Thënie nga Georges Gurdjieff
3 posters
Faqja 1 e 1
"Shumica e njerëzve zor se « jetojnë », ata thjesht i përgjigjen rrethanave të jashtme ; kështu si mund të flasim për rimishërim dhe jetë pas vdekjes?
Sidoqoftë njeriu mund të zhvillojë së fundi të katër « trupat ».
Sipas një mësimi të lashtë…një njeri, i cili kishte fituar të gjithë zhvillimin e mundshëm për një njeri…përbehej nga katër trupa.Këta katër trupa janë të krijuar nga substanca, të cilat gradualisht përsosen, depërtojnë të pavarura, që qëndrojnë në një marrëdhënie të qartë, por të aftë për një veprim të pavarur."
Georges Gurdjieff
"Shumica e njerëzve zor se « jetojnë », ata thjesht i përgjigjen rrethanave të jashtme ; kështu si mund të flasim për rimishërim dhe jetë pas vdekjes?
Sidoqoftë njeriu mund të zhvillojë së fundi të katër « trupat ».
Sipas një mësimi të lashtë…një njeri, i cili kishte fituar të gjithë zhvillimin e mundshëm për një njeri…përbehej nga katër trupa.Këta katër trupa janë të krijuar nga substanca, të cilat gradualisht përsosen, depërtojnë të pavarura, që qëndrojnë në një marrëdhënie të qartë, por të aftë për një veprim të pavarur."
Georges Gurdjieff
Neo- "Njëshmëria - mund të njihet vetëm duke u bashkuar me të."
1402
Re: Thënie nga Georges Gurdjieff
"Është e nevojshme ta konsiderojmë Universin si përbërje dridhjesh.
Këto dridhje veprojnë në të gjitha llojet, aspektet dhe densitetet e materieve që përbëjnë Universin, që nga më e mprehta te më e ashpra, duke kaluar nga njëra te tjetra, duke u përplasur, duke u dobësuar, duke tërhequr njëra-tjetrën, e kështu me radhë."
Georges Gurdjieff
Këto dridhje veprojnë në të gjitha llojet, aspektet dhe densitetet e materieve që përbëjnë Universin, që nga më e mprehta te më e ashpra, duke kaluar nga njëra te tjetra, duke u përplasur, duke u dobësuar, duke tërhequr njëra-tjetrën, e kështu me radhë."
Georges Gurdjieff
1402
"Njeriu është në gjumë të përhershëm dhe ka pak mundësi për t'u zgjuar, përveçse përmes disa përpjekjeve të dhimbshme dhe të pamasa."
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Një pjesë e vogël e njerëzve janë të aftë të kenë një shpirt."
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Ajo çfarë ju jepet është e juaja, por ajo që ju e mbani është përgjithmonë e humbur."
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
“Ju nuk jeni të vetëdishëm për situatën tuaj. Ju jeni në burg. Ka vetëm një shpresë për ju, në qoftë se jeni të asyeshëm, dhe kjo është për t'i ikur. “
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
" Alkimia fizike dhe shpirtërore janë thjesht dy aspekte të të njëjtit proces. "
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
“Unë kërkoj nga ju që të mos besoni në asgjë nëse nuk mund t’a verifikoni vetë. “
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Duaje atë që nuk e do."
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Nuk ka as anglezë, as rusë, as hebrenjë e as të krishterë. Ka vetëm njerëz që ndjekin të njëjtin qëllim për t'u bërë të aftë për të qenë. "
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Zhvillimi i brendshëm dhe një ndryshim i gjendjes varet tërësisht nga puna që një njeri duhet të bëjë nga ai vetë."
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Njeriu i "zakonshëm" në gjendjen e tij të zgjuar është një qenie e fjetur e cila pothuajse kurrë nuk ka vetëdije.
Shumica e njerëzve jetojnë si makina, ata reagojnë mekanikisht të stimuluar nga jashtë dhe nga brenda, por pa qenë zot të vetes së tyre.
Të gjitha mendimet dhe emocionet tona janë në thelb reaksione mekanike të pavetëdijshme."
Georges Gurdjieff
Shumica e njerëzve jetojnë si makina, ata reagojnë mekanikisht të stimuluar nga jashtë dhe nga brenda, por pa qenë zot të vetes së tyre.
Të gjitha mendimet dhe emocionet tona janë në thelb reaksione mekanike të pavetëdijshme."
Georges Gurdjieff
1402
"Koshienca e zakonshme është krejtësisht mekanike.Nuk është e vërtetë të themi "unë mendoj" ; do të ishte më e përshtatshme po të thoshim "mendohet" .
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
1402
"Nëse një njeri mund ta kuptonte gjithë tmerrin e jetës së njerëzve të zakonshëm e cilat rrotullohet në një rreth të interesave të parëndësishme dhe qëllimeve të parëndësishme, sikur ta kuptonte gjithë atë humbje, atëherë ai do të dinte se vetmja gjë serioze për të është për të ikur, për të qenë i lirë.
Çfarë mund të jetë serioze për një njeri në burg i cili është i dënuar me vdekje? Vetëm një gjë: si ta shpëtojë jetën e tij, se si të ikë, asgjë tjetër nuk është serioze ".
Georges Gurdjieff
Çfarë mund të jetë serioze për një njeri në burg i cili është i dënuar me vdekje? Vetëm një gjë: si ta shpëtojë jetën e tij, se si të ikë, asgjë tjetër nuk është serioze ".
Georges Gurdjieff
1402
“Njeriu jeton në një botë subjektive të; unë dua, unë nuk dua, kjo më pëlqen, kjo nuk më pëlqen, kam dëshirë, nuk kam dëshirë, që do të thotë në një botë ku ai beson se do dhe nuk do, dëshiron apo nuk dëshiron.
Ai nuk e sheh botën reale.
Bota reale atij i është fshehur nga muret e imagjinatës së tij.
Ai jeton në gjumë. Ai fle.
Dhe atë që ai e quan vetëdija e tij e kthjellët është veçse gjumë dhe një gjumë shumë më i rrezikshëm se gjumi gjatë natës, në shtratin e tij.”
Gurdjieff
Ai nuk e sheh botën reale.
Bota reale atij i është fshehur nga muret e imagjinatës së tij.
Ai jeton në gjumë. Ai fle.
Dhe atë që ai e quan vetëdija e tij e kthjellët është veçse gjumë dhe një gjumë shumë më i rrezikshëm se gjumi gjatë natës, në shtratin e tij.”
Gurdjieff
1402
"Ajo që e ngop njeriun nuk ështe sasia e ushqimit, është mungesa e lakmisë."
Georges Gurdjieff
Hagel- 61
"Ne identifikohemi me idete, objektet dhe njerezit aq shume sa qe mbeshtillemi prej tyre dhe humbim ne ta. Ne mund te zbulojme gjera shume te bukura rreth botes tone nepermjet kesaj aftesie, por çdo ekskursion drejt identifikimit e ka nje çmim, dhe ky çmim eshte largimi nga nje dimension me i madh i natyres sone.
Me fjale te tjera ne kemi rene ne nje gjume te thelle brenda te cilit enderrojme sikur jemi te zgjuar gjate gjithe kohes. Por qenia jone nuk eshte e tille. Aftesia jone per ndjeshmeri te plote eshte mbytur nga procesi i identifikimit te brendshem dhe te jashtem.
Bota e identifikimit dhe shperqendrimit eshte bota jone "reale".
Por jane ne njefare menyre te lidhura dhe nuk ka te beje fare me lumturine, ka te beje me fajin. Per shume arsye te pashpjegueshme shume nga ne ndjehen fajtor per dicka, dhe ne nje perpjekje per te lehtesuar fajin ne luajme rreth e rrotull me ndertime teologjike apo sociale.
Dhe gjate gjithe kohes, pergjigja eshte perballe nesh: ne nuk jemi te vetedijshem per ekzistencen tone si qenie njerezore. Ne nuk jemi te vetedijshem per kete defekt dhe ndoshta ndjenja jone e fajit eshte e lidhur me kete fakte te pavetedijshem. Ne nuk jemi te zgjuar dhe e ndjejme kete por nuk mund te ngreme veten tone mjaftueshem sa per te gjetur mekanizmin per tu zgjuar. Alarmi fiket here pas here dhe ne luftojme per te dale ne siperfaqe, por kaq e madhe eshte lidhja jone me endrren e aktivitetit dhe mendimit saqe ne zhytemi menjehere ne harresen interaktive. Ne mund te jemi kafshe vizionare, por per shumicen prej nesh duket sikur kapaciteti yne per vizion dhe ekstazi dhe trashendence eshte i gjithe nje mashtrim. Ne thjesht nuk jemi te afte te realizojme qenien tone ne jeten e perditshme."
- Gurdjieff -
Me fjale te tjera ne kemi rene ne nje gjume te thelle brenda te cilit enderrojme sikur jemi te zgjuar gjate gjithe kohes. Por qenia jone nuk eshte e tille. Aftesia jone per ndjeshmeri te plote eshte mbytur nga procesi i identifikimit te brendshem dhe te jashtem.
Bota e identifikimit dhe shperqendrimit eshte bota jone "reale".
Por jane ne njefare menyre te lidhura dhe nuk ka te beje fare me lumturine, ka te beje me fajin. Per shume arsye te pashpjegueshme shume nga ne ndjehen fajtor per dicka, dhe ne nje perpjekje per te lehtesuar fajin ne luajme rreth e rrotull me ndertime teologjike apo sociale.
Dhe gjate gjithe kohes, pergjigja eshte perballe nesh: ne nuk jemi te vetedijshem per ekzistencen tone si qenie njerezore. Ne nuk jemi te vetedijshem per kete defekt dhe ndoshta ndjenja jone e fajit eshte e lidhur me kete fakte te pavetedijshem. Ne nuk jemi te zgjuar dhe e ndjejme kete por nuk mund te ngreme veten tone mjaftueshem sa per te gjetur mekanizmin per tu zgjuar. Alarmi fiket here pas here dhe ne luftojme per te dale ne siperfaqe, por kaq e madhe eshte lidhja jone me endrren e aktivitetit dhe mendimit saqe ne zhytemi menjehere ne harresen interaktive. Ne mund te jemi kafshe vizionare, por per shumicen prej nesh duket sikur kapaciteti yne per vizion dhe ekstazi dhe trashendence eshte i gjithe nje mashtrim. Ne thjesht nuk jemi te afte te realizojme qenien tone ne jeten e perditshme."
- Gurdjieff -
Zattoo- 600
Similar topics
» Thenie mbi "Faljen"
» Thënie nga Seneka
» Aforizma - Thënie filozofike
» Thënie inspiruese
» Thënie nga Paramhansa Yogananda
» Thënie nga Seneka
» Aforizma - Thënie filozofike
» Thënie inspiruese
» Thënie nga Paramhansa Yogananda