatt.de duke iu referuar studimit në fjalë.

Vegjetarianët janë për mbi 30 për qind më pak të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare se jo-vegjetarianët, ka konstatuar studimi. Veç kësaj, si vlerat e gjakut ashtu dhe Body-Mass-Index (masa për llogaritjen e mbipeshës) te vegjetarianët janë dukshëm më të mira. Rreziku për t’u sëmurë nga diabeti, te vegjetarianët është për 30 deri 40 për qind më i vogël se te ata që hanë së paku njëherë në javë mish ose peshk, transmeton albinfo.

Por megjithatë, për jetë mesatarisht më të gjatë të vegjetarianëve ndikojnë edhe rrethanat se ata tregojnë më shumë prirje për të mos pirë duhan dhe alkool. Gjithashtu, ata lëvizin mesatarisht më shumë se sa njerëzit që nuk janë vegjetarianë, përfundon studimi. Sipas këtij studimi, më së shumti vegjetarianë në Evropë jetojnë në Gjermani, rreth 7 milionë sish. Pastaj vjen Italia me 6 milionë dhe Britania e Madhe me 4 milionë njerëz që nuk konsumojnë mishin.
Zattoo
Zattoo

600


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  syri i art 02.09.15 21:16

Vegjetarianet nuk i ben te aft ajo ÇKA han,por ajo qe e kuptojn ne jet se duhet rrespektu çdo llojjete,jo me keqperdor jeten e tjerave gjallesa..ushqimi ndikon mir sepse esht energjia e dores se par,..
syri i art
syri i art

Qdo gje esht natyr,ska te keqe ska te mir...

100


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Vegjetarianet jane me te zgjuar Empty Re: Vegjetarianet jane me te zgjuar

Mesazh  Sponsored content


Sponsored content


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi