EXPLORER UNIVERS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mbi origjinen e Universit

+21
lavdim.bossi
henriune
resuli
Fakiri
Dre1
Nikolaos
ILIRA
nitty
Xhemajl
john abraham
Odin
Zattoo
yasmin
Idlir
benardi
muli@live.be
Fikrro
Luli
Estilen
Jon
Admin
25 posters

Faqja 2 e 2 Previous  1, 2

Shko poshtë

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Empty Re: Mbi origjinen e Universit

Mesazh  nitty 24.04.11 18:18

ILIRA shkruajti:Tani kjo pune po behet shume qesharake... me te vertete, nis nje teme dhe perfundon ne ndreqje gabimesh drejtshkrimore, gramatike etj etj ose mbyllje dhe kycje per nxehje gjakrash...

Ndoshta shume shpejt do te perfundojme te temat e "magjise " sesi ta shtjellojme dhe cojme drejt fundit nje teme pa nderhyrjen e administatorit .

Të ka mbetur vetëm të thuash nitty është fajtor,epo edhe unë do ta them atë qe dua pasi që moderatori si Nikolaos mbetet gjithmonë i terur pa u lagur fare jemi ne anëtarët që na fshihen shkrimet e për këtë nuk i bëhet vonë Nikolaos-it.

nitty

72

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mesazh  john abraham 24.04.11 18:20

Mos u merzit Nitty, hiq dore, nuk kane te tjeret zgjuarsi me shume se ju edhe pse quhen ASTROLOGE!

john abraham

78

Mesazh  Nikolaos 24.04.11 18:24

john abraham shkruajti:Nikolaos, eshte mire qe dale ngadale te japim mendimin tone duke u bazuar ne shkrimet e njeri tjetrit...Pra nese dicka nuk shkon tek ajo qe kam shkruar jeni te lutur te ma thoni, nese jo une do te mendoj se jeni pajtuar me mua...Forca djale i mbare sepse ishit pikerisht ju qe me bete te shkruaj me siper per kete teme..

Por nese nuk deshironi te flisni te pakten me pak fjale na thuaj; si u krijua universi, sipas jush?
John Abraham heshtja ime nuk do te thote qe jam dakort me ty sepse nuk je vetem ti qe ke shkruar ne kete teme. Te thashe qe jam dakort me ato qe ka shkruar Hokus pokus. Po nisa te shkruaj une, nuk dua qe te nderhyjne njerez qe s'ia kane idene kesaj fushe, ashtu siç beri Nitty dhe vet tani pranon se nuk e njeh mire astronomine. Dhe thote qe ketu kam ardhur per te mesuar. Meqe ke ardhur per te mesuar i dashur Nitty, lexoji njehere te gjitha materialet sepse ti je i ri ne forum, pastaj vazhdo sulmet. Per te mesuar njeriu nis nga pyetjet jo nga sulmet.

Nikolaos

249

Mesazh  nitty 24.04.11 18:25

john abraham shkruajti:Mos u merzit Nitty, hiq dore, nuk kane te tjeret zgjuarsi me shume se ju edhe pse quhen ASTROLOGE!

Te kerkoj falje per shkak te ngutis mund te ndodh gjithcka.

Me fal te lutem i nderuar,fajet i kam une.

Më fal

Edituar për herë të fundit nga nitty në 24.04.11 19:29, edituar 1 herë gjithsej

nitty

72

Mesazh  john abraham 24.04.11 19:08

Nikolaos, kur e shkuajta kete shkrim nuk e dija se ishte nje teme e tille e hapur, dhe njeri nga adminet e vendosi ketu, por mesa shoh une ajo qe ka shkruar Hokus pokus bie poshte nga ajo qe kam shkruar une.
Provat flasin kundra!

john abraham

78

Mesazh  john abraham 24.04.11 19:11

Nitty, djale i mbare, mos valle te dukem qe po ironizoj?
Pergjigjen ta kam dhene, por lexo komentet me siper!

john abraham

78

Mesazh  Nikolaos 24.04.11 20:19

John Abraham e shikoj qe kerkon pergjigje prej meje dhe po te pergjigjem meqenese kam vene re qe je njeri qe nuk ndez acarime si te tjeret, por flet me qetesi dhe edukatë dhe per kete te pergezoj! Me pelqen nje pyetje e Nittyt qe thote per cfare qellimi e krijoi Zoti universin dhe ti nuk ke dhene nje pergjigje bindese, edhe une do te beja te njejten pyetje: si ka mundesi qe Zoti paska krijuar nje univers kaq gjigand vetem per ne njerezit? Çfare na duhet gjithe ky univers ku per ne do te na mjaftonte vetem sistemi yne diellor, ose maksimumi galatika jone? Per kete dua pergjigje bindese dhe llogjike. Ndersa une per kete pyetje jap si pergjigje vetem rastesine. I Nderuar John nese Universi nuk paska te drejte te krijohet nga asgjeja, pse nuk e shpjegon se pse Zoti yt paska te drejte te krijohet nga asgjeja? Une nga ana tjeter jap si pergjigje qe asgjeja ka mundesi per te krijuar dicka te vogel dhe e vogla fillon e rritet. Per mua asgjeja eshte gazi (shumica hidrogjen) dhe nga ky gaz shpertheu bing-bengu dhe prej tij nisi gjithcka. Gazi eshte i padukshem dhe mund te quhet fare mire "asgje" dhe asgjeja ne konceptin e saj nuk mund te krijohet. Nese kurani ka thene gjera shkencore para 1400 vitesh, kjo nuk e verteton me deomos Zotin, duhet akoma me shume kerkime. Dhe me habit fakti se pse Zoti i paska thene fjalet e tij ne Arabi dhe i ka shkruar ne arabisht kur e gjithe bota nuk e dinte kete gjuhe. Meqe universi po zgjerohet perse kurani nuk e shpjegon se pse po zgjerohet ai? Kurani thote: "...ai krijoi diellin e henen dhe secili prej tyre noton ne orbite" kjo eshte zbuluar me perpara se ta thoshte kurani nga astrologu dhe astronomi Klaud Ptolemeu ne vitet 190, astrologjia e di shume mire se Dielli, Hena dhe planetet kane orbiten e tyre. Pastaj pse kurani duhet te permende vetem nje diell dhe nje hene kur ka me miliarda djej dhe hena. Nje pyetje tjeter kam per ty: si ka mundesi qe mes miliarda e miliarda galaktikave dhe yjeve Zoti paska zgjedhur Token per te banuar njerezit? Kur toka eshte fare e padukshme ne galaktiken tone dhe jo me ne universin stergjigand? Ti e di qe vetem dielli eshte 1300 000 here me i madh se toka. Dhe si ka mundesi qe Zoti i krijoi njerezit kaq vone kur toka ka mbi 4 miliard kohe qe ka lindur? Une kesaj i jap pergjigje evolucionin, ndersa nga ti pres pergjigje llogjike. Dhe nje gje te fundit: ti thua zoti i ka projektuar te gjithe njerezit unik, une mendoj se kete e ka ne dore data dhe ora dhe minuti i lindjes dhe jo zoti. Kete pamjen unike tek njerezit e shpjegon vetem astrologjia dhe biologjia dhe asnje shkence tjeter. Energjia planetare dhe diellore bie mbi cdo njeri ne momentin e tij te lindjes dhe i cakton nje karakter unik. Ja keto pergjigje kam une dhe per kete dua te pergjigjesh vetem ti meqenese the qe kete teme e paske hapur edhe per mua. Kam besim qe pergjgjen do ta kthesh ne menyre te qete dhe jo acaruese. Te pershendes!

Nikolaos

249

Mesazh  nitty 24.04.11 20:43

Sa keq që ky forum përmban anëtarë acarues dhe te japin përgjigje pa i pyetur si puna e nitty.Ta tregoj unë ty acarmi tashi.

Njëherë si ta duron logjika të thuash që i gjithe universi është ndërtuar nga asgjëja,gjithcka në këtë univers ka arsye dhe e di se me cfarë do të ta hedh posht këtë pohimin tënd me këtë pyetje:''Nga cfare eshte krijuar asgjeja,qe krijoi kete universin?''

Meqe universi po zgjerohet perse kurani nuk e shpjegon se pse po zgjerohet ai?

Ja citimin nga Kur'ani që e ka paraqitur John Abraham për personat qe dine te lexojn:Ne Kuran shkruhet: Ne, me forcën tonë e ngritëm qiellin dhe Ne e zgjërojmë atë. (Dharijat,47).

Kjo tregon qartë që Kur'ani ka paralajmëruar që universi zgjerohet.

Të tjerat do ia lë ''John abrahamit'',se nuk kam të drejte të nderhyjë shumë.

nitty

72

Mesazh  Luli 24.04.11 21:05

nitty shkruajti:
Ne Kuran shkruhet: Ne, me forcën tonë e ngritëm qiellin dhe Ne e zgjërojmë atë. (Dharijat,47).

Dmth NE (ATA) dikush qe eshte shumes por jo Zoti njejes.
Kush jane keta "NE" !!!???

Edituar për herë të fundit nga luli në 24.04.11 21:06, edituar 1 herë gjithsej

Luli

861

Mesazh  Fakiri 24.04.11 21:06

Dikush mendon se toka ka mbi 4 miliard që ka lindur,dhe se thotë se si është e mundur që njeriu është aq vonë i krijuar.Ateiste supozojnë se feja thotë se njeriu është i krijuar para 6000 viteve.Edhe pse nuk kanë asnjë bazë sidomos në Kur’an nuk shkruan në asnjë kapitiull (sure)një gjë që e vërteton këtë.Neve besimtarëve na është urdhëruar se për secilin vargë(ajetë) të Kur’anit duhet medituar për ta përkap domethënjen e tij.Feja Islame thotë se janë mbi 124000 profet që i dimë e sa të tjerë që nuk i dimë.Edhe pse nuk janë dhënë për këta profetë emra por numra për ne është mëse e mijaftushëm ky faktë për ta vërtetuar që origjina e njeriut nuk daton që 6000 vjet sikur se propagandojnë Ateistë.Të logjikojmë së bashku në mënyrë matamatikore dhe me arsyje të shëndosh(duke mos e shfaqur urrejtje as ndaj fejës Islame dhe as ndaj meje).Në qoftëse Zoti do të sjellte gjdo vitë nga një profet(gjë që mua nuk ma mere mendje të ketë ndodhur në gjdo vit një profet,besoj që distanca (periudha)në mes profeti dhe profeti tjetër është më e madhe)dhe këtë numër të profetëve të shumëzojm me nga një në vitë ,rezultati na del 124000 vite.Po në qoftëse e llogarisim në gjdo dekad sa do të jetë shifra e saj dhe po të llogarisim se në gjdo shekull është dërguar një profet sa do të ishte rezultati po në qoftëse do të llogarite periudha e profeti Isa(Jezus) dhe Profetit Muhammed që është një periudhë afër 600 vjeqare dhe ky numër të shumëzohet me 124000 cili do të ishte rezultati ...po në qoftëse llogarisim pritjen e ri ardhjes sö profetit Isa (Jezusi) që është afër 2000vite pritje do të kuptojmë se periudha që propagandohet nga Ateistë nuk është e vërtetë ...Ju kisha lutur që këto shifra ti shumëzoni në mënyrë matamatikore dhe pastaj të mendoni dhe të formoni teorit tuaja(pa ndëryrjen e asnjë shkenctari qoftë fetar apo jo) se sa kohë ka që është formuar njeriu....

respekt për të gjithë antarët nga fakiri
Fakiri
Fakiri

486

Mesazh  john abraham 24.04.11 21:06

Ne rradhe te pare duhet kuptuar se ashtu si ju ka njerez qe aprovojne se universi u vetekrijua nga asgjeja, por a jeni te vetedijshem qe po thoni qe c'do gje erdhi nga asgjeja, Asnje mase, asnje energji, jo protone, kuarke, elektrone, neutrone, asnje levizje dhe snje personalitet?

Sigurisht mua me duhet ta hudh poshte kete ide te c'mendur pa asnje lloj hezitimi sepse eshte llogjikisht i gabuar.
Pasoja nuk mund te jete pjese e shkakut, dhe ne fakt nuk ka nje shkak, por thjesht asgje.
Eshte teper absurde te mendosh se fillesa eshte tek asgjeja dhe si kam thene mesiper asgjeja nuk egziston.

Vete Deivid Hjum thote: " Me lejoni tju them se kurre nuk kam pohuar gje me absurde se ajo qe dicka mund te lind pa shkak.
Pra i nderuar Nikolaos, nga erdhi lenda e pare?

Ah, ju pyesni pse Zoti u krijua nga asgjeja?
Pikerisht ketu gaboheni i nderuar, sepse ne thame mesiper qe c'do pasoje ka nje shkak; por jo c'do gje qe egziston ka nje shkak!
Pra, dicka mund te egzistoje pa qene e shkaktuar dhe ketu nuk bie ne kundershtim me llogjiken.

Pyetjes tuaj se pse Zoti krijoi gjithcka i pergjigjet vetem kurani:
Ai është që krijoi yjet për ju që me ta të orientoheni në errësira kur jeni në tokë ose në det. Vërtet Ne i shpjeguam argumentet tona për një popull që di të mendojë. 6:97

Pra po shohim qe universi eshte per njeriun dhe ne dobi te njeriut.

Lexo mire se cfare kam dashur te them per diellin dhe orbiten se jeni keq informuar...
Sa per shpalljen ne Arabisht, nuk e di, dhe nuk mund ti them se pse se solle anglisht; Ne nje ajet kuranor thuhet se Zoti e solli kuranin ne gjuhen e poeteve, ndoshta per te treguar se ai eshte Krijues, Poet, dhe Gjithcka, nje Qenie e Domsdoshme.
Ju pyesni pse nje diell dhe nje hene kur ka miliarda? Po por vargu nga kurani qe te solla me siper tregon per gjithcka dhe ka edhe vargje te tjera.

Per moshen e njeriut ne toke dhe te vete universit, nuk e di por me sa jam i informuar une, nuk mund te flasim me data te sakte per krijimin e universit, dhe pas sa kohesh u krijua njeriu...Ne kuran jepen gjerat qe i nevojiten njeriut.

Evolucioni, nuk e di sa jeni informuar por evolucioni ka kohe qe ka rene si teze e besueshme, sepse per te bere lidhjet mungojne shume unaza ne zingjirin e quajtur evolim....Si njeriu pershembull; eshte vertetuarse ka qene gjithmone ky qe eshte, dhe jo nje lloj majmuni.

Nikolaos, shpresoj qe ne te dy te kuptohemi dhe te vashdojme me krahasimet Darviniste, Fetare, etj.
Te pershendes!

john abraham
john abraham

78

Mesazh  nitty 24.04.11 21:08

luli shkruajti:
nitty shkruajti:
Ne Kuran shkruhet: Ne, me forcën tonë e ngritëm qiellin dhe Ne e zgjërojmë atë. (Dharijat,47).

Me NE,këtu zoti i është drejtuar vetes dhe engjëjve...
nitty
nitty

72

Mesazh  Luli 24.04.11 21:10

nitty shkruajti:

Me NE,këtu zoti i është drejtuar vetes dhe engjëjve...

Dmth Zoti nuk paska mundesi vet por paska nevoje per dike qe ta ndihmoje.!!!???
Luli
Luli

"Duhet bredhur shumë në errësirë derisa të preket drita"

861

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Empty Per lulin

Mesazh  john abraham 24.04.11 21:14

Zoti ne kuran flet ne shumes per veten dhe tregon qe fuqia e tij nuk mund te njesohet.
E dyta po te lexosh kuranin Zoti flet ne shumes vetem kur flet ne vete te pare, por kur ve emrin e tij ne gojen e profeteve, atehere eshte ne njejes....
Pershembull; asnje profet nuk thote "ata" kur i drejtohet Zotit, por thote "Ai", ndersa kur i referohet vetes thote "Ne".

john abraham
john abraham

78

Mesazh  nitty 24.04.11 21:15

O luli,Zoti është i plotfuqishëm,ai mund të bëjë c'të dojë,edhe engjëjt janë krijesa të krijuara nga vetë zoti.
nitty
nitty

72

Mesazh  Luli 24.04.11 21:26

john abraham shkruajti:Zoti ne kuran flet ne shumes per veten dhe tregon qe fuqia e tij nuk mund te njesohet.
E dyta po te lexosh kuranin Zoti flet ne shumes vetem kur flet ne vete te pare, por kur ve emrin e tij ne gojen e profeteve, atehere eshte ne njejes....
Pershembull; asnje profet nuk thote "ata" kur i drejtohet Zotit, por thote "Ai", ndersa kur i referohet vetes thote "Ne".

AI shume lehte ka munder te thote UNE por ai ka preferuar te thote NE, kjo nuk me duket aspak bindese.
Ka mundesi qe ndonje civilizim i avancuar me miliona vitesh i eshte paraqitur njeriut primitiv ne emer te Zotit dhe qe fetaret ju kane dhene emrin engjuj, te tjeret jashtetokesore dhe na kane dhene ligje fatare (bibla, kurani) qe njeriu te civilizohet dhe te ndergjegjesohet.
Luli
Luli

861

Mesazh  Fakiri 24.04.11 21:28

luli shkruajti:
nitty shkruajti:

I nderuar luli po ju jap një mendim por ky mendim nuk do të thotë që të pranohet me do e mos nga ju.Mund ta pranoni vetë po se ju duket i arsyshëm për mendim tënd.Zoti para se ta krijoi univerzin ishte në Fronin e Tij (john abraham e ceki më lartë në Arshin e Tij)dhe se atë fron e mbani enjujtë e tij, Zoti kishte engjuj të shumtë të gjitha llojve sepse ata ishin para krijuar nga Ai dhe se ata me përpikëri zbatoni urdhërin e Tij.Dhe Drejtësia e Tij dhe Modestia e Tij edhe pse ishte urdhëri i Tij në shumicën e raste në Kur'an drejtohet më shumës me Ne ishim që e bëm apo Ne ishim që urdhëruam etj.
Fakiri
Fakiri

486

Mesazh  Nikolaos 24.04.11 21:28

John Abraham Se pari po e pranon vete se nuk di t'u pergjigjesh te gjitha pyetjeve, ndersa une kam nje pergjigje per te gjitha. Tani ti po thua qe "Jo cdo gje qe ekziston e ka nje shkak" kete e thua per Zotin, po pse kjo shprehje qe the nuk mund te vleje edhe per universin? Ju citoni perseri shprehjen nga kurani: Ai është që krijoi yjet për ju që me ta të orientoheni në errësira kur jeni në tokë ose në det, kjo eshte teper absurde sepse per t'u orientuar ne erresire nuk do te na duhen gjithe keta galaktika, por do te mjaftonin vetem yjet e galaktikes sone, madje dhe me pak se aq, apo jo? dhe se fundmi edhe nese evolucioni ka rene poshte sigurisht qe ka perseri edhe nga ata qe e mbeshtesin akoma dhe une jam njeri nga ata. Njeriu ka evoluuar sepse ka lindur njesoj si cdo krijese ne toke qe ne fillim jane nxitur nga Dielli. Njeriu ka ardhur nga nje lloj majmuni qe ndoshta sot nuk ekziston. Por ta dish qe ekzistojne akoma njerez qe ngjajne krejtesisht me nje majmun. Pastaj edhe po te kishte nje shkaktar tjeter, pervec asgjese, qe ka krijuar universin kjo nuk do te thote qe ka krijuar edhe jeten ne toke. Jeten ne toke e ka ne dore vetem Dielli dhe fatin e kane ne dore planetet qe i sillen rreth tij sepse te gjithe pjesetaret e sistemit tone diellor jane nje familje e vetme dhe bashkeveprojne. Se cfare ndodh jashte sistemit tone diellor, pak na intereson sepse nuk na prek neve, qe te na preke neve duhen me mijera vite drite.
Nikolaos
Nikolaos

"Kthejeni fytyrën nga Dielli dhe çdo hije mbetet mbrapa jush"

249

Mesazh  nitty 24.04.11 21:38

luli shkruajti:
john abraham shkruajti:Zoti ne kuran flet ne shumes per veten dhe tregon qe fuqia e tij nuk mund te njesohet.

AI shume lehte ka munder te thote UNE por ai ka preferuar te thote NE, kjo nuk me duket aspak bindese.
Ka mundesi qe ndonje civilizim i avancuar me miliona vitesh i eshte paraqitur njeriut primitiv ne emer te Zotit dhe qe fetaret ju kane dhene emrin engjuj, te tjeret jashtetokesore dhe na kane dhene ligje fatare (bibla, kurani) qe njeriu te civilizohet dhe te ndergjegjesohet.

Pse nuk bëhesh regjisor i filmave fantastiko-shkencor?

Edituar për herë të fundit nga nitty në 24.04.11 22:56, edituar 1 herë gjithsej
nitty
nitty

72

Mesazh  Luli 24.04.11 21:46

nitty shkruajti:

Pse nuk bëhesh regjisor i filmave fantastikoshkencor?

Fillove te shkruash me ironi ...nuk dua te vazhdoje me shume me ju sepse nuk jetoj ne te njejten kohe dhe hapesire me ju.
Luli
Luli

861

Mesazh  john abraham 24.04.11 21:50

Universi eshte vertetuar se eshte krijuar, dhe do te thote qe ka nje shkak. Ndersa nga ana tjeter Zoti nuk eshte i krijuar (te pakten ju se vertetoni dot) dhe nuk na duhet nje shkak.
Eshte e vertete qe per tu orientuar ne erresire nuk duhen te gjitha yjet e universit tone, por a i keni bere pyetje vetes se nese mungon nje "unaze" nga ky univers mund te shkoje gjithcka keq, madje edhe vete jeta ne toke?

Universi ku ne jetojme eshte nje "shtepi" e sigurte, por po ta shohesh ne nje forme tjeter te kap nje makth dhe frike se dicka nga ky perfeksion do te prishet.
Jeni pikerisht ju qe thoni edhe vete fati varet nga planetet, apo jo?

Nese ju pranoni qe evolimi ka rene poshte, atehere ju po bini ne kundershtim me veten, sepse po besoni qorras.
Pastaj dielli qe thoni ju ka me shume fuqi shkaterruese sesa krijuese, pse e them kete?
Nese nuk do te ishte vendosur nje tavan mbrojtes si qielli qe permendet ne kuran rrezet e diellit do te ishin shkaterruese, dhe jo krijuese...pra po shohim qe eshte nje "mendje" dhe nje "dore" ne krijim.
Shiko Nikolaos, askush nuk e din me mire se projektuesi kete:

Ne nuk e kemi krijuar kot qiellin, Tokën dhe çfarë ndodhet midis tyre. Kjo është hamendja e jobesimtarëve; prandaj mjerë jobesimtarët kur të hidhen në zjarr!38:27.

i Cili e ka bërë për ju tokën shtresë dhe qiellin ndërtesë; i Cili prej së larti zbret ujë dhe nëpërmjet tij bën që të rriten fruta si ushqim për ju. Prandaj mos sajoni me vetëdije zota të barabartë me Allahun.2:22
Nese do te mendoje se i gjithe ky krijim erdhi nga asgjeja je i detyruar te me japesh shpjegim per keto vargje nga kurani: Nga e dinte nje arab i pa shkolluar, se rrezet e diellit jane te demshme, por na mbron nga ato qielli?
Shpresoj te me kesh kuptuar.
john abraham
john abraham

78

Mesazh  Nikolaos 24.04.11 22:23

John ne fillim ke thene qe Universi eshte vertetuar se eshte krijuar,, kjo nuk eshte vertetuar perderisa nuk e pranojne shkencetaret dhe s'ka fakte konkrete vecse hipoteza me teper fetare sesa shkencore. Sa per zotin as ti s'ke si e verteton me bindje te plote dhe me ane llogjike dhe argumenta te forta shkencore. Une them qe ne e kemi krijuar zotin me fantazi dhe jo ai neve. Ti per per te mbrojtur dobine e universit shprehesh: nese mungon nje "unaze" nga ky univers mund te shkoje gjithcka keq, madje edhe vete jeta ne toke?, Kjo njehere eshte sipas mendjes tende dhe s'ka logjike sepse "unazat" qe thua ti mund te shuhen me miliona here, sa yje shuhen ne univers, sa yje gelltit vrima e zeze, a nuk jane keto "unaza" qe humbasin? ne nuk varemi nga fenomenet dhe "unazat" e universit por varemi nga planetet e sistemit tone diellor, familja jone planetare. Vetem humbja e unazave te sistemit tone diellor mund te na demtojne. Nuk e pranoj une qe evolucioni ka rene poshte edhe pse te tjeret e pranojne. Ju thoni: askush nuk e din me mire se projektuesi kete. Se pari akoma nuk kemi vertetuar nese ekziston ky projektues, te pakten ne ateistet, ndaj nuk ke pse e permend ate. Nese Dielli, Toka nuk jane krijuar kot po asteoridet dhe unazat e saturnit, apo satelitet e Jupiterit perse u krijuan? C'dobi kane? Une mendoj jane rastesi se s'ka si te jete ndryshe perderisa nuk kane dobi per ne. Ju thoni perseri:i Cili prej së larti zbret ujë dhe nëpërmjet tij bën që të rriten fruta si ushqim për ju, Ujin i nderuar John e zbret dielli dhe jo zoti, kete e dine te gjithe qe kane bere biologji. Dielli ngroh oqeanet dhe avulli ngritet ne qiell dhe nga qielli behet re dhe bie shi (njesoj si te tenxherja qe ngrohet ne zjarr, qe po t'i heqim kapakun kullon uje dhe avull".Dielli rrit dhe bimet. Pa diell s'ka jete as drite. Ju permendni perseri fjalet: Nga e dinte nje arab i pa shkolluar, se rrezet e diellit jane te demshme, por na mbron nga ato qielli? Tani i shkolluar e i pashkolluar kjo nuk dihet sakte sepse disa thone qe ai ishte bari, disa thone qe vnte nga nje familje e pasur, disa thone qe ishte tper i zgjuar, po te kishte qene teper i zgjuar ai (Muhamedi), nuk do punonte bari, por do ta kishin futur ne ndonje detyre te larte. Atij nuk i dihet mire biografia sepse nuk ka pasur historian personal qe t'i shkruante historine. Historian personal ne ate kohe kishte vetem mbreti. Pastaj as keto fjale qe thote ai nuk e vertetojne Zotin. Sa per ndarjen e tokes me qiellin, kjo eshte fjale absurde sepse toka dhe qielli te ndara jane ose jane te ngjitura, kjo nuk ka ndonje koncept llogjik. Qielli eshte vete hapesira qe si lart si poshte, si anash eshte njesoj. Dielli edhe krijon jete dhe shkaterron jete, kjo dihet. Ai e krijon bimen, pyjet por dhe i djeg ato kur nxen shume.

Edituar për herë të fundit nga Nikolaos në 25.04.11 0:17, edituar 1 herë gjithsej
Nikolaos
Nikolaos

249

Mesazh  nitty 24.04.11 22:51

Nikolaos,me gjithe respektin!

Vetëm një gjë desha ta dijë nëse unë të pyes:Kush e ka krijuar Diellin?

Me pohimet e tua rreth temës kam vërejtur që ti thua që universin e ka krijuar asgjëja,atëhere me siguri do më pergjigjësh asgjëja,dhe unë të them pastaj ty;Si është e mundur që asgjëja të krijoj një zot (pasi që ti diellin e konsideron si të tillë).

As këtu nuk e kap logjika që asgjëja të ketë krijuar një zot.Kam edhe një pyetje tjetër,pasi që ekzistojnë shumë galaktika sigurisht që ekzistojnë edhe shumë planete dhe yje,si është e mundur që vetëm në planetin tokë të jetë zhvilluar jeta kurse në të tjera galaktika jo,pse nuk ka vepruar edhe aty asgjëja edhe aty ka pas diell dhe planete?
nitty
nitty

72

Mesazh  Nikolaos 24.04.11 23:40

Nitty i dashur, disa prej pyetjeve jane naive, por nuk te ve faj per moshen qe ke. Se pari nuk kam thene qe Dielli eshte krijuar nga asgjeja, por rastesisht nga shperthimi i bing-bengut dhe ky i fundit eshte krijuar nga asgjeja qe eshte vet gazi natyror. Diellin nuk e kam quajtur Zot me kuptimin e zotit qe na kthen pergjigje dhe t'i lutemi. Dielli eshte vetem zot i sistemit tone diellor ne kuptimin figurativ sepse ne kete sistem ai eshte me i madhi, me i dukshmi, me i dobishmi dhe me krijuesi, por dhe me shkaterruesi ne familjen tone planetare. Pastaj nuk jam une i pari qe e kam quajtut Zot. Ai eshte quajtur zot me mijera vite me radhe duke marre emrin Helios nga greket, Apolon nga shqipetaret e lashte dhe nga latinet, Amon-Ra nga egjiptianet....Vet Apolonia e Fierit ka marre emrin e zotit diell (apollon). Dita e diele ka marre emrin e Diellit, edhe ne anglisht quhet sunday (sun+day). Edhe kalendari jone aktual quhet kalendari diellor. Ti ben nje pyetje tjeter: si eshte e mundur qe vetem toka jone ka jete? Sepse Toka jone ndodhet ne largesine e nxehtesise normale me diellin. Venusi dhe Merkuri nuk mund te kene jete sepse jane me afer diellit dhe atje dielli te djeg. Marsi dhe planetet e tjere jane me larg dhe atje njeriu mund te ndrije. Pastaj kush tha qe vetem toka jone ka jete? Te gjithe e njohin fenomenin UFO. Sigurisht qe ka jete edhe ne sisteme te tjera diellore, por ne nuk jemi aq te afte sa te shkojme aq larg e t'i zbulojme. Per te shkuar vetem tek ylli me i afert, vetem drites i duhen mbi 4 vjet, le pastaj neve sa do te na duhen. Ne univers mund te kete plot planete te tjera me jete sepse eshte e pamundur te jemi te vetmit ne kete univers gjigand. Vetem Sistemi yne diellor eshte sa nje grimce rere ne oqean. Jashtetokesoret qe kane ardhur te vizitojne token mund te kene ardhur nga nje sistem tjeter yjor shume i afert me ne, ata mund te kene nje teknologji shume me te zhvilluar se ne dhe kane arritur te vijne. Ky eshte mendimi sipas logjikes sime.
Nikolaos
Nikolaos

249

Mesazh  john abraham 25.04.11 12:51

Pershendetje Nikolaos!
Ne te vertete eshte kaq absurde qe ne te dy po bisedojme dhe kemi ngelur ne po te njejtin vend, dhe kjo nuk eshte gje e mire edhe per lexuesit e tjere...
Ne duhet te kuptohemi, qe shkenca e ka vertetuar qe universi eshte i krijuar, pse?
Perderi sa pranohet se ka pasur nje pike zero, dhe ka filluar ne zgjerim, atehere kjo eshte pune e mbaruar.
E dyta, jane gjetur gjurme te shperthimit (Big Bang), pra edhe kjo pune eshte e mbaruar.
Na ngelet vetem te vertetojme kush e beri shperthimin? Por edhe kjo eshte e mbaruar, sepse eshte vertetuar edhe nga me skeptiket se krijimi i universit ka nevoje per nje krijues; nuk po flas per ate skeptikun sakatin, qe deshtoi ne punen e tij.

Persa i perket asaj qe kam thene une, per sa i perket unazes, nuk e kisha fjalen per nje planet apo satelit, por per dicka qe eshte bere e ditur tani...me korigjo nese gaboj, por me sa njohuri kam une trupat qiellore ushtrojne nje force magnetike.
Gjeologët amerikanë Pres dhe Siver thone: "Madhësia e Tokës është aq sa duhet të jetë. Nëse do të ishte më e vogël forca tërheqëse e saj do të zvogëlohej shumë dhe nuk do të mund të mbante në ekuilibër atmosferën, e nëse do të ishte më e madhe këtë radhë forca tërheqëse e Tokës do të rritej aq shumë sa me tërheqjen që do t'i bënte disa gazeve helmuese do ta kthente atë në një atmosferë vdekjeprurëse...".
Ata shtojne: "Bërthama e Tokës është e ekuilibruar me një delikatesë shumë të madhe dhe është një motor nxehtësie i ushqyer nga radioaktiviteti... Nëse ky motor do të punonte më ngadalë, kontinentet nuk do të arrinin të kishin strukturën e sotme... Hekuri nuk do të shkrihej kurrë dhe nuk do të zbriste në bërthamën e lëngët e kështu që nuk do të formohej kurrë fusha magnetike e Tokës... Nëse Toka do të kishte më tepër lëndë djegëse radioaktive dhe meqë do të kishte një motor nxehtësie më të shpejtë, retë vulkanike do të ishin aq të trasha sa të na mbulonin të tërë Diellin, dendësia atmosferike do të rritej tej mase dhe sipërfaqja e Tokës do të përfshihej pothuajse çdo ditë nga shpërthime vullkanike dhe tërmete të njëpasnjëshme".

Pra po shohim qe ky planet ka nje rol te vecante ne univers do te thoja, po planetet e tjera?
Eshte shkruar: Ne e beme qiellin kulm (Enbija, 32), akoma dyshon nikolaos?
Ne akoma nuk jemi te njohur, per "punen" qe ben universi dhe une dua tju pyes: nese do ta kishit ne dore te shduknit te gjithe universin pos sistemit tone diellor, a do ta beje? Une jo,m sepse gjithcka ka nje qellim ne jeten e tokes!

Persa i perket krijuesit une do te doja tju pyesja: A e din nje kinez se cfare ka perdorur nje amerikan per te ndertuar nje makine pa e pare?
Normalisht qe jo, pra Zoti ne kuran na ka treguar shume gjera akoma pa i zbuluar shkenca, dhe me beso se ka edhe te tjera gjera shkencore qe ne nuk i dime, pa i vrojtuar.

Mos hajde te me tregosh per ujin dhe avullimin sepse Zoti ne kuran na e ka treguar te gjithe procesin.

Sa per shkollimin e Muhamedit alejhi selam eshte e vertetuar sepse ai ne nje fare menyre ka qene mbret...Por te mos merremi me kete.
john abraham
john abraham

78

Mesazh  Nikolaos 25.04.11 15:10

Me ato qe the nuk me bind aspak sepse ke lene shume pyetje te tjera te miat pa pergjigje. Ti bazohesh vetem ne kuran dhe s'ke asnje argument tjeter. Kurani e ka thene kete perpara...etj etj. S'eshte fakt bindes ky. A e ka thene kurani se per cfare motivi jemi krijuar ne, po satelitet, po unazat e Saturnit, asteroidet, vrimat e zeza... nga erdhi zoti....c'kuptim ka jeta e tij...pse jane shume fe....pse s'u pergjigjet njerezve....pse s'ua heq vuajtjet.... ? Po rri tani se nuk ma mbush mendjen me fraza te padobishme kuranore. Nuk dua me asnje pergjigje sepse kur nuk me binde deri tani, nuk ke mundesi te me bindesh me shume, une per vete t'i kam dhene pergjigje cdo pyetje, dhe tani perfundimin e kane dhene shume mire shkencetaret e NASA-s sepse ato jane mjeshtrat e astronomise, shiko statistikat qe kam dhene te tema tjeter. Mua nuk me duhet se cfare kane thene gjeologet, apo shkencetare te fushave te tjera...nje gjeolog eshte specialist per token jo per universin. Per universin eshte NASA dhe ne 1998 vetem 7% e tyre besonin ne Zot. Tani se pse nuk besojne shko e pyet ata. As une as ti nuk jemi me te zgjuar se ata. Ky eshte perfundimi. Specialistet e astronomise e dine me mire se kushdo.
Nikolaos
Nikolaos

249

Mesazh  john abraham 25.04.11 19:38

Ju po thoni qe une bazohem vetem ne kuran?
Me fal nikolaos, por a din te lexosh une te solla tema nga shkenca, por mesa duket ju nuk doni apo nuk dini, te na shpjegoni; mesa duket ju dini vetem ti lexoni yjet, dhe te na tregoni fatin...

Te zgjodho ty per te diskutuar kete teme, sepse mu duket personi i pershtatshem....
Ok, le te vleresoje lexuesi.

P.s- C'do pergjigje e ke marre, por me duket se sdo te lexosh,,,,ne univers cdo gje ka pjesen e saj te rendesise, si toka dhe ta shpjegova edhe me siper se c'fare rendesie ka toka..
john abraham
john abraham

78

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Empty Mbi origjinen e Universit

Mesazh  resuli 25.04.11 21:51

Pershendetje!
Per sa i perket origjines se universit ne natyre dhe ne krijesa ka mjaft argumenta dhe fakte qe faktojne krijimin prej Zotit .
Duke lexuar ne kete teme , dhe ne disa tema te tjera te forumit ,me erdhi ne mendje nje hadith i Pejgamberit s.a ,te cilin po e them me fjalet e mia.Pejgamberi s.a ka thene :"Te gjithe njerezit vjen nje dite qe futen ne xhenet pervec atij qe nuk don ".Dhe ja qe ne dynja ka dhe njerez mendjemenj , qe as xhenetin se duan .
Respekte!
resuli
resuli

5

Mesazh  Nikolaos 25.04.11 22:16

I nderuar John, perderisa disa nga frazat kuranore qe kam shkruar me te kuqe une t'i kam hedhur poshte dhe i kam argumentuar, cfare pret tjeter te kuptosh qe kurani ka plot gabime dhe nuk eshte fjala e zotit, por thjesht kopje e modifikuar e bibles? Ti do ta ndjekesh muhabetin gjate e gjate, por une mendoj se pyetjeve madhore u kam kthyer pergjigje. Per keto te tjerat pak rendesi kane. Une nuk e besoj Zotin sepse ai perveç nesh, nese ekziston, ka krijuar gjera fare fare ta padobishme, cila eshte arsyeja e ketyre gjerave? S'ka arsye konkrete. Çfare jete mund te beje nje Zot? kjo s'ka kuptim, ndaj ekzistenca e tij bie poshte ne menyre kategorike. Nese une nuk t'i kam shpjeguar mire gjerat, perveç meje, jane dhe dy a tre persona te tjere qe kane argumenta ndoshta me te forta se te miat siç jane Estilen dhe Black Angel. Mua me pelqejne shume argumentat dhe aftesia e tyre mendore. Sidomos Estilen dallohet qe eshte intelektual i theksuar sepse kjo shikohet qe i ka mbushur faqet tona me materiale me shume vlere. Une u besoj argumentave te tyre.
Nikolaos
Nikolaos

249

Mesazh  Estilen 26.04.11 10:19

A eshte zbuluar ''Grimca e Perendise''...?

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 God-particle

Shkencëtarët që punojnë në Kolajderin e madh Hadronik (Large Hadron Collider - LHC), sipas informacioneve të pakonfirmuara tani për tani, ia kanë dalur ta gjejnë të ashtuquajturën ‘Grimcë të Zotit.

Në një raport intern, që doli në publik, thuhet se një nga detektorët e kolajderit të Qendrës Evropiane për hulumtime nukleare (CERN), në afërsi të Gjenevës, ka regjistruar sinjale që do të mund të ishin Bozoni i Higsit(grimca e zotit) të cilin shkencëtarët ka kohë që e kërkojnë.

Një nga qëllimet kryesore shkencore të këtij eksperimenti është pikërisht dëshmimi i ekzistimit të Bozonit të Higsit, grimcës teorike për të cilën besohet që e ka krijuar tërë universin pas Shpërthimit të madh.

Grimca parqet pjesën kyçe të Modelit standard që përdoret në fizikë që të përshkruhet mënyra se si ndërtohen grimcat dhe atomet. Fizicientët besojnë që zbulimi i Bozonit të Higsit mund ta shpjegoj pse objektet kanë masë.

Informacionet se shkencëtarët e CERN-it kanë gjetur dëshmi për ekzistimin e Bozonit të Higsit kanë filluar të qarkullojnë pasi përmbajtja e një raporti intern u vendos në Internet, transmeton Telegrafi i Londrës.

Mirëpo, shkencëtarët, menjëherë thirrën për kujdes, sepse rezultatet e fituara nuk janë të konfrimuara mirë dhe do të mund të ishin, si shumë herë deri tani, “alarm i rrejshëm”.

Sipas raportit që u paraqit në Internet, në eksperimentin e fundit në Kolajderin e madh Hadronik janë regjistruar sinjale të cilat për nga masa dhe karakteristikat e tjera, janë të barabarta me parashikimet e Higsit.

Mirëpo, disa nga aspektet e sinjaleve nuk janë në përputhje me parashikimet, prandaj shpejtësia e krijimit të saj është disa herë më e madhe se që ishte pritur, që në anën tjetër do të mund të thoshte se është gjetur grimca për të cilën bile nuk ekzistojnë as teori.

James Gillies, zëdhënësi zyrtar i CERN-it, vërtetoi autenticitetin e raportit që është vepër e katër shkencëtarëve të cilët punojnë në eksperimentin ATLAS, të Kolajderit të madh Hadronik.

Mirëpo, ai tha se ky është vetëm një nga qindra raporte të cilat shkencëtarët rregullisht publikojnë dhe se vërtetimi i tij është në fazën fillestare të konfirmimit.

"Është tepër herët të thuhet se a ka aty fare dicka. Në eksperimentin ATLAS punojnë 3.000 shkencëtarë të cilët bashkërisht ndajnë punën e tyre analitike", theksoi Gillies, duke theksuar që çdo raport duhet të kaloj nëpër disa nivele të konfirmimit para se të shpallet si rezultat zyrtar i tërë ekipit shkencor.

http://www.livescience.com/13853-higgs-boson-signal-lhc-cern.html

p.s...

Duke marre keto lajme jo %-% te plota do ju rekomandoja te gjitheve,qe te presim ndoshta dhe disa kohe qe shkenca te vertetoje ate fakt,se kush jane autoret apo faktoret e krijimit te universit.

Ne se do arrihet te vertetohet qe eshte zoti Krijues,jam une i pari qe do bej kthesen 180 grade.Por deri tashti,meqense edhe feja thote se shkenca ka vertetuar ato qe ka shkruar Kurani,atehere le te presim rezultatet,qe shkenca ka marre persiper te vertetoje,pastaj le te fillojme reflektimet perkatese.Keshtu sic komentohet,sejcili me njohurite qe ka mbron teorine e tij.A na duhet nje albiter..? Le te presim rezultatet.
Estilen

713

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Empty Grimca e Zotit

Mesazh  john abraham 26.04.11 11:27

Fizikani Ton Weiler i Vanderbilt University, thote qe udhetimi ne kohe nuk eshte i pamundur dhe nuk thyen lidhet e fizikes..
Per udhetimin ne kohe thuhet se Përplasësi i Madh Hadron 17 milje i gjatë (LHC) me bazë të nëndheshme afër Gjenevës, mban çelësin. Teoria është se thërrmuesi më i madh në botë i atomeve mund të lëshojë përbërësin Higgs, një grimcë që mund të shfaqet para përplasjes që e ka prodhuar atë.

Ajnshtajni e anuloi hapësirën dhe kohën në “teorinë e tij të njohur të relativitetit”, në vitin 1905 kur tha: “Nuk mundemi të bëjmë fjalë për kohën dhe të lëmë pasdore hapësirën, gjithashtu nuk mundemi të bëjmë fjalë për hapësirën e të mos e marrim në konsiderim kohën. Duke marë parasysh se gjithçka lëviz, ndërsa ajo gjithçka duhet ta ketë kohën e vet… e meqë gjithçka lëviz shpejt, koha e tij e lëvizjes do të pakësohet në raport me kohën e lëvizjeve të tjera dhe do të jetë më e ngadalshme se sa e tyre...

Shembull: le të paramendojmë një raketë e cila lëviz me shpejtësi 10 nga shpejtësia e dritës në drejtim të planetit i cili është larg nesh 20 vite të dritës, domethënë në largësi prej 120 miliard miljesh dhe nëse kjo raketë arrin të kalon një distancë kohore prej 25 vitesh sipas kalendarit tonë të të llogariturit, atëherë kjo kohë e njëjtë shkurtohet në 15 vjet në raport me kozmonautët që gjenden brenda në raketë!!!

Sipas kësaj “teorie”, rruga e cila zgjat me mijëra vite sipas llogaritjes tokësore të kohës, mundet të zgjasë vetëm një ditë në raport me ekuipazhin në raketë, kuptohet nëse shpejtësia e lëvizjes i afrohet shpejtësisë së dritës.

Por a thote dicka te tille Kurani:
Jane dy vargje ne kuran qe nese do ti kishe lexuar pa e pasur idene e teorise se relativitetit do te dukeshin nje kontradite, por ne fakt nuk eshte e tille...

“Atje ngjiten engjëjt dhe Ruhi (Xhibrili) në një ditë që zgjat pesëdhjetë mijë vjet.” (Mearixh, 4)
“Ai i kordinon të gjitha çështjet prej qielli deri në tokë e pastaj të gjithë Atij do t’i shkojnë në Ditën e cila sipas llogaritjes tuaj zgjat një mijë vjet.” (Sexhde, 5)

Në ajetin e parë kuranor dita përmendet se është e gjatë pesëdhjetë mijë vjet, ndërsa në ajetin e dytë një mijë vjet, edhe pse Kurani në dy ajetet e lartëpërmendura e potencon “lëvizjen”, konkretisht të “ngjiturit”?

Zoti na ka njoftuar per te gjitha, por ne kemi nevoje te degjojme disa psikopeter sakat si, Hawking.
john abraham
john abraham

78

Mesazh  henriune 30.04.11 18:36

muli@live.be shkruajti:univerzi qysh nga zanafilla e krijimit te vet e deri me tej eshte ne zgjerim e siper.
perse zgjerohet...,
pergjigjeja eshte se univerzi eshte sikurse nje balon edhe qdo her kur i fryet balones ajo shkon e zgjerohet deri tek nje cak ku nuk dote ket me ve,d per tu zgjeruat balona dhe pelcet.
ashtu edhe univerzi zgjeroet e zgjeroet deri ne piken e fundit kur dote pelcas dhe gjitha galaktikat yjet egjithqka qe gjindet ne univerz dote shkaterroen edhe dote zhduken me kalimin e kohes dhe prap dote grumbulloen therrmijat e pelcitjes te nje madhsie sa nje ylli e prap aj yll dote pelcaj ekrijoet perseri univerz iri edhe lindin diej te rie yje te rij planeta egjithqka sikur me par.
zoti cek ne kuran ne ekrijuam(univerzim) ate edhe dota zgjerojm ate deri ne mas sa dote jet nevoja e prap dote prishet e prap dota krijom qe nga e para.
pershendetje gjithve lexuesve ndoshta juka pelqye mendimi im sepse ket ekam studijuar ne disa libra edhe gjirime filmike dokumentare ne lidhje me univerzin edhe zanafilla e saj.
Jo vlla fare. e di pse se ske kuptuar asgje nga larte.nuk mund te pelcase universi si nje balone sepse relativiteti thote qe cdo gje eshte relative dhe ajo kuantike se cdo gje qe eshte e krijuar nuk mund te shkatrrohet por vetem transformohet.nese gjithesia vazhdon te zgjerohet ka dy mundesi .ajo e para qe the ti dhe dicka tjeter qe mund te mos kete nje kulm te zgjerimit te saj por vetem te zgjerohet derisa cdo neutron te zgjerohet dhe te transformohet ne nje materie strana(e cuditshme)e pakthyeshme ne ate te meparshmen.kjo do te jete fundi i universit.une preferoj me shume te dyten,sepse kemi mundesine te ndalojme gjthcka.ndersa po te ishte ashtu sic thua ti nuk do kishim asnje shanc per ta ndaluar kete proces te pafundem ndryshe do te ishte ndaluar nga nje race tjeter e meparshme.Por ktu nga Feynman eshte ajo qe me duhej per te shtuar teorira te pafundme te menyres se zhvillimit te universit!! mendoj se une kam me shume te drejte.(pa mendjemadhezisem!)
henriune
henriune

3

Mesazh  henriune 30.04.11 18:48

john abraham shkruajti:Pershendetje Nikolaos!
Ne te vertete eshte kaq absurde qe ne te dy po bisedojme dhe kemi ngelur ne po te njejtin vend, dhe kjo nuk eshte gje e mire edhe per lexuesit e tjere...
Ne duhet te kuptohemi, qe shkenca e ka vertetuar qe universi eshte i krijuar, pse?
Perderi sa pranohet se ka pasur nje pike zero, dhe ka filluar ne zgjerim, atehere kjo eshte pune e mbaruar.
E dyta, jane gjetur gjurme te shperthimit (Big Bang), pra edhe kjo pune eshte e mbaruar.
Na ngelet vetem te vertetojme kush e beri shperthimin? Por edhe kjo eshte e mbaruar, sepse eshte vertetuar edhe nga me skeptiket se krijimi i universit ka nevoje per nje krijues; nuk po flas per ate skeptikun sakatin, qe deshtoi ne punen e tij.

Persa i perket asaj qe kam thene une, per sa i perket unazes, nuk e kisha fjalen per nje planet apo satelit, por per dicka qe eshte bere e ditur tani...me korigjo nese gaboj, por me sa njohuri kam une trupat qiellore ushtrojne nje force magnetike.
Gjeologët amerikanë Pres dhe Siver thone: "Madhësia e Tokës është aq sa duhet të jetë. Nëse do të ishte më e vogël forca tërheqëse e saj do të zvogëlohej shumë dhe nuk do të mund të mbante në ekuilibër atmosferën, e nëse do të ishte më e madhe këtë radhë forca tërheqëse e Tokës do të rritej aq shumë sa me tërheqjen që do t'i bënte disa gazeve helmuese do ta kthente atë në një atmosferë vdekjeprurëse...".
Ata shtojne: "Bërthama e Tokës është e ekuilibruar me një delikatesë shumë të madhe dhe është një motor nxehtësie i ushqyer nga radioaktiviteti... Nëse ky motor do të punonte më ngadalë, kontinentet nuk do të arrinin të kishin strukturën e sotme... Hekuri nuk do të shkrihej kurrë dhe nuk do të zbriste në bërthamën e lëngët e kështu që nuk do të formohej kurrë fusha magnetike e Tokës... Nëse Toka do të kishte më tepër lëndë djegëse radioaktive dhe meqë do të kishte një motor nxehtësie më të shpejtë, retë vulkanike do të ishin aq të trasha sa të na mbulonin të tërë Diellin, dendësia atmosferike do të rritej tej mase dhe sipërfaqja e Tokës do të përfshihej pothuajse çdo ditë nga shpërthime vullkanike dhe tërmete të njëpasnjëshme".

Pra po shohim qe ky planet ka nje rol te vecante ne univers do te thoja, po planetet e tjera?
Eshte shkruar: Ne e beme qiellin kulm (Enbija, 32), akoma dyshon nikolaos?
Ne akoma nuk jemi te njohur, per "punen" qe ben universi dhe une dua tju pyes: nese do ta kishit ne dore te shduknit te gjithe universin pos sistemit tone diellor, a do ta beje? Une jo,m sepse gjithcka ka nje qellim ne jeten e tokes!

Persa i perket krijuesit une do te doja tju pyesja: A e din nje kinez se cfare ka perdorur nje amerikan per te ndertuar nje makine pa e pare?
Normalisht qe jo, pra Zoti ne kuran na ka treguar shume gjera akoma pa i zbuluar shkenca, dhe me beso se ka edhe te tjera gjera shkencore qe ne nuk i dime, pa i vrojtuar.

Mos hajde te me tregosh per ujin dhe avullimin sepse Zoti ne kuran na e ka treguar te gjithe procesin.

Sa per shkollimin e Muhamedit alejhi selam eshte e vertetuar sepse ai ne nje fare menyre ka qene mbret...Por te mos merremi me kete.
o cun e di ti qe kane gjetur gjallesa ne arsenik.kjo e rrit propabilitetin per te gjetu gjallesa ne gjithesi me 20% me shume .une kaq them per koincidencat qe permend me lart
henriune
henriune

3

Mesazh  henriune 30.04.11 19:07

Nikolaos shkruajti:John ne fillim ke thene qe Universi eshte vertetuar se eshte krijuar,, kjo nuk eshte vertetuar perderisa nuk e pranojne shkencetaret dhe s'ka fakte konkrete vecse hipoteza me teper fetare sesa shkencore. Sa per zotin as ti s'ke si e verteton me bindje te plote dhe me ane llogjike dhe argumenta te forta shkencore. Une them qe ne e kemi krijuar zotin me fantazi dhe jo ai neve. Ti per per te mbrojtur dobine e universit shprehesh: nese mungon nje "unaze" nga ky univers mund te shkoje gjithcka keq, madje edhe vete jeta ne toke?, Kjo njehere eshte sipas mendjes tende dhe s'ka logjike sepse "unazat" qe thua ti mund te shuhen me miliona here, sa yje shuhen ne univers, sa yje gelltit vrima e zeze, a nuk jane keto "unaza" qe humbasin? ne nuk varemi nga fenomenet dhe "unazat" e universit por varemi nga planetet e sistemit tone diellor, familja jone planetare. Vetem humbja e unazave te sistemit tone diellor mund te na demtojne. Nuk e pranoj une qe evolucioni ka rene poshte edhe pse te tjeret e pranojne. Ju thoni: askush nuk e din me mire se projektuesi kete. Se pari akoma nuk kemi vertetuar nese ekziston ky projektues, te pakten ne ateistet, ndaj nuk ke pse e permend ate. Nese Dielli, Toka nuk jane krijuar kot po asteoridet dhe unazat e saturnit, apo satelitet e Jupiterit perse u krijuan? C'dobi kane? Une mendoj jane rastesi se s'ka si te jete ndryshe perderisa nuk kane dobi per ne. Ju thoni perseri:i Cili prej së larti zbret ujë dhe nëpërmjet tij bën që të rriten fruta si ushqim për ju, Ujin i nderuar John e zbret dielli dhe jo zoti, kete e dine te gjithe qe kane bere biologji. Dielli ngroh oqeanet dhe avulli ngritet ne qiell dhe nga qielli behet re dhe bie shi (njesoj si te tenxherja qe ngrohet ne zjarr, qe po t'i heqim kapakun kullon uje dhe avull".Dielli rrit dhe bimet. Pa diell s'ka jete as drite. Ju permendni perseri fjalet: Nga e dinte nje arab i pa shkolluar, se rrezet e diellit jane te demshme, por na mbron nga ato qielli? Tani i shkolluar e i pashkolluar kjo nuk dihet sakte sepse disa thone qe ai ishte bari, disa thone qe vnte nga nje familje e pasur, disa thone qe ishte tper i zgjuar, po te kishte qene teper i zgjuar ai (Muhamedi), nuk do punonte bari, por do ta kishin futur ne ndonje detyre te larte. Atij nuk i dihet mire biografia sepse nuk ka pasur historian personal qe t'i shkruante historine. Historian personal ne ate kohe kishte vetem mbreti. Pastaj as keto fjale qe thote ai nuk e vertetojne Zotin. Sa per ndarjen e tokes me qiellin, kjo eshte fjale absurde sepse toka dhe qielli te ndara jane ose jane te ngjitura, kjo nuk ka ndonje koncept llogjik. Qielli eshte vete hapesira qe si lart si poshte, si anash eshte njesoj. Dielli edhe krijon jete dhe shkaterron jete, kjo dihet. Ai e krijon bimen, pyjet por dhe i djeg ato kur nxen shume.
me fal qe te pyes.Ke lexuar ndonje gje nga ato me larte.ose me mire ke kuptuar gje?koincidenca qe ti thua dhe qe nuk na sherben neve hyn tek ajo pjesa e atij fizikantit i cili luante bateri ne strip club.lexoje kuptoje dhe flasim prape bashe.te te them dicka.e di ate teorine e re te propabilitetit.ne nje sistem kaotik ne prova relativisht te medha del e pamundura =>Abstraktja =>jeta.
po ta shpjegoj me shembull.Marrim sikur jemi vetem ne ne gjithe universin.u deshen i billiard yje per te krijuar nje sistem diellor,udeshen nje triliard sisteme diellore per te krijuar token ideale per kushte te caktuara,u deshen 2 miliard vjet pas nje bbiliard provash per nje proteine,u deshen nje miliard proteina per nje qelize.u deshen nje miliard qeliza per nje gjallese shumeqelizore dje nje milion per nje specie e me radhe .dhe ne sa miliard njerez mendon se doli ajnshtajni dhe ne sa milione njutoni dhe ne sa s.hawking.(Merr numrin edhe te njerzve qe kane vdekur eh).Nje numer ne evolucion nuk ke se ca thua.Tani me thuaj sa gjithesira duhen qe te krijohet e pershtatshmja.heh nuk dihet por ajo qe mendoj une eshte.pse quhen koincidensa kaq shumllojshmeri problemesh universale per te krijuar ate ,ose per ti vajtur afer asaj ,perfektesise jetes?sepse duhen jane pjese e saj.
kaq doja te te thoja per ato koincidensat qe ti i quan te panevojshme
henriune
henriune

3

Mesazh  Zattoo 12.10.11 23:38

Si u Krijua Universi?

A eshte universi bosh ? A ka fund? A eshte i perjetshem apo koha ka fund? Doli nga dicka apo nga asgjeja - ex nihilo? Kosmologjistet kane shtruar kete pyetje qe kur Edwin Huble zbuloi ne vitin 1929 qe universi po zgjerohet.

Per gati gjysem shekulli, teorija e pranuar ka eshte qe universi filloi nga nje shperthim i fuqishem energjie - Big Bang. Por sot nje teori e re kosmike proposon qe universi eshte nje pjese e vogel te nje hapesire shume-dimencionale dhe te gjere, dmth qe Big Bang eshte vetem nje hap ne zhvillimin e pafundte te krijimit.

Modeli Standard i Sotem

Sipas teorise se Big Bang universi u krijua nga shperthimi i nje pike nxehte, te kondensuar pafundesisht. Brenda nje pjese te shkurter te nje sekonde universi filloi te zgjerohesh (teoria e inflacionit). Pas kalimit te miljarda vjeteve galaksite, yjet dhe planetet u krijuan per shkak te ftohjesh se universit.
Sot, 13.7 miljard vjet pas shperthimit te Big Bang, pranohet hipoteza qe universi akoma jo vetem qe po zgjerohet, por edhe po shpejtesohet nen ushtrimin dhe influencen e ca forcave teper energjitike dhe misterioze.
Nese universi vazhdon te zgjerohet ne kete menyre, e ardhmja e universit duket e zeze. Yjet do te shpenzojne energjine e tyre, galakxite do te shperbehen, dhe universi do te mbetet i erret dhe pa jete pergjithmone.
Kjo teori le shume pyetje dhe nuk shpjegon se si origjinoi Big Bang dhe se cfare eksistonte para shperthimit te madh. Gjithashtu, teoria nuk shpjegon natyren e fushes se energjise misterioze qe ndikon ne rritjen e shpejtesise te universit.

Modeli Rrethanor (Ciklor)

Per t'ju drejtuar limiteve dhe paradokseve te Big Bang, kosmoligjistet Paul Steinhardt, profesor ne Princeton University, dhe Neil Turok, profesor ne Cambridge University, perpunuan nje hipoteze te re kozmologjike e cila vendos universin si nje pjese e vogel ne perberjen e gjithesise, shumica e se ciles qendron ne dimensione te tjera qe njeriu nuk mund t'i mendoj dhe pershkruaj, sepse njeriu mendon e shikon ne tre dimensione (1)gjatesi, (2)lartesi, (3)gjeresi. Universi i jone eksiston ne nje shtrese tre dimensionale e cila qendron afer nje tjeter shtrese, te padukeshme qe eksiston jashte dimensioneve qe njeriu kupton.
Cdo trilion vjet, te dy shtresat perplasen me njera tjetren dhe si pasoje krojojne nje stuhi energjie te barabarte me ate te Modelit Standart.
Ne kete Model Rrethanor universi zgjerohet, ftohet, krijohen galaksite, yjet, dhe planetet deri sa zhvillimi natyror i ketyre objekteve vjen ne fund dhe e le universin bosh. Por sipas ketij modeli, perplasja e te dy shtresave fillon perseri ciklin e krijimit nga fillimi.
Ne kete menyre, argumentohet, qe koha dhe gjithesia jane te pafundeshme, gje qe nuk gjendet ne Modelin Standart.

Hapi i Pare: Universi i Boshte

Imagjino dy shtresa dy-dimensionale. Shtresa e pare permban universin tone dhe shtresa e dyte permban nje univers tjeter (ose asgje) por eshte i padukshem dhe ne nuk e shohim dot sepse eshte jashte dimensioneve qe mund te kuptojme.
Pas ca kohe -triliona vite- ne zgjerim i afrohemi fundit ciklik kosmik ku perberja e universit tone eshte kaq e shperndare dhe e ulet sa qe hapesira eshte gati bosh. Megjithate te dy shtresa jane akoma ne levizje, edhe pse jane bosh, dhe forcat e terheqjes midis tyre i afrojne bashke.

Hapi i Dyte: Perplasja Energjitike

Gjate afrimit te shtresave, forcat e terheqjes i prishin siperfaqet dhe perberjen e te dy shtresave duke krijuar vale derisa shtresat bashkohet ne disa vende dhe ne kohe te ndryshme. Prej kesaj perplasjete te drejt-perdrejte clirohet energji e madhe.
Si prodhim te clirimit te energjise, krijohet nje univers i fillestar. Gjithashtu, forca e perplasjes shkakton te dy shtresat te shkeputen dhe te terhiqen larg njer tjetres.

Hapi i Trete: Universi i Plote

Shperthimi i mesiperm dhe universi i fillestar zgjerohet dhe ftohet, dhe krijohen valet microwave qe sot jane te dukura ne universin tone. Kronologjia e ngjarjeve eshte e njejta me ate te Modelit Standart: krijohen galaksite dhe objektet e tjera kozmike, dhe universi vazhdon te zgjerohet, e cila sot eshte e ngjashme me universin tone.

Hapi i Katert: Universi i Vjeter

Nga fundi i eres kozmike, universi eshte zgjeruar kaq shume saqe galaksite jane teper larg me njer-tjetren. Mbas trilion vjet shumica e yjeve jane shuar dhe universi eshte bosh ne pergjithesi. Por ky eshte vetem fillimi. Terheqja e shtresave kozmike eshte e vazhdueshme, e pafund dhe i perplas shtresat here pas here, duke nxitur Modeli Standardi i Sotem fillimin e vdekjes-rilindjes te universit.

Keto teori natyrisht nuk mund te provohen akoma, sepse kufizimet tona te kuptimit na pengojne te shqyrtesojme gjithesine.
Zattoo
Zattoo

600

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Empty Krijimi i universit

Mesazh  lavdim.bossi 16.11.11 10:56

Krijimi i universit

Në formën e saj standarte, teoria e Big Bengut pohon se universi ka filluar me zgjerimin e menjëhershëm të të gjitha pjesëve. Po si arritën të zgjeroheshin në të njëjtin çast, të sinkronizuar të gjitha pjesët e universit? Kush ua dha komandën atyre?

Andrei Linde, profesor kozmologjie

Një shekull më parë, krijimi i universit ishte një koncept që injorohej nga një pjesë e mirë e astronomëve. Shkak për këtë ishte koncepti i gabuar i shkencës së shekullit të 19-të ku pranohej gjerësisht ekzistenca e gjithësisë që nga pafundësia. Shumica e shkencëtarëve që studionin mbi universin duke supozuar se ndodheshin përballë me një masë lëndësh, e cila meqë ekzistonte që në infinit as nuk e merrnin mundimin ta kalonin ndërmendje për një "krijim" të universit, pra, për ekzistencën e një fillimi (të tij).

Idea mbi "ekzistencën në pafundësi" (vazhdueshmëri) ka hyrë në Perëndim së bashku me filozofinë materialiste. Kjo filozofi, e cila i ka rrënjët te Grekët e lashtë, mbron idenë se nuk ka ekzistencë tjetër veç materies dhe se universi ekziston që nga pafundësia dhe do të vazhdojë deri në pafundësi.

Kjo filozofi mbijetoi në forma të ndryshme gjatë sundimit roman dhe në Perandorinë e Vonë Romane dhe në Mesjetë, materializmi pësoi një rënie si rezultat i influencës së Kishës Katolike dhe filozofëve të krishterë. Por pas Rilindjes mes shkencëtarëve dhe filozofëve perëndimorë filloi të lindte një kuriozitet për burimet filozofike të Greqisë së lashtë. Kështu pra, filloi përqafimi i materializmit në këtë periudhë.

Ishte filozofi i shquar gjerman Imanuel Kant ai që gjatë Iluminizmit Evropian ka pranuar dhe mbrojtur materializmin. Kanti deklaronte se universi ka ekzistuar vazhdimisht dhe brenda kësaj pafundësie çdo probabilitet duhet të shihet si i mundshëm. Ndjekësit e Kantit idenë mbi një univers të pafund vazhduan ta mbronin së bashku (bashkangjitur) me materializmin.

Qysh nga fillimi i sheku-llit të 19-të edhe teza se nuk ekziston një zanafillë e universit, pra, e krijimit në një çast filloi të përqafohej gjerësisht. Kjo ideologji, e cila u përvetësua me këmbë-ngulje të madhe edhe nga materialistë dialektikë si Karl Marksi dhe Frederik Engels, arriti të avancojë deri në shekullin e 20-të.

Ideja në fjalë për një univers të pafund në çdo periudhë ka qenë e lidhur fort me ateizmin. Nuk është e vështirë për ta kuptuar pse? Sepse ekzistenca e një zanafille për universin flet për krijimin e tij nga Zoti dhe e vetmja rrugë për t'iu kundërvënë kësaj ishte dalja në skenë me pretendimin se universi ka ekzistuar gjithmonë.

Një nga ata, të cilët e përvetësuan me këmbëngulje këtë ideologji ishte Xhorxh Policer, i cili me librat që shkroi në shekullin e 20-të u bë një mbrojtës i njohur i materializmit dhe marksizmit. Në librin e tij me titull: "Parimet themelore të filozofisë", Policer duke u bazuar në modelin e "universit të përhershëm" i del kundra (krijimit) në këtë mënyrë:

"Universi është diçka e pakrijuar. Në qoftë se do të ishte e kundërta, atëherë duhet të jetë i krijuar nga Zoti në një çast të vetëm dhe duhet të jetë krijuar nga asgjëja, pra, mosekzistenca. Për të pranuar krijimin, para së gjithash duhet të pranojmë, idenë e një çasti kur universi akoma nuk ekzistonte, dhe më pas çdo gjë u krijua nga hiçi. Kjo është diçka që shkenca nuk mund ta pranojë".3

Policer ishte kundra krijimit, duke mbrojtur idenë e pafundësisë së universit, mendonte se shkenca përparonte në anën e tij. Në fakt shkenca pa kaluar shumë kohë demostroi me të vërtetë se universi ka një fillim. Dhe ashtu siç e kishte deklaruar Policeri vetë, nëse ka një krijim atëherë duhet të ketë gjithashtu një Krijues.

Zgjerimi i Universit dhe Zbulimi i Big Bengut

Vitet 1920 do të ishin shumë të rëndësishme për zhvillimin e astronomisë moderne. Në vitin 1922 fizikanti rus Aleksandër Fridman arriti të përllogarisë se sipas Teorisë së Relativitetit të Ajnshtajnit, struktura e universit nuk ishte statike (e palëvizshme) dhe do të ishte e mjaftueshme edhe një impuls i vogël të shkaktonte zgjerim apo tkurrje (të saj).

I pari person që arriti të tregojë rëndësinë e zgjidhjes së Fridmanit, ishte astronomi belg Xhorxh Lëmetrë. I bazuar në këto kalkulime, Lëmetrë deklaroi se universi kishte një fillim dhe që prej asaj zanafille vazhdon në mënyrë konseguente të zgjerohet. Përveç kësaj bëri të ditur se do të arrihej të llo-garitej edhe masa e mbetur e rrezatimit që prej kësaj pikënisjeje.

Llogaritjet teorike të këtyre shkencëtarëve nuk tërhoqën vëmendje në atë kohë por me shfaqjen e një argumenti bindës gjatë viteve 1929, si rezultat i vëzhgimeve të shumta, ranë si një bombë në botën e shkencës. Po atë vit në qendrën vëzhguese "Kalifornia Maunt Uillson", astronomi amerikan Edvin Habëll bëri një nga zbulimet më të mëdha në historinë e astronomisë.

Habëll duke studiuar qiellin me anën e një teleskopi gjigand, zbuloi se drita e yjeve çdo ditë e më tepër përthyhej drejt ngjyrës së kuqe, fundit të spektrit dhe kjo ka lidhje të drejtëpërdrejtë me distancën e yjeve nga toka. Ky zbulim tronditi të gjitha bazat e modeleve të një universi të qëndrueshëm të supozuara deri në atë kohë.

Sipas ligjeve të njohura të fizikës, spektri i rrezeve të dritës, të cilat lëvizin drejt pikës së vëzhgimit kthehen në vjollcë, ndërsa spektri i atyre rrezeve të dritës, të cilat largohen prej pikës së vëzhgimit anojnë drejt së kuqes. (E njëjtë kjo me ho-llimin e zërit të sirenës së trenit, i cili i largohet vëzhguesit.) Vëzhgimi i Habllit tregon se sipas këtij ligji, trupat qiellorë në mënyrë të vazhdueshme largohen prej nesh.

Pa kaluar shumë kohë Habëll, zbuloi diçka tjetër shumë të rëndësishme: galaktikat dhe yjet nuk largoheshin vetëm prej nesh por edhe nga njëri-tjetri. Përballë një universi ku çdo trup qiellor, në të cilin distancohen nga njëri-tjetri, i vetmi përfundim që mund të arrihet është se universi është në "zgjerim" të përhershëm.

Ky ishte një zbulim për të cilin Xhorxh Lëmetrë pati "profetizuar" pak kohë më parë, dhe një nga mendjet më të shquara të shekullit, pati shprehur diçka në lidhje me këtë 15 vjet më parë se ai.

Në vitin 1915 Albert Ajnshtajn me anë të përllogaritjeve të përfituara nga Teoria e përgjithshme e Relativitetit arriti në përfundimin se universi është një strukturë jo-statike (kështu duke i paraprirë përfundimeve të Fridmanit dhe Lëmetrit).

Por i habitur përballë këtij zbulimi Ajnshtajni, ekuacioneve të tij i shtoi edhe një faktor të ri, të cilin e emërtoi "konstante kozmologjike" që "të dilte një përgjigje e drejtë" sepse në atë kohë astronomët thonin se universi është statik dhe ai kërkoi që teoria t'i përshtatej këtij modeli. Vite më vonë konstanten kozmologjike do ta përkufizonte si, gabimi më i madh i karrierës së tij.

E vërteta mbi zgjerimin e universit, të cilën na e parashtroi Habëll, më pas do të lindte një model të ri për universin. Nëse universi është në zmadhim nëse do të kthehemi pak në kohë (në të shkuarën) do të konstatojmë një univers më të vogël, e nëse shkojmë më tej do të vërejmë "vetëm një pikë".

Duke iu mbështetur matjeve të bëra, kjo pikë, e cila përfshinte të gjithë materien e universit, do të kishte një vëllim zero për shkak të forcës të madhe tërheqëse (gravitetit). Kështu që universi duhet të jetë shfaqur me shpërthimin e kësaj pike me vëllim zero. Ky shpërthim u quajt "Big Beng" (Shpërthimi i Madh) dhe ekzistenca e tij në mënyrë të përsëritur pohohet nga faktet e vërejtura.

Big Beng tregoi një të vërtetë shumë të madhe: Të thuash që diçka ka zero volum është njësoj sikur të thuash është "Hiç". I gjithë universi është krijuar nga ky "hiç". Dhe për më tepër ky univers ka një fillim në të kundërt me pikëpamjen e materialistëve që mbështesin se "universi ka ekzistuar nga pafundësia".

''Eshte shume interesante se e tere gjithesia bene levizje te panderprera dhe te gjitha rruget e tyre pa penguar njera tjetren dhe sigurisht qe dikush kujdeset per kete univers gjigant'' NEIL AMSTRONG
lavdim.bossi

27

Mesazh  Dimitrov Xhunga 17.11.11 16:27

Si eshte krijuar UNIVERSI?
Kjo eshte pyetja me fondamentale ne astronomine moderne.Shkencetaret i kane shtruar vetes detyre te zgjidhin kete pyetje me nje pergjigje shkencore.Ne eksperimentin LHC prane CERN ne Zvicer do te perplasen protonet ,me nje shpejtesi te perafert me ate te drites me qellim kerkimin e grimcave me elementare prej te cilave eshte krijuar universi.
Teoria qe mbizoteron sot eshte ajo e Big-Bangut.Sipas kesaj teorie cdo gje filloi ne nje pjese shume te vogel te sekondes ekzaktesisht ne 10-43 sekondash.C'kishte para kesaj askush nuk e di kete.Temperatura e UNIVERSIT arrinte ne 10 32 0 C dhe e gjithe kjo qendronte ne nje sfere me diameter prej 1/1000 pjese te centimetrit.Ne te zoteronte zbrazeti e cila nuk ishte e qete dhe e palevizshme por nje hapesire me jete dhe plot energji.Kjo ishte emergjia e vakumit.Ora kozmike troket ne 10 -32
te sekondes dhe Universi shperthen duke zvogeluar dendesine dhe nxehtesine e tij.Formohen grimcat e para te cilat jane quarket (ndertuesit themelore te materies) elektronet (berthamat mbjellese te elektricitetit) dhe neutronet(grimcat neutrale elementare te pangarkuara pa ose me nje mase shume te vogel) te shkembyera nga zbrazetira dhe bashkeperzihen me nje det fotonesh(berthama mbjellese te drites).Ne te njejten kohe paraqitet edhe antimateria.Perplasjet vazhdojne dhe koha arrin ne 1/1000000 pjese te sekondes.UNIVERSI arrin masen e sistemit te sotem diellor dhe temperatura arrrin 10000 miliard 0 C.Ne vazhdim qarqet lidhen ne tre grupe dhe formojne protone dhe neutrone.Si lidhes i tyre sherbeu berthama shume e forte.Pas pak minutash protonet dhe neutronet bashkohen duke formuar berthamat e para qe jane heliumi
dhe hidrogjeni.UNIVERSI tashme i mbushur me berthama te hidrogjenit e te heliumit nga elektronet,protonet dhe fotonet zgjerohet gjithnje e me shume dhe temperatura nis e bie.Forcat elektromagnetike lejojne te krijohen atomet e hidrogjenit e te heliumit.Lidhja e elektronove ne atome nuk pengon me levizjen e lire te fotoneve.UNIVERSI deri tani i padukshem behet i dukshem e transparent.Fotonet nisin te krijojne rrezatimin e universit.Meqe tanime universi ka atome te hidrogjenit dhe heliumit krijohet mundesia e formimit te strukturave me komplekse.Me ndihmen e forcave te renda nisin e formohen galaksite e brenda tyre paraqiten yjet.Nje prej ketyre yjeve eshte edhe dielli yne dhe toka eshte nje nga 8 planete e sistemit tone diellor si dhe i vetmi deri tani qe ka jete te ndergjegjshme e cila mund te vertetoje formimin e gjithesise.
Dimitrov Xhunga
Dimitrov Xhunga

100

Mesazh  Dimitrov Xhunga 17.11.11 22:23

Universi permban cdo gje perceptohet fizikisht, ne teresine e hapesires dhe kohes, dhe te gjitha format e materies dhe energjise. Fjala Universi eshte percaktuar si zakonisht dhe perfshin cdo gje. Megjithate, duke perdorur nje perkufizim alternativ, disa kozmologe kane spekuluar, se Universi perbehet nga zgjerimi i hapesires, dhe eshte vetem nje nga shume spekullimet, te cilat jane quajtur kolektivisht multiverse .Vezhgimet e pjeseve te vjetra te gjithesise (te cilat jane shume larg) sugjerojne se Universi eshte qeverisur nga te njejtat ligje fizike dhe konstante ne te gjithe shtrirjen e madhe te tij.Megjithate ne teori mund te kete shume Universe te krijuar dhe ndoshta secili me konstante te ndryshme fizike.

Ne historine e regjistruar, disa Kozmologe kane propozuar llogarine per vrojtimet e Universit. Astronomet e shekujve te kaluar kane propozour se Universi permban nje hapesire te pafund dhe ka ekzistuar perjetesisht. Me kalimin e shekujve, verejtjet e sakta dhe teorite e permiresuara cuan teorite ne modelin heliocentrik te Kopernikut dhe modelin Njutonian te Sistemit Diellor. Permiresimet e metejshme ne astronomi kane cuar ne realizimin, qe Sistemi Diellor eshte krijuar ne nje galaktike e perbere nga miliona yje, i cili eshte Milky Way-Rruga e Qumeshtit, dhe se galaktikat e tjera ekzistojne jashte tij. Studimi i kujdesshem i shperndarjes se ketyre galaktikave dhe linjat e tyre spektrale kane cuar ne shume teori moderne. Zbulimet dhe ndryshimet e sfondit kozmik te rrezatimit mikrovale, tregojne se Universi po zgjerohet dhe me sa duket kishte nje fillim. Sipas modelit mbizoterues shkencor rreth Universit, i njohur si Big Bang, Universi u zgjerua nga nje faze teper te nxehte, te dendur e quajtur Epoka Planck, ne te cilen u perqendrua energjia e Universit. Qe prej epokes Planck, Universi eshte zgjeruar ne formen e tanishme, ndoshta me nje periudhe te shkurter (me pak se 10-32 sekonda) e inflacionit kozmik.

Disa masa te pavarura eksperimentale mbeshtesin kete zgjerim teorik dhe, ne pergjithesi, teorine e Big Bangut. Vezhgimet e fundit tregojne se ky zgjerim eshte pershpejtuar per shkak te energjise se erret, dhe se shumica e lendes ne Univers mund te jete ne nje forme, qe nuk mund te zbulohet nga instrumentet e pranishme. Interpretime aktuale nga vezhgimet astronomike tregojne se mosha e Universit eshte 13,73 miliard vjet, dhe se diametri i Universit eshte i dukshem te pakten 93000000000 vjet drite. Sipas relativitetit te pergjithshem, hapesira mund te zgjerohet me shpejt se shpejtesia e drites, edhe pse ne mund te shikojme vetem nje pjese te vogel te Universit per shkak te kufizimit te imponuar nga shpejtesia e drites. Realiteti dhe Fizika tregojne qe Universi eshte percaktuar si cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar, dhe do te ekzistoje. Sipas ketij perkufizimi dhe te kuptuarit tone te pranishem, Universi perbehet nga tre elemente : hapesire, kohe dhe energji. Te tre elementet e Universit korrespondojne me perafersi me idete e shkencetareve.

Nje teori e thjeshte eshte nje grup i flluskave te sapunit, ne te cilen vezhguesit qe jetojne ne nje flluske sapuni nuk mund te nderveprojne me ata qe jane ne flluskat tjera te sapunit. Sipas nje terminologjie te perbashket, secila nga flluskat e sapunit perbejne pjesen e hapesires qe eshte lene te kuptohet si Universi. Mbledhja e te gjitha ketyre teorive eshte e quajtur multiverse. Ne parim Universet e tjera mund te kene dimensione te ndryshme te hapesires kohes dhe energjise, edhe pse mundesite jane aktualisht spekulative. Sipas teorive te pergjithshme, disa rajone te hapesires nuk mund te pershkojne dhe vet Universin, per shkak te pafundesise se shpejtesise se drites dhe zgjerimin e vazhdueshem te hapesires. Per shembull, mesazhet radioskopike te derguara nga Toka nuk do te arrinin kurre ne disa rajone te hapesires edhe sikur Universi te jetonte gjithmone. Theksojme se ato rajone te largeta te hapesires jane pjese e realitetit sa me shume qe ne i perkushtohemi, por ne nuk mund te pershkojme te gjithe thellesine e hapesires.

Te thuash te drejten, Universi i dukshem varet nga vendndodhja e vezhguesit. Megjithate edhe udhetimi me i shpejte nuk mund te jete ne gjendje per te pershkuar te gjithe pjesen e hapesires. Ne menyre tipike, universi i dukshem shihet nga pika jone e favorshme ne Milky Way Galaxy= Rruga e Qumeshtit. Universi i dukshem, mosha e struktures , dhe bolleku i elementeve kimike eshte shume i madh dhe ndoshta i pafund , pavarsisht qe tani ne e dime qe hapesira e Universit eshte rreth 93000000000 vjet drite. Diametri i nje Galaktike tipike eshte vetem 30.000 vjet-drite, dhe distanca midis dy galaktikave fqinje eshte vetem 3.000.000 vjet drite. Galaktika jone Milky Way=Rruga Qumeshtit eshte rreth 100.000 vjet drite ne diameter. Galaktika me e afert me tonen eshte Andromeda, e vendosur afersisht 2.500.000 vjet drite larg. Ne Univers ka me shume se 100.000.000.000 Galaktika. Galaktikat tipike shkojne nga ato te vogla me me pak se 10.000.000 yje deri ne gjigandet me 1.000.000.000.000 trilion yje.

Fjala Univers rrjedh nga fjala e vjeter Franceze Univers, e cila ne kthim rrjedh nga fjala Latine Universum. Fjala Latine ishte perdorur nga Cicero dhe me vone ne latinisht. Fjala Latine rrjedh nga Unvorsum qe do te thote tkurrje poetike, fillimisht e perdorur nga Lucretius ne Librin IV (Paragrafi 262) e De rerum natura (Mbi natyren e gjerave) - i cili lidh un, uni forme te kombinuar e 'unus, ose "nje me vorsum. Lucretius perdori fjalen ne kuptimin, cdo gje e mbeshtjelle ne nje, dhe, cdo gje qe bashkohet ne nje.

Nje interpretim alternativ i unvorsum eshte "gjithcka rrotullohet si nje" ose "gjithcka rrotullohet nga nje". Ne kete kuptim, ajo mund te konsiderohet nje perkthim e fjales greke per universin, περιφορά. Kjo fjale greke i referohet modelit te hershem grek per Universin. Sipas Aristotelit rrotullimi i sferes se jashtme ishte pergjegjes per levizjet dhe ndryshimin e cdo gjeje brenda. Kjo ishte e natyrshme per greket te cilet supozuan se Toka ishte e palevizshme dhe se qiejt qarkullonin rreth Tokes.

Termi me i zakonshem per universin, ne mesin e filozofeve te lashte grek ishte τὸ πᾶν (Te gjitha), e definuar si e gjithe materia (τὸ ὅλον) dhe e gjithe hapesira (τὸ κενόν). Sinonime te tjera per universin ne mesin e filozofeve te lashte grek perfshinin κόσμος (do te thote ne bote, kozmologji) dhe φύσις (kuptimi i natyres, nga e cila rrjedh fjala fizike). [Sinonime te njejta jane gjetur edhe ne autoret Latine, (totum Mundus, natura), dhe vazhduan te mbijetojne edhe ne gjuhet moderne, si p.sh, fjalet gjermane Das, Weltall, dhe Natur. Sinonime te njejta jane gjetur edhe ne gjuhen angleze, te tilla si everything (cdo gje), kozmos (kozmologji), The world (bota), dhe Nature (natyra).

Perkufizimi me i gjere i universit mund te gjenden ne Naturae De Divisione nga filozofi mesjetare dhe teologu Johannes Scotus Eriugena. Koha nuk eshte konsideruar ne perkufizimin e Eriugena-s, pra, perkufizimi i tij perfshin cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar dhe do te ekzistoje, si dhe cdo gje qe nuk ekziston, nuk ka ekzistuar dhe kurre nuk do te ekzistoje. Ky perkufizim nuk u miratua nga shumica e filozofeve te vone, por dicka jo krejtesisht e ndryshme u rishfaq ne fiziken kuantike. Natyrisht, nje eksperiment mund te kete vetem nje rezultat, dhe vetem nje i tille eshte bere real, permes procesit misterioz te matjes kuantike, e njohur edhe si renia e funksionit valor. Ne kete kuptim te mire-percaktuar matematike, edhe ajo qe nuk ekziston mund te ndikoje ne ate qe ekziston.

Zakonisht, universi eshte percaktuar si cdo gje qe ekziston, ka ekzistuar, dhe do te ekzistoje. Sipas ketij percaktimi dhe te kuptuarit tone te tanishem, universi perbehet nga tre elemente: hapesire dhe kohe, te njohur se bashku si space-time apo vakum, kurse energjia ose sic njihet ndryshe matter eshte elementi i trete i cili ka nje lidhje te forte me hapesiren dhe kohen. Te tre elementet e universit (hapesire-kohe, ceshtja-energjise, dhe ligj-fizikes) korrespondojne afersisht me idete e Aristotelit. Ne librin e tij Fizika (Φυσικῆς), Aristoteli ndau (τὸ πᾶν - cdo gje) ne tre elemente afersisht te ngjashem me: Ceshtja e Energjise/Matter (gjeja te cilen eshte bere universi), forma (marreveshje ceshtja e energjise ne hapesire), dhe ndryshimi (si eshte krijuar ceshtja energjise, shkaterrimi ose ndryshimi ne pronat e saj). Filozofet e vone, te tille si Lucretius, Averroes, Avicena dhe Baruch Spinoza ndryshuan keto ndarje, per shembull, Averroes dhe Spinoza dalloji naturans natura (parimet aktive te funksionimit te universit) nga naturata natura, elementet pasive.

Madhesia, Mosha, Permbajtja, Struktura, dhe Ligjet

Universi eshte jashtezakonisht i madh dhe ndoshta i pafund ne vellim. Rajoni i dukshem nga Toka (universi i dukshem), eshte nje sfere me nje rreze prej rreth 46 miliarde vjet drite. Ne krahasim, diametri i nje galaktike tipike eshte vetem 30.000 vjet-drite, dhe distanca midis dy galaktikave tipike fqinje eshte vetem 3 milion vjet-drite. Si shembull, rruga e qumshtit - e jona eshte rreth 100.000 vjet drite ne diameter , dhe galaktika me e afert me tonen eshte, Andromeda dhe eshte e vendosur rreth 2.5 milion vjet drite larg. Ne Univers ka mbi 100 miliard galaktika te dukshme. Galaktikat tipike varjojne nga ato (xhuxhe - dwarf) me me pak sa dhjete milione yje, deri ne gjigandet me miliarda yje.

Ceshtja e matteries eshte e perhaur ne menyre te njejte ne te gjithe universin. Matteria e universit eshte e perhapur edhe isotropikale, qe do te thote se nuk ka drejtim te vezhgimit, dhe cdo rajon i qiellit ka afersisht te njejten permbajtje. Universi eshte i perbere gjithashtu me nje rrezatim mikrovale, me nje spekter te ekuilibrit termik, afersisht 2,725 kelvin = kelvin eshte njesi matese. Hipoteza se universi ne shkalle te gjere eshte homogjen, eshte i njohur si parimi kozmologjik, e cila eshte mbeshtetur nga vezhgimet astronomike.

Dendesia e tanishme e pergjithshme e universit eshte shume e ulet, rreth 9,9 × 10-30 gram per centimeter kub. Kjo mase e energjise perbehet nga 73% energji e erret, 23% matterie e ftohte, dhe 4% nga nje energji e zakonshme. Dendesia e atomeve eshte ne rendin e nje atomi hidrogjen i vetem per cdo kater metra kub te vellimit. Pronat e energjise se zeze dhe te materies se zeze jane kryesisht te panjohura. Matteria e zeze, si ceshtje e zakonshme, punon per te ngadalesuar zgjerimin e universit, dhe nga ana tjeter, energjia e erret e pershpejton zgjerimin e tij.

Vleresimi i sakte i moshes se universit eshte 13,73 Miliard vjec, bazuar ne vezhgimet e rrezatimit te sfondit kozmik mikrovale. Vleresimet e Pavarur (ne baze te matjeve te tilla si takimi radioaktiv) bien dakord, edhe pse ata jane me pak te sakte, duke filluar nga mosha 11.2 miliard vjec deri ne 13.15 miliard vjec. Universi nuk ka qene i njejte ne cdo kohe ne historine e tij, pershembull, popullsite relative te quasareve dhe galaktikave kane ndryshuar, dhe hapesira vete duket qe eshte zgjeruar. Kjo llogari zgjerimi bazohet tek menyra se si shkencetaret mund te vezhgojne driten e nje galaktike qe ndodhet 30 miliard vjet drit larg. Ne qofte se drita ka udhetuar per 13 miliarde vjet, hapesira ne mes tyre eshte zgjeruar per shkak te zgjerimit te vet Universit. Ky zgjerim eshte ne perputhje me vezhgimin se drita nga galaktikat e largeta ka qene redshifted=Zhvendosje e kuqe. Shkalla e ketij zgjerimi hapesinor eshte pershpejtim, bazuar ne studimet e llojit supernova la, dhe te vertetuar nga te dhena te tjera.

Fraksionet relative te elementeve kimike te ndryshme - ne vecanti atomet e lehta si, deuterium, hidrogjen dhe helium jane te njejta ne te gjithe universin dhe tere historine e tij. Universi duket te kete me teper matterie se sa antimattiere, nje asimetri kjo ne lidhje me verejtjet e shkeljes. Universi nuk ka perberje ose shkarkime elektrike, dhe per kete arsye graviteti eshte bashkeveprimi dominues ne gjatesine kozmologjike.

Grimcat elementare prej te cilave eshte ndertuar Universi. Gjashte leptons dhe gjashte quarks perbejne shumicen e ceshtjes, per shembull, protonet dhe neutronet e berthamave atomike jane te perbere nga quarks, dhe kudo eshte i pranishem nje elektron lepton. Keto grimca bashkeveprojne nepermjet bosons mates te treguar ne rreshtin e mesem, secili korrespondues i nje lloj te vecante shkalle simetrise. Boson i Higgs (ende pa u vene re), besohet te jape mase ne grimcat me te cilat eshte i lidhur. Graviton-i, nje Boson mates i supozuar graviteti, nuk eshte i shfaqur.

Universi duket se ka nje vazhdimesi te qete hapesire-kohe te perbere nga 3 dimensione hapesinore dhe nje dimension kohore (koha). Ne mesatare, hapesira ​​eshte verejtur te jete pothuajse e sheshte (Perkulje afer zeros), qe do te thote se Gjeometria Euklidiane eshte e eksperimentuar me saktesi te larte ne pjesen me te madhe te Universit. Hapesira dhe Koha gjithashtu kane dhe nje topologji te lidhur, te pakten ne shkallen e gjatesise se dukshme te Universit. Megjithate, vezhgimet e tanishme nuk mund te perjashtojne mundesite se Universi ka dimensione dhe se hapesira dhe koha kane me shume topologji globale, te lidhur me, analogjine dhe topologjine cilindrike ose toroidalin e hapesirave dy-dimensionale.

Universi duket se sillet ne nje menyre qe rregullisht ndjek nje sere ligjesh fizike dhe konstant. Sipas Modelit Standard mbizoteruese te fizikes, te gjithe materiet perbehen nga tre breza te leptons dhe quarks, secila nga te dyja jane fermions. Keto grimca elementare nderveprojne me se shumti nepermjet tre nderveprimesh themelore: nderveprimit electroweak i cila perfshin elektromagnetizmin dhe forcen e dobet berthamore; forca e fuqishme berthamore e pershkruar nga kromodinamike kuantike; dhe graviteti, i cili eshte me se miri i pershkruar per momentin nga relativiteti i pergjithshem. Dy nderveprimet e para, mund te pershkruhent nga fusha e rinormalizuar e teorise kuantike, dhe jane ndermjetesuar nga bosons mates qe korrespondojne me nje lloj te vecante te simetrise se vleresuar. Nje teori e rinormalizuar kuantike e fushes se relativitetit te pergjithshem nuk eshte arritur ende, edhe pse forma te ndryshme te fije teorish duken premtuese. Teoria e relativitetit special besohet se mban te gjithe universin, me kushtin qe shkallet hapesinore dhe kohore kane kohezgjatje mjaft te shkurter; perndryshe, me teper nga teoria e pergjithshme e relativitetit. Nuk ka asnje shpjegim per vlera te vecanta qe konstantet fizike duken se mbajne te gjithe universin tone, te tilla si h-ja konstante Planck ose ligjet e gravitacionit te vazhdueshem G. Disa ligje te konservimit jane identifikuar, te tilla si ruajtja e ngarkeses, momenti, momenti kendor dhe energjia; ne shume raste, keto ligje te ruajtjes mund te lidhen me simetrine apo identitetet matematikore.

Krijimi

Shume modele te kozmosit (kozmologjite) dhe (Kozmogonite) origjina e tij kane qene propozuar, ne baze te te dhenave te atehereshme ne dispozicion dhe konceptimit te universit. Historikisht, kozmologjite dhe Kozmogonite u bazuan ne rrefimet e perendive duke vepruar ne menyra te ndryshme. Teorite e nje universi te papercaktuar te qeverisur nga ligjet fizike jane propozuar me pare nga greket dhe indianet. Gjate shekujve, permiresime ne vezhgimet astronomike dhe teorite e levizjes dhe gravitetit kane cuar ne pershkrimin gjithnje e me te sakte te universit. Epoka moderne e kozmologjise filloi me 1915 me teorine e pergjithshme te relativitetit te Albert Einstein, e cila beri te mundur te parashikohej ne menyre sasiore origjina, zhvillimi, dhe percaktimi i universit ne teresi. Teorite me moderne te pranuara te kozmologjise jane te bazuara ne relativitetin e pergjithshem dhe, me konkretisht, i parashikuari Big Bang, megjithate, ende jane te nevojshme matje me te kujdesshem per te percaktuar se cila teori eshte e sakte.

Shume kultura kane histori qe pershkruajnw origjinen e botes, te cilat mund te grupohen perafersisht ne llojet e zakonshme. Ne nje lloj histori, bota eshte lindur nga nje veze e botes, tregime te tilla perfshijne poeme epike finlandeze Kalevala, historine kineze e Pangu ose Brahmanda Purana indiane. Ne histori lidhur me kete, ideja krijimit eshte shkaktuar nga nje njesi e vetme qe buron ose prodhon dicka nga ai, ose veten, si ne konceptin e budizmit tibetian e Adi-Buda, historia e lashte greke e Gaia (Nena Toke), perendeshe mit Azteke Coatlicue, historia e lashte egjiptiane e zotit Atum, ose tregimi i krijiminit te Zanafillws. Ne nje lloj tjeter tregimi, bota eshte krijuar nga bashkimi i hyjnive meshkuj dhe femra, si ne historine e Maori, Rangi dhe Papa. Ne histori te tjera, universi eshte krijuar nga hartimi i tij nga materialet para-ekzistuese, te tilla si trupi i nje perendie te vdekur - si nga Tiamat ne epike babilonase Enuma Elish ose nga gjigandi Ymir ne mitologjine skandinave - ose nga materialet kaotike, si Izanagi dhe Izanami ne mitologji japoneze. Ne histori te tjera, gjithesia buron nga parimet themelore, te tilla si Brahman dhe Prakrti, ose yin dhe yang te Tao.

Modelet filozofike

Prej shekullit te 6 p.e.s, filozofet greke te para-Socratit, zhvilluan modelet filozofike me te hershme te njohura te universit. Filozofet me te hershem greke vune ne dukje se paraqitjet mund te mashtrojne, dhe kerkuan te kuptojne realitetin themelor pas paraqitjeve. Ne vecanti, ata vune ne dukje aftesine e materies per te ndryshuar forme (p.sh., akulli ne uje ne avull) dhe disa filozofe propozuan qe te gjitha materialet ne dukje te ndryshme, te botes (dru, metal, etj) jane te gjitha forma te ndryshme te nje materiali te vetem , (arche_. I pari qe e beri kete ishte Thales, i cili e quajti kete material uje. Pas tij, Anaximenes e quajti ate ajer, dhe parashtroi se duhet te kete forca terheqese dhe shtytese qe i shkaktojne (arche) te kondesohet apo te ndahet ne forma te ndryshme. Empedocles propozoi qe materialet e shumta themelore ishin te nevojshme per te shpjeguar diversitetin e universit, dhe propozoi qe te gjitha kater elementet klasike (toka, ajri, zjarri dhe uji) ekzistonin, megjithese ne kombinime dhe forma te ndryshme. Kjo teori e kater elementeve u miratua nga shumica e filozofeve te mevonshem. Disa filozofe para Empedocles mbrojten me pak gjera materiale per teorine e (ARCHE). Pitagora besonte se te gjitha gjerat ishin te perbere nga numrat, ndersa studenti i Thales , Anaximander, propozoi qe cdo gje ishte e perbere nga nje substance kaotike e njohur si Apeiron, qe perafersisht korrespondon me konceptin modern te nje shkume kuantike. Modifikime te ndryshme te teorise se Apeiron jane propozuar, vecanerisht ajo e Anaxagoras, i cili propozoi qe materia e ndryshme ne bote u shkeput nga nje Apeironi i shpejte rrotullues, vene ne levizje nga parimi i Nous. Filozofe te tjere, me se shumti Leucippus dhe Democritus, propozuan qe universi ishte i perbere nga atomet te pandashme qe levizin ne hapesiren ​​boshe, ne vakum. Aristoteli e kundershtoi kete pikepamje per arsye se rezistenca e levizjes rritet me densitetin, pra, hapesira ​​boshe nuk duhet ti ofroje asnje rezistence levizjes, duke cuar ne mundesine e shpejtesise se pafundme.

Edhe pse Heraclitus argumentoi per ndryshimin e perjetshem, Parmenides pothuajse bashkekohesi i tij beri sugjerimin radikal se gjithe ndryshimi eshte nje iluzion, se realiteti i vertete themelor eshte perjetesisht i pandryshueshem dhe i nje natyre te vetme. Parmenides e shenoi kete realitet si (Nje). Teoria e Parmenides dukej e pabesueshme per shume greke, por Zeno, studenti i tij e sfidoi ate me disa paradokse te njohura. Aristoteli u perpoq te zgjidhte keto paradokse duke zhvilluar nocionin e nje permbajtjeje pafundesisht te ndashme, dhe duke e aplikuar ate ne hapesire ​​dhe kohe. Filozofi indian, (Kanada), themelues i shkolles Vaisheshika, zhvilloi nje teori atomesh dhe propozoi qe drita dhe nxehtesia ishin varietete te substancave te njejta. Ne shekullin e 5-te, filozofi budist atomist Dignga propozoi qe atomet ishin pika e mesme, jo kohezgjatese, dhe te perberanga energjia. Ata mohuan ekzistencen e materies se konsiderueshme dhe propozuan se levizja perbehej nga shkrepje te castit te nje rrjedhe te energjise. Teoria e finitism it te perkohshem ishte frymezuar nga doktrina e krijimit ndare nga 3 religjionet abrahamike, Judaizmi, Krishterimi dhe Islami. Filozofi i krishtere, John Philoponus, paraqiti argumente filozofike kunder nocionit te lashte grek e nje te kaluare te pafund. Argumentet e Philoponus kunder nje te kaluare te pafund jane perdorur nga filozofi i hershem musliman, Al-Kindi (Alkindus), filozofi cifut, Saadia Gaon (Saadia ben Joseph), dhe teologu musliman, Al-Gazali (Algazel). Ata perdoren dy argumente logjike kunder nje te kaluare te pafund, duke e pare argumentin nga pamundesia e ekzistences se nje pafundesie te vertete, i cili thote

Nje pafundesi aktuale nuk mund te ekzistoje.
Nje regres i pafund kohor i ngjarjeve eshte nje pafundesi e vertete.
Nje regres i pafund i perkohshem i ngjarjeve nuk mund te ekzistoje.

Argumenti i dyte, argumenti nga pamundesia e perfundimit te nje pafundesie te vertete me shtesa te njepasnjeshme, thote:
Nje pafundesi e vertete nuk mund te perfundohet nga shtesa e mepaseshme.
Seria kohore e ngjarjeve te kaluara ka qene e plotesuar me shtesa te njepasnjeshme.
Seria kohore e ngjarjeve te kaluara nuk mund te jete e nje pafundesie te vertete.

Te dy argumentet jane miratuar nga filozofet dhe teologet e vone krishtere, si dhe argumenti i dyte ne menyre te vecante u be me i njohur pasi u miratua nga Immanuel Kant ne tezen e tij te antinomise te lidhur me kohen.

Modelet Astronomike

Modele Astronomike te universit jane propozuar menjehere pasi astronomia filloi me astronomet babilonas, te cilet e shihnin universin si nje disk te sheshte lundrues ne oqean, dhe kjo perben premisen per hartat e hershme greke, si ato te Anaximander dhe Hecataeus. Filozofet greke me vone, duke respektuar levizjet e trupave qiellor, ishin te shqetesuar me modelet e zhvillimit te universit bazuar me thellesisht ne prova empirike. Modeli i pare koherent ishte propozuar nga Eudoxus e Cnidos. Sipas ketij modeli, hapesira dhe koha jane te pafundme dhe te perjetshme, Toka eshte sferike dhe e palevizshme, dhe e gjithe ceshtja tjeter eshte e kufizuar te rrotullohej si sfere koncentrike. Ky model ishte perpunuar nga Callippus dhe Aristoteli, dhe u soll ne marreveshje gati te persosur me vezhgimet astronomike nga Ptolemeu. Suksesi i ketij modeli eshte kryesisht per shkak te faktit matematikor qe cdo funksion (si pozicioni i nje planeti) mund te zberthehet ne nje sere funksionesh rrethore (modes-i i Furierit). Megjithate, jo te gjithe shkencetaret greke pranuan modelin gjeocentrik te universit. Filozofi Pitagorean, Philolaus merrte si te mireqene se ne qender te universit ishte nje "zjarr qendror" rreth te cilit Toka, Dielli, Hena dhe planetet do te rrotulloheshin ne levizje rrethore uniforme. Astronomi greek, Aristarku i Samos, ishte individi i pare i njohur qe propozoi nje model heliocentrik te universit. Edhe pse teksti origjinal ka humbur, nje reference ne librin e Arkimedit ‘Llogaritesi Sand’ e pershkruan teoria heliocentrike e Aristarkut .

Arkimedi shkruajti:

Ju Mbreti Gelon jeni i vetedijshem, universi eshte emri i dhene nga shumica e astronomeve ne sferen, qendra e se ciles eshte qendra e Tokes, ndersa rrezja e tij eshte e barabarte me vije te drejte ne mes te qendres se Diellit dhe qendres se tokes. Kjo eshte llogaria e zakonshme sic e keni degjuar nga astronomet. Por Aristarku, ka sjelle nje liber te perbere nga hipoteza te caktuara, ku me sa duket, si pasoje e supozimeve te bera, se universi eshte shume here me i madh se sa universi i permendur. Hipotezat e tij jane qe yjet fikse dhe dielli te mbeten te paprekur, se Toka rrotullohet rreth Diellit ne perimetrin e rrethit, Dielli shtrihet ne mes te orbites, dhe se sfera e yjeve fikse, ndodhet rreth te njejtes qender si dielli, dhe eshte aq e madhe sa rrethi ne te cilin ai presupozon qe Toka mban nje pjese te distances se yjeve fikse.

Aristarku keshtu besonte se yjet ishin shume larg, dhe e pa kete si arsye pse nuk kishte asnje parallax te dukshem, qe eshte, nje levizje e vezhguar e yjeve ne lidhje me njeri-tjetrin sic Toka levizte rreth Diellit. Yjet jane ne fakt shume me larg se distanca qe eshte supozuar pergjithesisht ne koherat e lashta, e cila eshte arsyeja pse parallax-i yjor zbulohet vetem me teleskope. Modeli gjeocentrik, ne perputhje me parallax-in planetar, ishte supozuar te ishte nje shpjegim per jo observimin e fenomenit te paraleleve ne parallaxin yjor. Refuzimi i pikepamjes heliocentrike dukej shume i forte, si pasazhi i meposhtem nga sugjerimet e Plutarch (ne fytyren e dukshme ne Orbiten e Henes):

Cleanthes [bashkekohes i Aristarkut dhe kreu i stoikeve] mendoi se ishte detyre e grekeve per te paditur Aristarkun e Samos per kryerjen e mekatit per venien ne levizje te Vatres se universit [dmth token],. . . supozuar qe qielli te mbetej ne pushim dhe toka qe rrotullohej ne nje rreth te zhdrejte, ndersa ajo rrotullohej, ne te njejten kohe, rreth aksit te saj.

Astronomi tjeter i vetem nga antikiteti i njohur me emrin qe mbeshteti modelin heliocentrik te Aristarkut ishte Seleucus i Seleucias, nje astronom babilonas i helenizuar i cili jetoi nje shekull pas Aristarkun. Sipas Plutarch, Seleucus ishte i pari qe provoi sistemin heliocentrik me ane te arsyetimit, por nuk eshte e njohur ajo qe ai perdori si argumente. Argumentet e Seleucus "per nje teori heliocentrike kishin te benin ndoshta me fenomenin e batices. Sipas Strabos (1.1.9), Seleucus ishte i pari qe thonte se baticat jane per shkak te terheqjes se Henes, dhe se lartesia e batices varet nga pozicioni i henes ne lidhje me Diellin. Nga ana tjeter, ai mund te kete provuar teorine heliocentrike duke percaktuar kosntanten e nje modeli gjeometrik dhe duke zhvilluar metoda per te llogaritur pozicionet planetare duke perdorur kete model, ashtu sic beri Nikola Koperniku me vone ne shekullin e 16. Gjate Mesjetes, modelet heliocentrike mund te kene qene propozuar edhe nga astronomi indian, Aryabhata, dhe nga astronomet persiane, Albumasar dhe Al-Sijzi.

Modeli i Aristotelit u pranua ne boten perendimore, per rreth dy mijevjet, deri sa Koperniku ringjalli teorine e Aristarkut, qe te dhenat astronomike mund te shpjegohen me pelqyeshem ne qofte se toka rrotullohej rreth boshtit te saj dhe ne qofte se dielli ishte vendosur ne qender te universit.

''Ne qender qendron dielli. Por kush do ta vendoste kete llambe te nje tempulli shume te bukur ne vend tjeter ose ne nje me te mire, se sa ky formulim mund te ndricoje cdo gje ne te njejten kohe?"

Nikola Koperniku, ne kapitullin 10, Libri 1 i De Revolutionibus Orbium Coelestrum (1543).

Sic eshte theksuar nga vete Koperniku, sugjerimi se Toka rrotullohet ishte shume i vjeter dmth i sygjeruar shume kohe perpara kohes se vete Kopernikut dhe i datezuar me detaje nga Philolaus (c. 450 BC), Heraclides Ponticus (c. 350 BC) dhe Ecphantus Pythagorean. Rreth nje shekull para Kopernikut, dijetari i Krishtere Nikola i Kusas gjithashtu propozoi qe Toka rrotullohet rreth boshtit te saj ne librin e tij, (Ne Injorancen e Mesuar - On Learned Ignorance (1440). Aryabhata (476-550), Brahmagupta (598-668), Albumasar dhe Al-Sijzi, propozuan gjithashtu se Toka rrotullohet rreth boshtit te saj. Prova e pare empirike per rrotullimin e Tokes rreth boshtit te saj, duke perdorur fenomenin e kometave, u dha nga Tusi (1201-1274) dhe Ali Qushji (1403-1474). Megjithate Tusi, vazhdoi te mbeshtese universin e Aristotelit, dhe keshtu Qushji ishte i pari qe hedhi poshte idene aristoteliane e nje Toke te palevizshme mbi nje baze empirike, te ngjashme me menyren se si Koperniku me vone justifikoi rrotullimin e Tokes. Al-Birjandi (v. 1528) me tej zhvilloi nje teori te "inercise rrethore", per te shpjeguar rrotullimin e Tokes, te ngjashme me menyren se si Galileo Galilei e kishte shpjeguar ate.

Modeli heliocentrik i Kopernikut lejonte te vendoseshin yjet njetrajtesisht permes hapesires (pafundesise) rreth planeteve, propozuar per here te pare nga Thomas Digges ne pershkrimin e tij te orbitave qiellore. Giordano Bruno e pranoi idene se hapesira ishte e pafund dhe e mbushur me sisteme diellore te ngjashme me sistemin tone. Per publikimin e kesaj pikepamje, ai u dogj ne turren e druve ne Fiori dei Campo ne Rome me 17 shkurt 1600.

Kjo kozmologji u pranua perkohesisht nga Isak Njutoni, Kristian Huygens dhe shkencetaret me vone, edhe pse kishte disa paradokse qe ishin zgjidhur vetem me zhvillimin e relativitetit te pergjithshem. E para prej ketyre, ishte se ajo supozonte se hapesira dhe koha ishin te pafundme, dhe se yjet ne univers kishin qene gjithmone duke u djegur, por, pasi yjet jane vazhdimisht rrezatim energjie, nje yll i caktuar duket ne kundershtim me rrezatimin e energjise se pafundme. Se dyti, Edmund Halley (1720) dhe Jean-Philippe de Cheseaux (1744), e vuren ne dukje kete gje, pavaresisht se supozimi i nje hapesire ​​te pafund mbushur njetrajtesisht me yje do te conte ne parashikimin se qielli i nates do te ishte po aq i ndritshem si vete Dielli, ky u be i njohur si paradoksi Olbers ne shekullin e 19. Se treti, vete Njutoni tregoi se nje hapesire ​​e pafundme mbushur njetrajtesisht me materie do te shkaktoje crregullime te forcave te pafundme, dhe qe kjo materie te shtypet nga brenda nen gravitetin e vet. Kjo paqendrueshmeri eshte sqaruar ne vitin 1902 nga kriteri i paqendryeshem i Jeans. Nje zgjidhje per keto dy paradokse te fundit eshte universi Charlier, ne te cilen materia eshte e rregulluar hierarkivisht. Modele te tilla kozmologjike kane qene gjithashtu te propozuara me pare ne 1761 nga Johann Heinrich Lambert. Nje perparim i rendesishem astronomik i shekullit te 18 ishte realizimi nga Thomas Wright, Immanuel Kant dhe disa te tjere, duke theksuar se yjet nuk jane te shperndara ne menyre uniforme ne te gjithe hapesiren, por, ata jane te grupuar ne galaktika. Epoka moderne e kozmologjise fizike filloi ne vitin 1917, kur Albert Ajnshtajni aplikoi per here te pare teorine e tij te pergjithshme te relativitetit, te modelimit te struktures dhe dinamikes se universit. Kjo teori dhe implikimet e saj do te diskutohen me ne detaje ne seksionin ne vijim.
Dimitrov Xhunga
Dimitrov Xhunga

100

Mesazh  Odin 28.03.12 19:39

Të panjohurat e universit

Shkencëtarët po përpiqen të kuptojnë përse universi po bëhet më i vështirë për t’u kuptuar në zgjerimin e tij

5 tonë dhe 520 megapiksel, është kamera dixhitale më e madhe e ndërtuar ndonjëherë, i cila është projektuar e përshtatur në mënyrë të veçantë, sepse është projektuar për të trajtuar problemin më të madh në univers.

Më datën 20 shkurt, kërkuesit në Tololo Cerro të Observatorit Inter Amerikan, i cili është vendosur në 2.200 metra lartësi mbi nivelin e detit në shkretëtirën Atacama në Kilin Verior, do të fillojnë instalimin e kësaj kamere gjigante mbi një teleskop të quajtur Blanco.

Ky përfaqëson pjesën qendrore të sistemit të Survejimit të Energjisë së Errët (DES), përpjekja më ambicioze ende në ditët e sotme për të kuptuar një mister nga më hutuesit, me të cilin përballet fizika: çfarë e drejton dhe cili është mekanizmi i një zgjerimi gjithnjë e në një shkallë më të lartë të universit.

Rritja e universit ka qenë fakt i njohur që në fund të vitit 1920. Por ishte menduar se kjo rritje ishte në ngadalësimin e saj. Por kur në vitin 1998, dy studime të pavarura arritën në konkluzionin e kundërt, kozmologjia u alarmua deri në qelizë.

Qysh atëherë, rreth 5,000 fletë janë shkruar, me qëllim që të përpiqen të shpjegojnë (ose të shpjegojnë në njëfarë mënyre) këtë rezultat. “Ky nuk është rezultat i një dite”, u shpreh i mrekulluar Saul Perlmutter, i Laboratorit Kombëtar Berkeley Lawrence, i cili udhëhoqi Projektin Supernova të Kozmologjisë, një nga studimet e të cilit solli dhe “alarmin” e realitetit mbi zgjerimin (rritjen) e universit.

Tetorin e kaluar, kjo punë i dha dr. Perlmutter çmimin “Nobel” për fizikë, në studimet e përbashkëta me Brian Schmidt dhe Adam Riess, ky i fundit udhëhoqi studimin tjetër “The High – Z Kërkimi Supernova”.

Shumë pjesë të këtij materiali 5.000 fletësh merren dhe trajtojnë një temë që ka ardhur shumë e njohur në studimet e fundit, si energjia e errët. Një arsye për popullaritetin e saj është se, në një rënie të intensitetit të saj, ajo shpjegon një tjetër gjetje të madhe kozmologjike të zbuluar në vitet e fundit.

Në fillimet e viteve 1990, studimet e hershme të sfondit kozmik mikrovalor (CMB) japin tablonë e një deti të tërë të mikrovalëve, të cilat njëkohësisht japin idenë që universi dukej sikur të ishte vetëm 380.000 vjeç, duke i treguar se universi, atëherë dhe tani, ishte monoton. Megjithatë, në vëzhgimet e kryera, tërheq vëmendjen një trekëndësh i madh hapësinor – qoshet e të cilit mund të jenë miliarda vite dritë larg - e këndet e brendshëm në të do të kenë shumën 180°, ashtu si praktikohet dhe në një libër ushtrimesh shkollore të matematikës.

Kjo nuk mund të befasojë njerëz te të cilët dijet për gjeometrinë kurrë nuk kanë shkuar përtej librave të tillë. Por kjo befason shumë fizikanë. Në një hapësirë të shkallëzuar nuk mund të flasim për konceptin “e sheshtë”: fuqia e teorisë së Albert Ajnshtajnit -të relativitetit të përgjithshëm qëndron në interpretimin e gravitetit në kushtet e hapësirës së lakuar. Kozmologët ishin përgatitur mjaft për atë që do të ish e lakuar në shkallën më të lartë dhe u intriguan nga zbulimi që ajo nuk ishte e tillë.

Mendimet e paqarta

Relativiteti thotë se, nëse gjithësia do të jetë monotone, ajo duhet të ketë një dendësi, e cila, në mënyrë shumë të veçantë, në relativitet nuk mat ose shpreh vetëm masën e përfshirë në një vëllim të caktuar, por edhe energjinë. E panjohura ish se linja të ndryshme të të dhënave treguan se produktet e zakonshme të materies së universit (sendet dhe njerëzit, planetët dhe yjet përbërëse të tij) do të jepnin vetëm 4% të kësaj dendësie.

Shtesat në materien e jashtëzakonshme në “materien e zezë” - jo të përbërë nga atomet, të cilat ndërveprojnë me pjesën tjetër të universit pothuajse vetëm me anë të gravitetit - arrijnë deri në 22%. Kjo bën që pothuajse tre të katërtat e dendësisë kritike të jetë e papërllogaritur. Teoricienë si Michael Turner, të Universitetit të Çikagos, u bindën se kjo do të thoshte një mungesë e madhe në konceptin e tyre për universin..

Çfarëdo lloj qoftë, ai që është mekanizmi i zgjerimit (rritjes) të përshpejtuar të gjithësisë, në të vërtetë llogaritjet përshtaten mjaft mirë. Po të shtojmë sasinë e energjisë të nevojshme për të realizuar zgjerimin e përshpejtuar kozmik, shumën e materies dhe të energjisë të përllogaritur tashmë në univers, do të kemi më shumë ose më pak saktësisht densitetin e materies dhe energjisë së nevojshme për të bërë universin të banueshëm.

Por ka një ngërç (ngecje), për shumat që janë për t’u llogaritur, se "energjia e errët" të cilën dr. Turner mendohet ta ketë “reduktuar” në një kuptim të ngushtë këtë term, i cili, në fakt, duhet të jetë shumë i çuditshëm në të vërtetë. Sipas teorisë së Ajnshtajnit mbi relativitetin, energjia në formën e rrezatimit ka të njëjtin lloj të efektit gravitacional sikurse dhe materia, fotonet, ndriçimi i të cilave krijon një presion dhe kjo sjell për pasojë rritjen e tërheqjes gravitacionale.

Në mënyrë që të menaxhojë përshpejtimin e saj, pastaj, energjia e errët duhet të ketë një efekt kundërshtues. Ajo duhet, me fjalë të tjera, të ushtrojë një presion negativ.

Diferenca midis presionit (negativ) të energjisë dhe densitetit (pozitiv) të energjisë është një vlerë të cilën kozmologët e emërtuan “ë”. Është e lehtë për të parë se w duhet të jetë negativ. Vëzhgimet e bëra që nga viti 1998 tregojnë se w është shumë afër -1.

Në qoftë se kjo u gjet të jetë pikërisht -1, do të bënte që fizikanët këtë vlerë, që lidhet me energjinë e errët, ta quanin konstante kozmologjike. Një konstante kozmologjike është e njëjtë pa marrë parasysh se ky univers që ju vëzhgoni - një e pandarë, tipar i pandryshueshëm i fabrikimit të krijimit, pavarësisht madhësisë së zgjerimit, përdredhjes apo vetëlidhjeve në nyje.

Konstantja kozmologjike është një tjetër gjë e ëndërruar së pari nga Ajnshtajni. Duke parë se ekuacionet e relativitetit të përgjithshëm lejojnë për zgjerimin e universit (ose, për të qenë më të saktë, kontraktimet), ai shtoi një parametër që përshkruan vetëm si një konstante, në mënyrë që ta ruante atë nga veprime të tjera.

Për të gjitha parashikimet e tij tejet të llogaritura dhe intuitive, një univers në zgjerim ishte fakt se ai nuk ishte i përgatitur ta pranojë, të paktën jo në vitin 1917, kur ai botoi teorinë e tij. Pas zbulimit të Edwin Hubble të 12 vjetëve më vonë, se galaktikat e tjera janë me të vërtetë të vendosura larg zonës rrotull rrugës së Tokës së qumështit, Ajnshtajni ka “rënë jashtë”. Nuk ka dyshim opsioni se ai nuk kishte besuar absolutisht te matematika e tij në fillim, të cilën ai e korrigjoi më vonë kur quajti konstanten kozmologjike “verbërinë e madhe” të tij.

Deri atëherë, edhe pse, konstantet kozmologjike ishin maturuar nga teoricienë kuantikë, në mes të tyre pati fizikanë të mbështetur fort në idenë e tij. Teoria kuantike thotë se vakumi në dukje bosh i hapësirës nuk është, në fakt, bosh fare. Në vend të kësaj është ideja se ai është vazhdimisht i mbushur me "virtuale" të përshtatura brenda dhe jashtë ekzistencës. Energjia që rezulton nga gjithë ky vakum i energjisë duhet të jetë një tipar i fiksuar i hapësirës - me fjalë të tjera, një konstante kozmologjike.

Dhe, në parim, ajo gjithashtu mund të presojë zgjerimin e gjithësisë. Kështu, energjia vakum dhe energjia e errët mund të jetë e njëjta gjë. Por ky rregull teorik krijon një problem praktik. Një qasje naive e teorisë kuantike thotë se energjia vakum duhet të jetë një shpërthim drastik 1060 deri 10120 herë më e madhe se densiteti i vlerësuar energjik i energjisë së errët. Disa fizikanë e quajnë këtë "parashikimin më të keq të bërë ndonjëherë". Vlerësimi dhe nxjerrja në pah pse energjia vakum nuk është aq e gjerë ka qenë një problem i madh për fizikanët.

Cliff Burgess, nga Instituti Perimeter për Fizikën Teorike në Waterloo, Ontario, dhe autor i një pjese të vogël të 5000 fletëve të studimit që dr. Perlmutter ka nxjerrë, mendon se ka një zgjidhje, energjia vakum është e gjerë, por është pothuajse e gjitha e fshehur larg në dimensionet ekstra hapësinore.

Ndryshe nga tre dimensionet e njohura, gjerësi, gjatësi dhe lartësi, këto dimensione janë të larmishme dhe të ndërlidhura në mënyrë të tillë fort, sa që e bëjnë të vështirë zbulimin (edhe pse shkencëtarët janë duke u përpjekur për të vlerësuar në përshpejtuesit e hapur pjesorë të grimcave) si “Large Hadron Collider” - Përplasësin e Madh të Hadroneve (pranë Gjenevës). Dimensionet ekstra janë me interes, sepse teoria e fijes, një klasë e modeleve matematikore bazuar në teorinë kuantike që kërkon për të përshkruar realitetin në mënyrë më themelore, kërkon që aty të jenë së paku gjashtë prej këtyre modeleve, ndoshta më shumë.

Çfarë e bën propozimin dr. Burgess të pazakontë është se ai zbuloi mbi një linjë dhe sugjeroi se këto “llogore” energjie, ndërlidhin dimensionet ekstra dhe duhet të jenë në përmasat e vetëm pak mikronëve, mbështetur në teoritë standarde të fijeve.

Arsyeja që ata nuk janë vënë re nga chipmakers dhe metodave të tjera që iu kushtojnë vëmendje dhe japin të dhëna në shkallën e saktësisë me mikron, ai pretendon, se është veti e materies së errët, e ndjeshme vetëm për gravitetin dhe relativisht të pavëmendshëm ndaj tre ndërveprimeve të natyrave thelbësore: elektromagnetizmi dhe forcat e dobëta dhe të forta nukleare bërthamore.

Kjo mund të tingëllojë si një justifikim i thjeshtë por ka kuptim të fuqishëm matematikor. Dhe kjo e bën të mundur gjykimin: në përmasat e mikronëve, tërheqja midis dy masave nuk është varësi e plotë e sipërfaqes dhe e distancës midis tyre në të njëjtën mënyrë si dhe fizikanët qysh nga Njutoni e kanë kërkuar këtë përfundim.

Një eksperiment në proces në Universitetin e Uashingtonit, i udhëhequr nga Eric Adelberger, teston këtë ide, duke përdorur balancën më të ndjeshme rrotulluese të botës, duke përdorur versionin e një fizikani anglez, “pajimeve të Cavendish Henry”, e përdorur për të matur drejtpërdrejt gravitetin qysh në fund të shekullit të 18-të.

Ajo përbëhet nga një disk me vrima, në buzët e të cilit janë varur horizontalisht nga një kordon, mikron mbi njëri-tjetrin, të ngjashme me një pjatë të shpuar. Kur disku i poshtëm rrotullohet, materiali ndërmjet vrimave krijon një tërheqje të lehtë gravitacionale mbi materialin që gjendet rreth vrimave të diskut të sipërm.

Duke i shkaktuar lëvizje rrotulluese, edhe pse vetëm me të biliontën e gradës. Deri më tani, Sir Isaac është i fituar. Dr. Adelberger ka konfirmuar se parashikimet e Njutonit janë të sakta deri në 44 mikronë. Por eksperimenti vazhdon dhe dr. Burgess është i gatshëm të vendosë baste se ideja fituese e Njutonit nuk do të jetë e tillë për shumë kohë.

Nëse ideja e dr. Burgess është e drejtë, energjia vakum dhe energji e errët janë e njëjta gjë, një konstante kozmologjike, dhe “w” është pikërisht e barabartë me -1. Çfarë atëherë, nëse ajo nuk është? Atëherë, energjia e errët do të duhet të jetë diçka që ndryshon në hapësirë , kohë, apo në të dyja dhe është i afërt me -1 sot vetëm nga koincidenca.

Emrat e mundshëm për këtë diçka tjetër përfshijnë kuintesencë, K-esencën, energjinë iluzionale dhe disa të tjera në varësi të teoricienit që ju kërkoni të pyesni dhe në varësi të pasurisë së mendimit që do të pëlqenit. Ajo do të jetë një forcë e re themelore, që e kryen efektin e vet vetëm në distanca të mëdha e të gjera kozmike.

Një alternativë është që të bëhet kthim mbrapa në analizë me një nga forcat ekzistuese. Disa fizikanë, në funksion të përshtatjes me teorinë e Ajnshtajnit mbi relativitetin, për shembull, tentuan studimin, duke e bërë gravitetin më të dobët në ekstrem, në vargjet shumë të gjata. Kjo është e ndërlikuar. Është tejet e vështirë për të modifikuar ekuacionet e relativitetit të përgjithshëm pa e dëmtuar teorinë e riparuar më tej.

Kjo është një arsye për tërheqje më të qëndrueshme. Një tjetër arsye është se ata kanë konfirmuar kohën dhe prapë nga testet, ky nivel ku shkojnë matjet brenda minutës të trupave, që sillen në rrotullimin e tyre në sistemin diellor të vëzhguar të burimeve më të largëta të njohura të dritës, kuazarët, miliarda vjet dritë nga Toka. Çdo teori e re, pastaj, ka punën e saj të prerë, e cila nuk ka, sigurisht, të drejtën të ndalë përpjekjet e teoricienëve.

Më saktësisht “w” i përafrohet vlerës -1 e ndërkohë më entuziaste vijnë teoritë për konstanten kozmologjike të vazhdueshme, e cila kërkon këtë vlerë dhe më pak optimiste janë gjasat për forcat e pesta dhe për gravitetin e modifikuar, e çuditshmja e tyre është se ato mund të punojnë edhe me vlera të tjera. Kështu vijnë të dhënat nga teleskopët e vendosur në terren si në Cerro Tololo.

Ato japin një diapazon ndryshueshmërie të “w” midis -1.1 dhe -0.9. DES do të synojë për të ngushtuar hapësirën e pasigurisë më pak se për vetëm 0.01. Për ta bërë këtë, ajo do të marrë një 400 Gigabyte foto të çastit në një natë, për 525 net gjatë pesë viteve (në pjesën tjetër të kohës teleskopi do të përdoret në funksion të projekteve të shkencave të tjera). Dhe kjo do të përdorë një sërë teknikash të avancuara për të analizuar të dhënat.

Ajo çfarë Projekti Supernova Kozmologjia dhe High-Z Kërkimi Supernova kanë zbuluar dhe çfarë të tjerët kanë konfirmuar më vonë, është se yjet e largët të shpërthyer janë të zbehtë dhe kështu duke arsyetuar pak më tej, se nënkuptimi i ndryshimit të nuancës dhe toneve të ngjyrës së kuqe është se universi ka qenë duke u zgjeruar në një gjithëgoditje (klip) të qëndrueshme. Zgjerimi duhet të ketë ndodhur kohët e fundit.

Të dyja grupet e bazuan fillimisht këtë përfundim në të dhënat e 50 fotove të një supernove të thjeshtë. Numri i provave është rritur në dhjetëfish, por ajo ende lë shumë hapësirë për të provuar për konstanten kozmologjike, e sipas të dhënave në vazhdim, jo aq konstante. Jozueu Frieman, i cili kryeson DES, shpreson që ekipi i tij në fund do të analizojë mbi 4000 yje shpërthyes, disa prej tyre deri në 7 miliardë vjet dritë larg.

Ata kanë shpërthyer kur universi ishte në gjysmën e moshës së tij aktuale dhe, shkencëtarët tani bëjnë përllogaritjet, ende të mbizotëruar nga graviteti i materies të përfshirë në to, i cili ishte frenues i shpërthimit zgjerues. Energjia e errët, mendohet, realizoi disa ndryshime 5 miliardë vjet më parë. Një vlerësim më i mirë i kohës në të cilën u bë kalimi nga një mënyrë në një tjetër ndihmon të përcaktojmë “w”.

Muzikë e sferave

Përveç kërkimeve supernova, i cili do të trajnojë teleskopët në dhjetë orientime hulumtuese drejtuar hapësirës ku dr. Frieman dhe kolegët e tij shpresojnë të fiksojnë në moment dhe të ndjekin shpërthimet, DES do të survejojë në një të tetën e natës qiellin për të dhëna të tjera, duke përdorur tri metoda të tjera. Këto të gjitha mbështeten në hedhjen e ngarkesave të të dhënave në fuqitë përpunuese kompjuterike, të dhëna si të rastit në dukje që në një mënyrë shkaktojnë anomali të vogla statistikore.

Një metodë studion për efektet e valëve të tingujve, e cila ka filluar zbatimin në Big Beng me: oscilacionet akustike baryon (BAO). Në përzierjen fillestare Big Bang të grimcave, i njohur si lëngu baryon i fotoneve, janë eksperimentuar valët me densitet, si valët zanore në ajër, edhe pse në hapësira të gjera.

Kur fluidi ftohet deri në një masë të mjaftueshme, edhe pse, baryons (grimcat nga të cilat bërthamat atomike janë përbërë) dhe fotonet janë të ndarë. Fotonet u transformuan në atë që është tani (CMB): është fakt se ato nuk kanë pasur asgjë të bëjnë me materien përderisa Big Bang që krijoi CMB si një dritare të dallueshme informacioni në lidhje me universin e hershëm.

Me fotonet që me kalimin e kohës nuk do të jenë më aktive, nuk mund të ketë më (fluid) lëng baryon të fotoneve. Baryons do të qëndrojnë të palëvizura. Kur oscilacionet në lëngun kanë grupuar baryons, ato mbeten të grupuara dhe për pasojë në ato pjesë që ishin më të lira mbetën të rralla. Rajonet me densitet më të lartë u bënë fara e galaktikave dhe ndarja mesatare e atyre galaktikave kështu i përgjigjet së njëjtës gjatësi vale të luhatjeve në lëngun fillestar.

Ky nivel karakteristik ka qenë i shtrirë në hapësirë rreth 450 milionë vite drite; kështu duke e matur atë në kohët më të hershme është një tjetër mënyrë për të treguar se sa shpejt universi ka qenë duke zgjeruar.

Matjet e të dyja teknikave të fundit të DES matin jo vetëm saktësisht shkallën e zgjerimit, si supernova dhe BAO kërkimet bëjnë, por edhe rritjen e strukturave kozmike si grupime të galaktikave.

Studimi i madhësisë dhe formës së grupimeve për një kohë të dhënë jep një ide të tërheqjes së luftës, të tërheqjes së gravitetit dhe tërheqjes midis tyre, dhe energjisë së errët, duke i shtyrë pjesërisht. Kjo mund të ndihmojë të përgjigjet në pyetjen nëse zgjerimi është për shkak të energjisë së errët vetëm, rast në të cilin fizikanët presin një korrelacion midis rezultateve nga të katër teknikat, apo të gravitetit të modifikuar, në qoftë se dy të fundit nuk përshtaten me dy të parat.

Një mënyrë për të provuar strukturën është numërimi i grumbullimeve të një mase të caktuar në një vëllim të caktuar të hapësirës në nuanca të ndryshme të së kuqes. Kjo është më e vështirë nga sa mund të thuhet, sepse 85% e masës është materie e padukshme e errët. Por kjo mund të matet në mënyrë të tërthortë, për shembull, duke parë se si retë e gazit të nxehtë sillen në procesin e shtyrjes së tyre drejt pjesës qendrore të materies së errët nga graviteti i saj.

Nga ana tjetër, shpërndarja e materies, si e errët dhe e zakonshme, mund të analizohet nga efekti që ka mbi dritën. Relativiteti kërkon rrugën e dritës për të qenë i prirur ndaj objekteve masive.

Objekti i rëndë aq më tepër të krijon një imazh për diçka tjetër prapa tij që është deformuar. Në shumicën e rasteve, ky deformim është shumë i lehtë e kështu imazhet e galaktikave janë shtrënguar, deformuar dhe mbledhur në rreth 2 për qind apo më shumë nga grumbullime masive të materies në rrugën që imazhet kalojnë për teleskopët në Tokë.

Si për të komplikuar gjërat më tepër, vetëm pak prej galaksive janë të rrumbullakëta, për të filluar analizën me to, kështu është e vështirë për të parë nëse deformimi është duke ndodhur, duke parë ndonjë galaksi të veçantë. Për fat të mirë, drita nga të gjitha galaksitë, në një rajon të dhënë qiellor, kalon nëpërmjet të njëjtave grumbullimeve të materies në rrugën e tyre për në Tokë.

Pra galaktikat parë nga Toka duhet të gjitha të jenë shtrembëruar në një drejtim të preferuar. Vëzhgimi i mjaft prej tyre, 300 milionë në rastin DES, lejon astronomët për të modeluar strukturat përgjegjëse për përkuljen.

Kombinimi i të katër teknikave dhe një pamje sa më e qartë e shkaqeve të përshpejtimit kozmik, përfundimisht do të konkludojë. Kjo, të paktën, është shpresë. Ofer Lahav nga University College, Londër, i cili është në krye të programit shkencor DES, thotë se shanset janë se DES do të mbyllë diskutimin në lidhje me “w” nëse është e barabartë me -1, një lloj i një konstante kozmologjike.

Pavarësisht nëse këto studime sjellin një rezultat apo jo – energjia e errët apo çfarëdo tjetër qoftë që shkakton zgjerimin e universit ndoshta është një dilemë shumë e madhe për një brez për t’u zgjidhur. Kjo do t’ju shkaktojë kërkuesve shkencorë të mundojnë trurin për vitet që vijnë.
Odin
Odin

513

Mesazh  Odin 09.12.12 20:35

UNIVERSI - Në fillim ishte…

Mbi origjinen e Universit - Faqe 2 Largea_univers1355049061

Siç ndodh gjithmonë me pyetjet e mëdha, është e vështirë të japësh një përgjigje shteruese.

A ka ekzistuar universi përgjithmonë?

Me kalimin e viteve, disa prej mendjeve më të ndritura të fizikës kanë argumentuar se pavarësisht se sa prapa në kohë ti shkon, universi ka qenë gjithmonë aty.

Të tjerë kanë argumentuar se e kundërta duhet të jetë e vërtetë - diçka duhet të ketë ndodhur që të ketë shkaktuar fillimin e ekzistencës së kozmosit. Me të dy palët që pretendojnë se edhe vëzhgimet janë në mbështetje të këndvështrimit të tyre, deri kohët e fundit një përgjigje dukej se ishte më larg se kurrë.

Megjithatë, në fillim të këtij viti, kozmologët Alex Vilenkin dhe Audrey Mithani shpallën pretendimin e tyre se e kanë zgjidhur njëherë e mirë këtë debat. Ata kanë zbuluar arsyen përse universi nuk mund të ketë ekzistuar gjithmonë. Megjithatë, atë që natyra ta jep bujarisht me njërën dorë, ajo ta merr me dorën tjetër - ndonëse universi e ka një fillim, origjina e tij mund të jetë e humbur në mjegullat e kohërave.

Kozmologjia moderne filloi në vitin 1916, kur Einsteini zbatoi teorinë e tij të sapoformuluar të gravitetit, relativitetit të përgjithshëm, tek masa më e madhe e mundshme që ai mund të mendonte: i gjithë universi. Ashtu si Njutoni, Einsteini mendonte për një univers të pandryshueshëm - një univers që kishte ekzistuar gjithmonë e si rrjedhim nuk e kishte një fillim. Për të arritur këtë, Einstein kuptoi se graviteti që mbante bashkë të gjithë materien në univers duhej të kundërpeshohej nga një shtytje e çuditshme kozmike në hapësirë boshe.

Unversi statik i Einsteinit ishte fatkeqësisht i paqëndrueshëm. Teksa fizikani anglez Arthur Eddington do të nxirrte në pah më vonë, një univers i tillë ndodhej në teh të thikës mes ekspansionit të shpejtë dhe një kontraktimi të shpejtë. Një goditje e mëtejshme erdhi në vitin 1929, kur astronomi amerikan, Edvin Hubble vërejti se galaksitë i largohen njëra-tjetrës, si të jenë copëza mbetjesh kozmike. Konkluzioni ishte që universi po zgjerohej.

Megjithatë, nëse universi po zgjerohej, një pasojë e pashmangshme do të ishte që ai të ketë qenë pra më i vogël në të kaluarën. Imagjinoni të shkoni pas në kohë dhe të ktheni mbrapsht atë ekspansion, pra në një kohë kur gjithçka ishte e kompresuar në vëllimin më të vogël të mundshëm. Ky ishte big bang.

Teoria e big bang-ut që është zhvilluar më vonë, përshkruan evolucionin e universit nga një gjendje e nxehtë dhe me dendësi të lartë, por ajo nuk thotë asgjë se çfarë e solli në ekzistencë universin. Kjo lë sërish pyetje shumë të rëndësishme pa përgjigje - çfarë ndodhi përpara atij big bang-u dhe a ka patur vërtet një fillim?...
Odin
Odin

513

Mesazh  Vizitor 29.04.15 14:14

Po mjaft se injoranca ka edhe kufi...Dy gjera skane kufi budallalleku dhe universi

Me beht qejfi qe e keni gjetur origjinen e Universit
Anonymous
Vizitor
Vizitor

Mesazh  fabi gjuzi 22.07.15 13:15

Ne artikull lexova qe para Bing Bang ka qene nje top me densitet dhe temperature te pafundme...........mund te me shpjegoni cfare e shkaktoi shperthimin e tij(nje shpjegim "zyrtar" bazuar ne ligjet e fizikes dhe jo fantastiko-shkencor)
fabi gjuzi
fabi gjuzi

5

Mesazh  fabi gjuzi 22.07.15 14:54

sipas llogjikes qe ka densitet dhe temperature infinite do te thote qe nuk ekzistojne forcat (shtytese apo terheqese) brenda "Topit te Zjarrit" dhe nuk e kuptoj se si mund te kete shperthyer ndryshe (dmth si ka ndodhur shperthimi nqse nuk ka ndodhur si pasoje e disekuilibrit te forcave brenda)?kjo ishte arsyeja erse kerkova nje shpjegim me logjik
fabi gjuzi
fabi gjuzi

5

Mesazh  Pansophia 23.07.15 15:26

fabi gjuzi shkruajti:sipas llogjikes qe ka densitet dhe temperature infinite do te thote qe nuk ekzistojne forcat (shtytese apo terheqese) brenda "Topit te Zjarrit" dhe nuk e kuptoj se si mund te kete shperthyer ndryshe (dmth si ka ndodhur shperthimi nqse nuk ka ndodhur si pasoje e disekuilibrit te forcave brenda)?kjo ishte arsyeja erse kerkova nje shpjegim me logjik
po per cfare logjike me flet?
ju jeni kaq te limituar, mendoni vetem ate qe u thone te mendoni.
Pansophia

97

Mesazh  fabi gjuzi 23.07.15 17:11

he pra na ilumino ti kondpiracionisti meqe qeke me i zgjuar se hawking
fabi gjuzi
fabi gjuzi

5

Mesazh  DaniEL 24.07.15 1:22

Isaiah 44:24 כֹּֽה־אָמַ֤ר יְהוָה֙ גֹּאֲלֶ֔ךָ וְיֹצֶרְךָ֖ מִבָּ֑טֶן אָנֹכִ֤י יְהוָה֙ עֹ֣שֶׂה כֹּ֔ל נֹטֶ֤ה שָׁמַ֙יִם֙ לְבַדִּ֔י רֹקַ֥ע הָאָ֖רֶץ [מִי כ] [אִתִּי כ] (מֵאִתִּֽי׃ ק)
koh-‘amar Yahúah go’aleak w’yotser’ak mibaten ‘anoki Yahúah `oseh
kol noteh shamayim l’badi roqa` ha’arets mi ‘iti.
Kështu thotë Yahushua, Çliruesi yt, ai që të ka formuar që në bark të nënës: "Unë jam Yahuah që kam bërë tërë gjërat, që i vetëm, kam shpalosur qiejtë dhe kam shtrirë tokën; kush ishte me mua?

Psalms 33:6 בִּדְבַ֣ר יְ֭הוָה שָׁמַ֣יִם נַעֲשׂ֑וּ וּבְר֥וּחַ פִּ֝֗יו כָּל־צְבָאָֽם׃
bid’bar Yahúah shamayim na`asu ub’ruach piu kal-ts’ba’am.
Qiejtë u bënë me anë të Fjalës së Yahuah's dhe tërë ushtria e tyre me anë të Frymës së gojës së tij.
DaniEL
DaniEL

Yahushua HaMashiach është : `` Udha, e Vërteta dhe Jeta; do ta njihni të Vërtetën dhe e Vërteta do t`ju bëjë të Lirë``. Gjoni 14:6 dhe 8:32

29

Mesazh  Sponsored content

Sponsored content

Faqja 2 e 2 Previous  1, 2

Mbrapsht në krye

- Similar topics

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi