Sot 85 oligarke zoterojne 1.6 trilon dollare pasuri
Faqja 1 e 1
Sot 85 oligarke zoterojne 1.6 trilon dollare pasuri
85 njerëzit më të pasur,zoterojne nje vlerë më shumë se $ 1,6 trilion dollare
Shpërndarja në botë e pasurisë është një preokupim i vazhdueshëm i njerzimit.
Sipas nje studimi, sot 85 njerëzit më të pasur të botës, zotërojnë nje pasuri te barabartëme pasurine e 3.5 miliardë njerzve te botes..
Ndarja e pasurise boterore midis njerëzve më të pasur dhe më të varfër është theksuar në një raport të ri të reklamuar nga Oxfam e cila është duke u përpjekur për të perceptuar shkallën në të cilën pasuria e planetit është e kontrolluar nga një "elite globale e vogël''.
"Është tronditëse që në shekullin e 21-të, gjysma e popullsisë së botës - prej tre miliard e gjysmë njerëz - komandohet ekonomikisht nga 85 oligarke,qe ne menyre simbolike eshte e barabarte me numrin e njerzve qe mund ti sistemosh te qete në një autobus dykatësh," thote drejtori ekzekutiv i Oxfam, Winnie Byanyima.
Problemi në rritje e shpërndarjes së pasurisë është një nga çështjet qe Oxfam beson se duhet të trajtohen per një zgjidhje të duhur të varfërisë globale. "Zgjerimi i pabarazise është duke krijuar një rreth vicioz ku pasuria dhe pushteti janë të përqendruar gjithnjë e më shumë në duart e një pakice, duke e lënë pjesën tjetër te popullsise për të luftuar me thërrimet nga tryeza e lartë," thote Byanyima.
Besohet se 1% e të pasurve me 1.1 trilion dollare,jane pjese e kontrollit të popullsisë së botës te më shumë se 50% te numrit te saj
Agamemndon- Besim do të thotë të besosh diçka që e di që s'është ashtu.
— Mark Tuein
195
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi