Aforizma nga Fjodor Dostojevski

Shko poshtë

Aforizma nga Fjodor Dostojevski Empty Aforizma nga Fjodor Dostojevski

Mesazh  Anon prej 13.11.13 16:42

1) "Mbi të gjitha, mos e gënje vetveten. Njeriu i cili gënjen veten dhe dëgjon gënjeshtrën e tij vjen në një pikë që ai nuk mund të dallojë të vërtetën brenda, apo rreth tij, dhe kështu humbë gjithë respektin për vete dhe për të tjerët. Dhe duke mos pasur respekt ai pushon së dashuri. "
― Fyodor Dostoyevsky, The Brothers Karamazov

2) "Dhimbja dhe vuajtja janë gjithmonë të pashmangshme për një inteligjencë të madhe dhe një zemër thellë. Burrat vërtetë fisnik, unë mendoj, se kanë pikëllimin më të mrekullueshëm mbi tokë. "
― Fyodor Dostoyevsky, Crime and Punishment

3) "Çfarë është ferri? Unë pohoj se kjo është vuajtja e të qënit të paaftë të dashuroj. "
― Fyodor Dostoyevsky, The Brothers Karamazov

4) “Në kujtesën e popullit, mbetet vetëm ai të cilin populli e ka dashur.”

5) "Njeriut i pëlqen vetëm t’i numërojë problemet e tij, ai kurrë nuk e kalkulon lumturinë e tij."
― Fyodor Dostoyevsky, Notes from Underground

6) "Sa më e errët është nata, aq më të ndritshme janë yjet.
Sa më e thellë të jetë pikëllimi, aq më afër është Zoti! "

7) "Unë i thash lëre bota le të shkojë në ferr, por unë duhet gjithmonë të kem çajin tim."

“Të shkuarit gabim në rrugën e vet, është më mirë se të shkuarit drejtë në rrugën e dikujt tjetër”.

9) "Njerëzit flasin ndonjëherë rreth "shtazarakës" mizore të njeriut, por që është tmerrësisht e padrejtë dhe fyese për kafshët, asnjë kafshë nuk mund të jetë kurrë aq mizor sa një njeri, aq dinak, kështu artistikisht mizor."

10) "Unë e dua njerëzimin, tha ai," por unë e shoh për habi se sa më më shumë e dua njerëzimin si një tërësi, aq më pak e dua njeriun në veçanti. "

11) "Ne ndonjëherë befasisht takohemi me njerëz, madje edhe me të huaj të përsosur, të cilët fillojnë të na interesojë në shikim të parë, disi papritmas, gjithë përnjëherë, para se një fjalë është folur."
― Fyodor Dostoyevsky, Crime and Punishment

12) "Shpirti shërohet duke qenë me fëmijët."

13) "Shumë pakënaqësi kanë ardhur në botë për shkak të hutimit dhe gjërave të lënë të pashprehur."
14) "Mbërritja tek një qëllim është pikënisja për një tjetër."

15) "Në këtë botë nuk ka asgjë më të vështirë se sa të flasësh të vërtetën, ndërsa asgjë më të lehtë se sa të bësh lajka."

16) "Unë besoj se përkufizimi më i mirë i njeriut është dykëmbësh përbuzës."

17) “Një grua që dashuron, i adhuron madje edhe veset, madje edhe poshtëristë e njeriut të cilin e dashuron. As ai vetë nuk do t’i gjente dot ato justifikime që gjen ajo për poshtërsitë e tij. Kjo do të thotë shpirtmadhësi, është bash ajo që e merr në qafë femrën".

18) "Nuk është truri që ka rëndësi më të madhe, por ajo që e udhëzon atë -.
Si karakteri, zemra, cilësitë bujare, idetë progresive."

19) "Nëse dëshironi të vështroni brenda një shpirtit njerëzor dhe për të marrë dijeni se si ta njihni një njeri, mos u mërzisni duke analizuar mënyrën e tij për të qenë i heshtur, duke folur, apo duke qarë, duke e parë atë se sa ai është i vendosur nga idetë fisnike, ju do të merrni rezultate më të mira në qoftë se ju e shikoni atë si qesh. Nëse ai qesh mirë, ai është një njeri i mirë. "

20) "Bukuria do e shpëtojë botën"

21) "Unë mund ta shoh diellin, por edhe nëse unë nuk mund ta shoh atë, unë e di se ajo ekziston. Dhe duke qenë në dijeni se dielli është aty – kjo është jeta ".

"Bëhu dielli dhe të gjithë do t’ju shohin".

22) "Unë betohem për ju zotërinj, se të jeni shumë të ndërgjegjshëm është një sëmundje e vërtetë, sëmundje e plotë."

23) "Unë jam një ëndërrimtar. Unë di kaq pak nga jeta reale që unë thjesht nuk mund të ndihmojë t’i ri-jetoj ato momente si ato në ëndrrat e mia, për çaste të tilla është diçka që kam shumë pak përvojë.
Unë po shkoj të ëndërroj për ty gjatë gjithë natës, tërë javën, dhe tërë vitin.
Unë ndihem se të njoh ty aq mirë sa që nuk mund të kem njohur më mirë, edhe nëse kishim qenë miq për njëzet vjet.
Ti nuk do më humbasësh mua, do ti? Vetëm dy minuta, dhe më ke bërë mua të lumtur përgjithmonë. Po, të lumtur. Kush e di, ndoshta më ke pajtuar mua me veten time, duke zgjidhur të gjitha dyshimet që i kisha. Kur u zgjova m'u dukej sikur disa rrokje të një melodije që e kisha njohur një kohë të gjatë, kisha dëgjuar diku më parë, por e kisha harruar, një melodi me ëmbëlsi të mrekullueshme, që tashmë ishte kthyer tek unë. Dukej për mua se kisha qenë duke u përpjekur për të dalë nga shpirti im gjatë gjithë jetës sime, dhe vetëm tani-
Qoftë se ju bieni në dashuri, ju mundeni të jeni të lumtur me të. Ju s’keni nevojë t’i uroni asgjë asaj, sepse ajo do të jetë e kënaqur me ju. Bëje që qielli juaj të jetë gjithmonë i qartë, bëje që buzëqeshja juaj e dashur gjithmonë të jetë e ndritshme dhe e lumtur, dhe bëje të jeni të bekuar për gjithnjë, për atë moment të begatshme dhe të lumturije që u ke dhënë një zemre të vetmuar dhe mirënjohëse. A nuk është një moment i tillë i mjaftueshëm për tërë jetën e dikujt? "

24) "Më e zgjuara mbi të gjitha, sipas mendimit tim, është njeriu i cili e quan veten një budalla të paktën një herë në muaj."

25) "Të duhet diçka më shumë se sa inteligjenca për të vepruar me zgjuarsi."

26) "Të duash është të vuash dhe nuk mund të ketë dashuri ndryshe."

27) "Sarkazmi: streha e fundit e modestisë dhe dëlirësisë së popullit të sinqertë kur FSHEHTËSISA e shpirtit të tyre është e imët dhe pabesishtë e pushtuar".

28) "Mos ta harrojmë se shkaktarët e veprimeve njerëzore të pamatur janë zakonisht më komplekse e të ndryshme se sa shpjegimet tona të mëvonshme të tyre."
― Fyodor Dostoyevsky, The Idiot

29) “Më jepni mua një dhimbje, dhe unë do ju’a jap një kryevepër”.

30) "Përveç kësaj, në ditët e sotme, pothuajse të gjithë njerëzit e aftë janë tmerrësisht të frikësuar për të qenë qesharakë, dhe për shkak të kësaj mbesin të mjerë."

31) "Megjithatë, unë nuk e kuptoj se ajo i kishte maskuar qëllimisht ndjenjat e saj me sarkazëm, që ishte zakonisht zgjidhja e fundit e njerëzve të cilët janë të turpshëm dhe dëlirë nga zemra, shpirtrat e të cilëve kanë qenë të vrazhdë dhe me këmbëngulje të pushtuar; dhe kush, deri në momentin e fundit , refuzojnë të japin nga krenaria, dhe janë të frikësuar për t’i shprehur ndjenjat e tyre për ju. "

32) "Këtu lotët e mi po bien, Nastenka. Lejoni atyre të rrjedhë, le të rrjedhin - ata nuk do të dëmtojë askënd. Ata do të thahen Nastenka ".

33) "Por si mund të jetoni dhe nuk keni asnjë histori për të treguar?"

34) "Nëse doni të respektohen nga të tjerët, më e madhërishme është që të respektoni vetveten. Vetëm me anë të kësaj, vetëm nga vetë-respekti do t’i detyroni të tjerët të respektojnë ty. "

35) "Dashuria në veprim është një gjë e ashpër dhe e llahtarshme në krahasim me dashurinë në ëndrra."

36) "Kur arsyeja dështon, ndihmon djalli!"

37) "Asgjë nuk është më e lehtë se sa ta denoncosh keqbërësin, e asgjë nuk është më e vështirë ta kuptosh atë."38) "Dhe sa më shumë që pi aq më shumë e ndjej atë. Kjo është arsyeja pse unë pi shumë.
U përpjeka të gjej simpati dhe ndjenja në pije .... Unë pi në atë mënyrë që unë mund të vuajë dy herë më shumë! "
― Fyodor Dostoyevsky, Crime and Punishment

39) "Ekzistencializmi nuk është aq ateiste sa ajo e mban veten jashtë, duke treguar se Zoti nuk ekziston. Përkundrazi, ajo deklaron se edhe nëse Zoti nuk ekziston, kjo nuk do të ndryshojë asgjë. "

40) "Shkatërrojeni dëshirat e mia, zhdukni idealet e mia, më tregoni diçka më të mirë, dhe unë do t’ju pasoj".

41) "Unë jam një njeri i sëmurë ... Unë jam një njeri i lig. Unë jam një njeri i pakëndshëm. Unë mendoj se jam i sëmurë nga mëlçia. Megjithatë, unë nuk e di të fshehtën rreth sëmundjes sime, dhe unë nuk jam i sigurt se çfarë po më bezdis. Unë nuk e trajtoj atë dhe kurrë nuk e kam bërë, edhe pse unë respektoj mjekësinë dhe mjekët.
Përveç kësaj, unë jam shumë supersticioz, le të themi në mënyrë të mjaftueshme e respektoj mjekësinë. (Unë jam mjaftë i edukuar që të mos jem paragjykues, por unë jam). Jo, unë refuzoj për ta trajtuar atë, thjeshtë nga inati. Ju ndoshta nuk do e kuptoni këtë. Epo, unë e kuptoj. Natyrisht se unë nuk mund t’ia shpjegojë juve se unë jam i bezdisshëm në këtë gjë nga inati. E di fort mire, qe as mjekeve e askujt tjeter nuk i behet vone qe jam tip inatçori, e as vete per veten nuk e çaj koken, ndonese fort mire e di qe inati eshte dem i kokes. Ngado qe ta sjellesh e kam mbushur mendjen, e kam bere top: nuk dua qe nuk dua te kurohem. Me dhemb kjo e shkrete melçi, le te dhembe, nuk paska plasur!"

42) "Unë nuk mund të bëhem çdo gjë, as i mirë as i keq, as një faqezi as një njeri i ndershëm, as hero, e as një insekt. Dhe tani unë jam i lodhur nga ditët e mia në qoshe, e përqeshi veten me një ngushëllim të hidhur dhe krejtësisht të padobishëm që një njeri inteligjent nuk mund seriozisht të bëhet çdo gjë, se vetëm një budalla mund të bëhet diçka. "
― Fyodor Dostoyevsky, Notes from Underground

43) "Duani të gjitha gjërat që janë krijuar nga Zoti, të tërën njësoj si dhe çdo kokërr të rërës. Duaje çdo fletë dhe çdo rreze të dritës. Duaji kafshët dhe zogjtë, duaji bimët, dashuroni çdo fragment të veçantë. Nëse ju doni çdo fragment, ju do të kuptoni misterin e Zotit. "

44) "Sekreti i qenies njerëzore nuk është vetëm jetesa, por që të ketë diçka për të jetuar."

45) "Realistët nuk i frikësohen rezultatit të studimit të tyre."

46) ‘Sa më shumë që keni sukses në dashuri, aq më shumë ju do të jeni të bindur në ekzistimin e Zotit dhe pavdekshmërinë e shpirtit tuaj.’

47) “Formula "Dy dhe dy bëjnë pesë" nuk është pa atraksionet e saj.’

48) “Nuk ka asnjë subjekt aq të vjetër sa që nuk mund të thuhet diçka e re në lidhje me të.”

49) "Por, njeriu është aq pjesë e sistemeve dhe konkluzioneve abstrakte sa që ai është i gatshëm që të shtrembëroj të vërtetën, i gatshëm të dëgjoj apo të shoh ASGJË, për aq kohë sa ai mund të justifikojë logjikën e tij."

50) "Përse ndodh që kur të zgjohesh në botën e realiteteve ju pothuajse gjithmonë e ndjeni, ndonjëherë shumë gjallërisht, se ëndrra e zhdukur ka përfunduar me disa enigma të cilat kanë dështuar për tu’ zgjidhur?"

51) "Dikush mund të bie në dashuri dhe akoma të urrej."

52) "A e kuptoni, zotëri, a e kuptoni se çfarë do të thotë kur ju nuk keni absolutisht askund per t’u kthyer?" Pyetja e Marmeladov-it erdhi papritur në mendjen e tij:
"Për çdo njeri duhet të ketë diku për t’u kthyer ..."

53) "Çfarë mendoni ju?" Bërtiti Razumihin, më fort se kurrë, "ju mendoni se unë jam duke i sulmuar ata për dialogje të pakuptimta? Aspak! Unë doja që ata të flasin pakuptimësi. Kjo është një privilegj i njeriut mbi të gjitha krijesat.
Nëpërmjet gabimit ju vini tek e vërteta! Unë jam një njeri, sepse unë gaboj! Ju kurrë nuk arrini tek ndonjë e vërtetë pa bërë katërmbëdhjetë gabime dhe ka shumë gjasa njëqind e katërmbëdhjetë. Dhe kjo gjë e mirë është gjithashtu në rrugën e saj, por ne nuk mundemi të bëjmë gabime në llogarinë tonë! Flisni pakuptimsi, por flisni pakuptimsinë tuaj, dhe unë do t’ju puth për këtë. Të shkuarit gabim në rrugën e vet, është më mirë se të shkuarit drejtë në rrugën e dikujt tjetër.
Në çështjen e parë ju jeni një njeri, në të dytën ju nuk jeni më të mirë se sa një zog.
E vërteta nuk do tju shpëtojë, por jeta mund të imët. Ka pasur shembuj.
Por ne çfarë jemi duke bërë tani? Në shkencë, zhvillim, mendim, shpikje, ideale, qëllime,, liberalizim, gjykime, përvoja dhe çdo gjë, çdo gjë, çdo gjë, ne jemi ende në klasën përgatitore në shkollë.
Ne preferojmë të jetojmë në idetë e njerëzve të tjerë, a është kjo që ne duhet ta bëjmë! Kam të drejtë, kam të drejtë? "Bërtiti Razumihin, duke shtypur dhe shtrënguar duartë e dy zonjavë '.
― Fyodor Dostoyevsky, Crime and Punishment

54) "Në çdo ide të gjeniut ose në çdo ide të re njerëzore, ose, më thjesht akoma, në çdo ide serioze njerëzore lindur në trurin e dikujt, ka diçka që nuk mund t’u bartet të tjerëve."

55) "Duajeni sidomos fëmijët, sepse ata janë shumë të pamëkatë si engjujt, ata jetojnë për të na zbutur dhe pastrojnë zemrat tona, dhe si të them, të na udhëzojë."

56) “Ju mundeni të jeni të sinqertë dhe akoma një budalla."

57) "Është më mirë të jesh i pakënaqur dhe t’a njohësh të keqen, se sa të jesh i lumtur në një parajsë të budallait".
― Fyodor Dostoyevsky, The Idiot

58) "Unë mendoj se djalli nuk ekziston, por njeriu e ka krijuar atë, ai e ka krijuar atë në imazhin dhe ngjashmërinë e tij."

59) "Trishtimi kishte ngjeshur zemrën time, dhe unë ndjeva se do të vdes, dhe pastaj. . .
Epo, pastaj u zgjova. "
― Fyodor Dostoyevsky, The Dream of a Ridiculous Man

60) "Sigurisht që shakatë e mia janë të dobët në shije, të papërshtatshme, dhe të hutuar, ata zbulojnë mungesën s sigurisë sime. Por kjo është për shkak se unë nuk kanë respekt për veten. "

61) "Edhe pse mendja juaj punon, zemra juaj është
errësuar nga mëkatet, dhe pa një zemër të pastër ju nuk mund të jeni komplet dhe nuk do keni vetëdije të vërtetë "

62) "Pa Zotin gjitha gjërat janë të lejuar."

63) "Megjithatë, ju e dini çfarë? Unë jam i bindur se bursistët si unë që jetojnë në bodrumet e errëta duhet të mbahen nën përmbajtje. Ata mund të jenë në gjendje të jetojnë në bodrumet e tyre të errëta për dyzet vite dhe nuk hapin gojën e tyre, por në momentin që ata marrin rrezet e ditës dhe të shpërthejnë jashtë ata mund të flasin dhe flasin dhe flasin ... "

64) "E ke vene re, Seriozha? Sikur qesh me ty duket, kurse ne te vertete nuk te qesh, te do..."

65) "Njeriu është nganjëherë jashtëzakonisht, pasionant në dashuri me vuajtjen ..."

66) "Kushdo qofte, edhe njeriu i vogel, nga ata qe nuk e turbullojne ujin, qe askujt s'i bien me qafe, qe rrojne me friken e perendise, por edhe me friken per veten, shkojne me mendjen te mos ngacmojne njeri se keshtu as ate vete nuk do ta ngacmojne, do ta lene te qete ne hallet e tij, nuk deshiron qe te tjeret te futin hundet ne jeten e perditshme qe ben, nuk ia ka enda te flasin ne e ka te ri apo te vjeter jelekun, ne i ka te reja apo me mballoma çizmet, nuk ia ka enda te marrin vesh te tjeret ç'eshte duke ngrene, çfare po shkruan?... E ç'te keqe paska, moj zemer, qe une, kur shoh xhadene te prishur, eci ne maje te gishtave, shkel me kujdes per te ruajtur çizmet? Pse duhet shkruar per tjetrin qe ndonjehere nuk ka para as per te pire nje gote çaj? Sikur qenka e thene dhe e vulosur qe njerezit, te gjithe sa jane, patjeter duhet te pine çaj. Po pse e udhes qenka te shohesh ne gojen e tjetrit per te ditur ç'cope eshte duke pertypur? A fyhet njeriu keshtu? Jo, shpirti im! Perse u dashka fyer tjetri kur ai s'te ngacmon?"

67) "Frika është e vetmja pasojë e çdo lloji të gënjeshtrës."

68) "Nuk është koha që ka rëndësi, por vetvetja".

69) "Lumturia më e madhe është ta dini burimin e palumturisë."

70) "Ky është mesazhi im i fundit për ju: Në pikëllim, kërkoni lumturinë."
Anon
Anon

Even the most expensive clock still shows sixty minutes in every hour. - yidish proverbs

270


Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi